• Haberler
  • SİMURG ATEŞİNİN FİNALİ KAYSERİ'DE YAPILDI

SİMURG ATEŞİNİN FİNALİ KAYSERİ'DE YAPILDI

Toplumları ayakta tutan milli ve manevi değerleridir. Toplumların geleceğe bırakacağı miras kültür sanat ve edebiyatla olmaktadır. Yazarına, şairine, şık ve ozanına değer veren toplumların gelecekleri aydınlıktır. İnsanların bedenlerinin doyması kadar ruhlarının doyması da önemlidir.


Toplumları ayakta tutan milli ve manevi değerleridir. Toplumların geleceğe bırakacağı miras kültür sanat ve edebiyatla olmaktadır. Yazarına, şairine, âşık ve ozanına değer veren toplumların gelecekleri aydınlıktır. İnsanların bedenlerinin doyması kadar ruhlarının doyması da önemlidir.
 
Bu amaçla on şair arkadaş Simurg Ateşi adı altında bir araya geldik. Bu gurup; “Ben değil BİZ” sloganıyla; şiirde yeni bir ses, yeni bir soluk olma, ilim, erdem, edep ve edebiyat çizgisinde yer almak için yola çıkan bir edebiyat grubudur. 
 
Simurg; Kafdağı'nda Bilge Ağacında yaşayan, gözyaşları şifa kaynağı olan,  yanarak kül olup küllerinden tekrar doğan efsanenin büyülü kuştur. Diğer adı Zümrüd-ü Anka olarak biliniyor. Simurg aynı zamanda, Farsça'da “otuz kuş” anlamına geliyor. Kaf Dağında İstek, Aşk, Marifet, İstiğna, Vahdet, Hayret, Yokluk vadiler bulunmaktadır.
 
İsteği ve sabrı az olanlar 1. Vadide kalırlar. Diğerleri Aşk Denizinden geçip Ayrılık Vadisinden uçarlar. Hırs Ovasını aşıp Kıskançlık Gölüne saparlar. 7 vadiden uça uça sayıları azalır. Yolculuklarının sonunda 30 kuş kalırlar. Bu vadilerden geçerek yokluğa ulaşma aslında yaşadığımız hayatın zor şartlarında bütün engelleri aşmamız gerektiği, gönül aynamızı temiz tutabilme, Rabbimizin tecellisinin aynamıza tam berrak olarak yansımasıdr.
 
Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatını okuyup; onun yaşantısını kendi hayatımıza aksettirip, gönül aynamızı daima paslardan ve kirlerden uzak tutarak, kendimize yaptığımız yolculukla Allah’ı (c.c) bulmadır aslında…
 
  Bizler edebiyat dünyasının Simurg’u olma yolundayız. İstedik ki sonsuza kadar devam edecek bir güzelliğin ilk ateşini bizler yakalım. Kapılar her zaman iyilik ve güzelliklere açılsın. Yaktığımız bu ateş hiç sönmesin. Söndüğü sanıldığı anda küllerinden yeniden doğsun. Hakikat yolunda hizmet kervanı hep yürüsün. Gözleri güzellikler bürüsün. Erdem, edep ve edebiyat sonsuza kadar sürsün dualarımızla yola devam etmeyi diliyoruz.
 
Simurg Ateşi Grubu Ocak 2014 Antalya, Şubat 2014 Yozgat, Mart 2014 Manisa/Soma, Mayıs 2014 İzmir, Haziran 2014 Bafra/Samsun, Ekim 2014 Niksar/Tokat, Kasım 2014 Nevşehir ve Aralık 2014 de Kayseri’de yaptığımız programla ilk yılın finali tamamlanmış oldu.
 
Bundan sonra her yıl bir vadi üzerine yazılan antolojileri çıkararak orta, lise ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere edebiyata sevdalı, şiire âşık insanlarla buluşacak şiiri sevdirmeyi, okumayı ve okutmayı gaye ediniyoruz. Rabbimin izniyle bunları başarmak istiyoruz.
 
Antalya’da yaktığımız Simurg Ateşini yakma sırası şehrimize gelmişti. Haftalardır Kayseri Lisesi İngilizce öğretmeni Çiğdem Karakuzu kardeşimle yaptığımız ön çalışmaların ardından görüşmelerimiz hayırla sonuçlanmıştı. Artık iş misafirlerimizi beklemeye kalmıştı.
 
