Sarıkeçililer yine göçe hazırlanıyor
SON GÖÇERLER: Anadolu'nun göçen son Yörükleri Sarıkeçililer, bu ay sonunda yine yollara düşecekler. Kış mevsimini Mersin'in Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde, yaz mevsimini ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçilileri Silifke'nin Yeşilovacık Tisan bölgesindeki kıl çadırlarında ziyaret ettik.
KAYSERİ BAĞLANTISI: Kayseri’den geldiğimizi öğrenen Yeşilovacık Son Göç Eden Sarıkeçililer Türkmenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Yağal ve Başkan Yardımcısı Musa Yağal, dedelerinin bir dönem Kayseri’ye kadar göç ederek Tomarza-Develi arasındaki Toklu-Kösmez Dağı’nda Berçin, Aslantaş ve Aleler yaylalarında yayladıklarını söyledi.
Onlar Anadolu’nun göçen son Yörükleri Sarıkeçililer… Her daim hareket halinde, her daim göçe hazırlar… Nitekim bu ay sonunda yine yollara düşecekler.
Kış mevsimini Mersin'in Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde, yaz mevsimini ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçilileri Silifke’nin Yeşilovacık Tisan bölgesindeki kıl çadırlarında ziyaret ettik.
Kayseri’den geldiğimizi öğrenen Yeşilovacık Son Göç Eden Sarıkeçililer Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Yağal ve Başkan Yardımcısı Musa Yağal, dedelerinin bir dönem Kayseri’ye kadar göç ederek Tomarza-Develi arasındaki Toklu-Kösmez Dağı’nda Berçin, Aslantaş ve Aleler yaylalarında yayladıklarını söylediler. Yağal kardeşler gazetemiz aracılığıyla Kayseri halkına da selamlarını ilettiler.
Yeni göç 25 Nisan’da
Yine göç heyecanı içinde bulduğumuz “son göçerler” Sarıkeçililerin 25 Nisan’da Karaman ve Konya’nın yaylalarına göç edeceklerini, bunun için hazırlıklara başladıklarını öğrendik. Bu konuda bilgi aldığımız Yağal kardeşler; Bozkır, Ilgın, Kadınhanı Beyşehir, Seydişehir’e kadar uzanarak yazı buralarda geçirdiklerini söylediler.
Dönüş Eylül sonunda
Yörük geleneğini hala sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar. Uzun yolculuğun 2 ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı ise dönüşte geçiyor. Dönüş yolculuğu ise Eylül sonunda başlıyor.
Artık onlar da motorize
Dernek yöneticileri, yeni hayat şartlarından ötürü kendilerinin de kısmen motorize olduklarını; gıda ürünleri, eşyalar ile yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlara yükleyerek yola koyulduklarını, hayvanların ise çobanlar tarafından götürülüp getirildiğini, deve sayısının ise çok azaldığını belirttiler.
Allah devletimize zeval vermesin!
Toplam 200 hanede 1000 civarında nüfusa sahip olduklarını belirten Sarıkeçili yöneticileri, geleneksel Yörük misafirperverliğini Kayseri Gündem ekibine de göstererek saç kavurması, yufka ekmek, şerbet ve kömürde çay ikram ettiler. Her cümlelerinde vatanımızın bölünmezliği, milletimizin bütünlüğü için dua eden Sarıkeçili yöneticileri sözlerini “Allah bu devlete zeval vermesin” diyerek tamamladılar.
Haber/Fotoğraf: Rıfat Yörük-Sami Çelik
Teşekkür ederim bilge abla bizde var olma mücadelesi veriyoruz ☺
Günümüzde hâlâ öyle goçerlerin olduğunu bilmiyordum. Günümüze kadar her toplum kendi ananelerinden zevk alarak yürümüştür. Bu yaşantılarni sürdürduklerine göre mutlu olmadıklarini düşünmek yanlış olur. Ancak çok önemli bir konu var ki, çocukların eğitimi nasıl sağ lanmakta? Allah yollarını açık etsin.