Sms reklamcılığına ilk ceza

Kayseri'de 7 firmaya, vatandaşa izinsiz SMS gönderildiği gerekçesiyle para cezası verildi. Bu ceza Türkiye'de bir ilk oldu.

 Türkiye'de ilk kez "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında Kayseri'de 7 firmaya vatandaşlara izinsiz cep telefonu mesajı gönderdiği gerekçesiyle idari para cezası uygulandı.

İzin almadan tüketiciye kısa mesaj ve e-posta gönderen şirketlere yönelik, 1 Mayıs'ta yürürlüğe giren 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu kapsamında 15 Temmuz 2015'te uygulamaya konulan "Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik “in Türkiye'deki ilk ceza uygulaması, Kayseri'de gerçekleşti.  Kayseri Ticaret İl Müdürlüğü, 7 firmaya 12 kez ceza işlemi uygulandı. Çoğunluğunu cinsel içerikli reklamlardan oluşan mesajların içeriğine göre kesilen ceza miktarı değişiyor.

7 firmaya ceza 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde bulunan şikayet formunun doldurulması yoluyla gelen şikayeti değerlendiren Kayseri Ticaret İl Müdürlüğü, 7 firmaya 12 kez ceza işlemi uygulandı. Cezai işlem uyguladığı firmalar içerinde mobilyadan turizm sektörüne kadar birçok sektör yer alıyor. Şikâyet sayısının artmasıyla firmanın aldığı ceza doğru oranda katlanacak. İzinsiz reklam içerikli SMS gönderilmesi konusunda bin 657 şikâyetin iletildiği Kayseri'de, 1 firmaya 6 kez biner lira, 5 firmaya biner lira ve bir firmaya 2 bin lira para cezası verildi. Halen Kayseri Ticaret İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonda soruşturması devam eden firmalar olduğu edinilen bilgiler arasında.
Kanun ne diyor?
Elektronik ticaretin düzenlenmesine yönelik kanun 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra müşteriye gönderide bulunmak isteyen markaların önceden yazılı izin almış olması gerekecek. Kanunun getirdiği yükümlülüklere uymayan firmalara 1.000 TL ile 50 bin TL arasında değişen idari para cezaları uygulanacak 

Cezalar 1.000 liradan başlıyor

Her iletide iletişim kimin adına yapılıyorsa ona ilişkin bilgiler yer alacak. Cezası 1.000-10.000 TL İndirim ve promosyonlar, katılım ve faydalanma şartları net ve anlaşılır olacak. Cezası 2.000-15.000  
Ticari elektronik ileti göndermek için mutlaka geçerli izin alınacak. Cezası 1.000-5.000 TL. (Birden çok kişiye gönderilirse 10 kat) 
Alıcıdan alınan onaya uygun olmayan içeriğin cezası 1.000-5.000 TL.
Alıcı istediği zaman gerekçe göstermeden ticari elektronik ileti almayı reddedebilir. İleti durdurulmazsa cezası 2.000-15.000 TL.

Bakmadan Geçme