'SİSTEMATİK OLARAK YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin'in Doğu Türkistan'daki katliamlarını sürdürmeye çalıştığını belirterek 'Çin, Doğu Türkistan'da açıktan toplu katliam yapmıyorsa da sistematik bir şekilde yok etmeye çalışıyor. Bunu da dünyanın gözünün içene baka baka yapıyor. Bütün dünya ülkeleri, insan hakları savunucuları, Birleşmiş milletler, İslam işbirliği teşkilatı sessiz. Bu sessizlik nereye kadar? ' dedi.

Çin’in Doğu Türkistan’da yaptığı Barın katliamının 28. Yıldönümü dolayısıyla Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından basın açıklaması yapıldı.
Cumhuriyet Meydanı Almer AVM önünde gerçekleştirilen eyleme MAZLUMDER ile Adaleti Savunanlar Derneği üyeleri de destek verdi.
Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin’in halen Doğu Türkistan’da katliamlarını sürdürdüğünü belirterek; “Bütün dünya ülkeleri bu vahşeti izliyor. Buna kim, ne zaman dur diyecek.” açıklamasında bulundu.
5 Nisan 1990 tarihinde Doğu Türkistan'ın Barın kasabasında meydana gelen Barın Katliamının 28. yıl dönümünde acısını hissettirmeye devam ettiğini dile getirerek; “İşgalci Çin güçlerinin büyük bir katliama imza attıkları olayda binlerce Doğu Türkistanlı şehit olmuş ve beşikte yatmakta olan bir bebeğin vücudunda 77 adet mermi izine rastlanmıştı. Bugün Doğu Türkistan'da yaşanan vahşet ve zulüm dünyanın hiçbir yanında yaşanmamaktadır. Bir milyonun üzerinde insan Neo Nazi kamplarını andıran kamplarda, bir bu kadar insan Çin zindanlarında türlü işkenceler ile hayatlarını kaybediyor ve halkın saygı duyduğu din adamları ve ülemaları toplayarak hapislerde işkence ile öldürülüyorlar.” dedi.

Birkaç ay önce Doğu Türkistan'ın yetiştirdiği diyanet işleri başkanı düzeyinde alim üstad Muhammed Salih'i hapishanede şehit edildiğini dile getiren Tümtürk şunları söyledi:
“Çinin yeni uygulamaya koyduğu kardeş aile projesi de kabul edilebilir bir şey değil. Her Müslüman ailenin yanına mecburi Çinli misafir ya karı koca yada erkek o Müslüman ailenin evinde misafir etme projesini devreye sokmuştur. Sistematik olarak katlettikleri insanların organlarını devlet eliyle uluslararası organ mafyası aracılığı ile satmaktadır. Saydıklarımız sadece bizim bildiklerimiz. Çin, Doğu Türkistan'da açıktan toplu katliam yapmıyorsa da sistematik bir şekilde yok etmeye çalışıyor ve bunu dünyanın gözünün içene baka baka yapıyor. Bütün dünya ülkeleri, insan hakları savunucuları, Birleşmiş milletler, İslam işbirliği teşkilatı sessiz. Bu sessizlik nereye kadar?  Varsın dünya sussun. Biz susmayacağız. Haykırmaya,  mazlumun sesi olmaya devam edeceğiz.”

Barın katliamı nedir?
Doğu Türkistan'ın en önemli şehirlerinden biri olan Kaşgar vilayetinin Aktu nahiyesi sınırları içerisindeki Barın köyünde 5 Nisan 1990 tarihinde Ramazan ayının 17. günü Müslüman Türkler bölgede bulunan bir camiyi içinde ibadet edilebilir bir hale getirmek istedi. Söz konusu girişimleri engelleyen Çin güçlerine karşı koyan Türkler önce ilkel araç-gereçlerle ve daha sonra da Çinlilerden elde ettikleri silahlarla çatışmaya başladı ve çatışmalar gittikçe şiddetlendi. Günlerce devam eden ve bir milli kurtuluş savaşına dönüşen bu bölgesel savaşın en önemli özelliği, Çin gibi bir işgalci güce karşı bir avuç Doğu Türkistanlının baş kaldırabilmiş olmasıydı.

Haber-Foto: Ramazan Karakuş
 
 
 

Bakmadan Geçme