40 yıl önce Kayseri Fevzi Çakmak Lisesinden arkadaşım olan Süleyman Altunbaş kardeşim eşi Sonay Hanım ve Ayşe Paslanmaz kardeşim bir gün önceden şehrimize gelmişlerdi. Bizim fakirhanede kardeşlerimizle bir araya gelip muhabbet sofrasını misafirlerimiz gelmeden kurmuştuk. 12 Aralık 2014 Cuma günü diğer misafirlerimiz de Gevher Otele gelmişlerdi. Güzel buluşma nihayet gerçekleşmişti.
 
Misafirlerimizle hal hatırdan ve kısa muhabbetten sonra öğle yemeğini yemek üzere Melikgazi Belediyesine geçildi. Melikgazi Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Serdar Öztürk başkanımız misafirlerimizi belediyede karşıladılar. Yemeklerimizi yedikten sonra Seyyid Burhaneddin Hazretleri türbesi yanındaki Kalemkırdı mescidinde Cuma namazını eda ettik. Namazdan sonra Kayseri Lisesi Simurg Ateşi Programı ve Şiir Ödül Töreni için tarihi Kayseri Lisesine geçmek üzere yola çıktık. Kayseri Lisesi; Necmeddin Erbakan, Turgut Özal ve Abdullah Gül gibi devlet adamlarının yanında birçok edebiyatçı ve sanatçı yetiştiren bir okulumuz.
 
Tarihi lisede öğrencilerin yoğun ilgisi altında çok güzel bir programla yapıldı. Program Simurg Ateşi Grubunun Simurg felsefesinin anlatımı ile başladı. Şiir, halk ve sanat müziği eserlerinin okunmasıyla ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilmesiyle program sona erdi.
 
Programdan sonra tarihi bir mekân olan Talas Yaman Dede Konağında muhabbet eşliğinde çaylar yudumlandı. Akşam yemeğini Beştepeler Döner Restaurant’ta yedikten sonra Simurg Ateşi Şiir ve Müzik Şöleni için Şehir Tiyatrosuna doğru yol alındı.  Birbirinden değerli sanatçı, şair âşık ve ozanların sahne aldığı bu güzel şölende misafirleriler gönül güzelliklerini ve yürek seslerini izleyicilerle paylaştılar. Ankara Sanat Platformu ve Niyazi Çapa üstadımızın birbirinden değerli hediyeleri sahiplerine verildi. Programdan sonra katılımcılar otelde istirahata çekildiler.
 
13 Aralık 2014 Cumartesi otelde yapılan kahvaltıdan sonra Erciyes’e Çıkış Teleferik Gezisi sanırım programın en renkli ve güzel bölümüydü. Teleferiklerle 2500 metre yükseklikte kartopu oynandı, kar üstünde fotolar çekildi. Öğle Yemeği Erciyes Dostlar Restaurant’ta yenilen sıcak pide, mantı, ekmek arası sucuk ve tatlı bir hatıra olarak kaldı sanırım. Erciyes dönüşü otelde dinlenme ve Tv Kayseri’ye verilen röportaj ve çekimin ardından şehrimizin manevi mimarlarından biri olan Mevlana Hazretlerinin hocası Seyyid Burhaneddin Tirmizi (k.s) Hazretlerinin Türbesi ziyaret edilip dualar okundu.
 
Akşam yemeğini yemek üzere Konyalı Hacı Ustaya doğru yol alındı. Yemekten sonra ikinci günün şiir etkinliğini yapmak üzere misafirlerimizi tarihi mekân Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yoğunburç Kültür Evine götürdük. Misafir şairler ve şehrimizin şairleri şiirlerini dinleyicilerle paylaştılar. Gerek bir gün önce Şehir tiyatrosunda gerekse Yoğunburç’ta bizleri yalnız bırakmayan Polis Okulunun değerli öğrencilerine çok teşekkür ediyoruz.
 
14 Aralık 2014 Pazar günü otelde yapılan kahvaltı sonrası gönül dostlarıyla vedalaşmanın vakti gelmişti. Başka programlarda görüşme temennileriyle vedalaşıldı. Misafirlerimizi otobüsle terminale götürerek memleketlerine yolcu ettik.
 
Kayseri Simurg Ateşi Şiir ve Müzik Şöleni programı için şehrimize şeref veren Simurg kardeşlerim Süleyman Altunbaş ve eşi Sonay Altunbaş, Şafaknur Yalçın, Ahmet Sargın, Ayşe Paslanmaz, Birgül Sevil Tekinay, Hasan Akar, Mehmet Metin Baş ve Sevcan Baş’a çok teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.
 
 Programımıza maddi ve manevi destek veren, kültür sanat ve edebiyata hizmeti gaye edinen sponsorlarımız; Kayseri Valiliğine, Kayseri Büyükşehir Belediyesine, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sayın Oktay Durukan'a, Melikgazi Belediyemize ve Başkan Yardımcısı Sayın Serdar Öztürk'e, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Hayri Naziksoy'a,  Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesinden Sayın Gökçe Canatan’a,
 
 Polis Okulu Müdürü Metin Tanrıver'e, Erciyes a.ş Müdürü Sayın Murat Cahit Cıngı'ya, İ Kültür ve Turizm Müdürü Sayın İsmet Taymuş'a, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Sayın Erkan Erdoğan'a, haftalardır birlikte program için benimle koşturan değerli kardeşim Sayın Çiğdem Karakuzu'ya, Kayseri Lisesi Müdürü Sayın Ahmet Sait İlter'e,
 
Ülkemizin değişik şehirlerinden davetimize icabet eden Sayın Niyazi Çapa ve arkadaşlarına, Cihan Ergün, Ozan Derdivar, Şerife Köksal Badısaba, Rüya Tokgöz, Yılmaz İmanlık, Serdar Güneş, Yaşar Taşkesen, Zübeyde Gökbulut, İbrahim Düğer, Tutkun Durukan, Kelami Akdemir, Kâşif Kâni Ertürk, Mahir Gürbüz, Süleyman Coşkuner, Ayşe İzci Coşkuner, Fatma Çetin Kabadayı, Bekir Yeğnidemir, Ozan Sevdai, Ozan Bayrami, Gülnur Yurtsever, Selim Cebeci, Cemal Akif Özateş ve Can Özer’e,
 
Program sunucularımız Sultan Özateş, Gökhan Kahraman ve Asuman Yiğitoğlu’na, Tasavvuf müziği sanatçıları değerli kardeşlerim Cahit Nazlı, Fatih Budak, Gökhan Öztürk ve Bünyamin Fındıkçı’ya,
 
Kayseri Baro Başkanı Avukat Sayın Fevzi Konaç'a, Kimder Başkanı Avukat Sayın Seyit Halil Yüzgeç'e, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Sayın Şaban Ünlü'ye, Gevher Otel sahibi Sayın Hüseyin Saccıoğlu’na, Başak Sarraf sahibi Sayın Şaban Zıkkavun'a, Tekiner Eczanesi sahibi Sayın İrfan Tekiner'e, Erciyes Unlu Mamüllerine, Sayın Vehbi Kıvanç Hocama, Çukurova Tekstil Genel Müdürü Sayın Ahmet Küçükercan'a, Özel Dünyam Hastanesine, Anadolu Gençlik Derneğine, Köseoğlu Sigorta sahibi Sayın Hacı Mehmet Köse'ye, Pelin Dil Okulları sahibi Sayın Pelin Tokat'a, Çözüm Dershanesi Müdürü Sayın İrfan Tan’a, Dengema Masa ve Sandalye sahibi Sayın Mehmet Üçözden'e, Erciyes Unlu Mamüllerine, Çetinkara Productiona,
 
Programımız için koşturan değerli kardeşlerim Kayseri Halk Ozanları Kültür Derneği Başkanı Sayın Turgut Aydın’a, Dost Cemali ve Hacı Kısır’a, sürekli yanımızda olup yardımlarını esirgemeyen aynı zamanda iki gün boyunca her anı çektikleri fotoğraflarıyla güzelleştiren sevgili kardeşlerim Kaan Seyfi, Oğuzhan Sarıkaya ve Leyla Şahin’e, basınımızın güzide mensuplarına, değerli emniyet güçlerimize, şu an isimlerini hatırlayamayıp unuttuğum dostlarıma, programlarımıza katılan tüm güzel yürekli kardeşlerime, Kayseri halkına, kalbi şükranlarımı sunuyorum. Allah hepsinden razı olsun.
 
Kültür sanat ve edebiyat dolu programlarda buluşma dualarımla…

PROGRAMIMIZA KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT ADINA DESTEK VEREN KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR VE MELİKGAZİ BELEDİYELERİMİZİ KUTLUYORUM

Yazan : Ali ÖZKANLI

Bakmadan Geçme