Sanayi üniversiteyle buluştu

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ile Marmara Teknokent işbirliği ile düzenlenen '2. Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması' Gaziantep'ten sonra Kayseri'de gerçekleştirildi.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve TÜBİTAK Marmara Teknokent işbirliği ile düzenlenen, Büyükşehir Belediyesi'nin destek verdiği Ar-Ge, Sanayi, Akademi (ASA) Buluşması dün başladı.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Vali Süleyman Kamçı, KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TUBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek ile çok sayıda sanayici, bürokrat ve iş adamı katıldı.
Programın açılış konuşmasını TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek yaparak,  hedeflerinin 500 Ar-Ge merkezi olduğunu belirterek,  “Ar-Ge'ye verilen önem ve 2023 yılı hedefleri ortada. Bizim üstümüze düşen görev Ar-Ge, üniversite ve sanayiyi bir araya getirmektir. İkincisini Kayseri'de düzenledik. Türkiye'nin güzide sanayilerini burada buluşturuyoruz." diye konuştu.
Rekabetin yolu Ar-Ge’den geçiyor
Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ise "Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesinin yolunun Ar-Ge'den geçtiğini dile getirerek, “İleri teknoloji alanlarında firmalar bütçelerinin büyük bir bölümünü bu çalışmalara ayırmaktadırlar. Ar-Ge faaliyetleri kaynak üretiminde birim faaliyetlerinin düşmesinde ve kalitenin artmasında önemlidir. Üniversite sanayi işbirliği sürekli olarak geliştirilmeli" dedi.
15 Temmuz'daki darbe girişimine de değinen Başkan Nursaçan şunları söyledi:
"Hain FETÖ ve uzantıları bizi birbirimize düşüremeyecek. Zor günleri aşmamızdaki temel unsurlardan birisi de ekonomik anlamda güçlü bir ülke olmaktır. İçinde bulunduğumuz yüzyıl bilgi çağıdır. Bilimsel çalışmalara üniversite sanayi işbirliğinde Ar-ge çalışmalarına büyük önem veriliyor. Teknoloji dünyası her geçen gün değişen gelişen buluşlarıyla sürekli hareket halindedir. " dedi.
"Teknoloji bölgelerini daha da büyütmeliyiz"
Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik ise gerçekleştirdiği konuşmasında Ar-Ge için ayrılan kaynağın artırılması gerektiğinin altını çizerek, Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. 
Üzerinde çalıştıkları projelerle Kayseri'ye yeni sektörler kazandıracaklarını vurgulayan Çelik, "Bir belediye başkanı olarak tüm katılımcılara açıkça belirtiyorum ki, Ar Ge ve inovasyon için yerel yöneticiler olarak üzerimize düşen her konuda sonuna kadar destek vermeye hazırız. Yeter ki proje getirin, bizler de bu projeleri hayata geçirelim. Niyet hayırsa akıbette hayır olur. Buradaki tüm katılımcılar iyi niyetle şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sunmaya çalışıyorlar. Gayret gösteren herkese kolaylık diliyorum" dedi.
Ar-Ge yatırımları pazar için önemli
Vali Süleyman Kamçı düzenlenen programda yaptığı konuşmada Ar-Ge yatırımlarının firmaların rekabet gücünü artırarak karlarını ve pazar paylarını yükseltmeleri için büyük önem arz ettiğine vurgu yaparak, "Bildiğiniz gibi teknoparklar bünyesinde yer alan firmalarımızın teknoloji transfer etmeleri, iş birliği imkanlarından faydalanmaları, Ar-Ge çalışmalarında ihtiyaç duydukları bilimsel desteği sağlamaları bakımından önemli işlevleri yerine getirmektedir.” dedi.
Kayseri'de kurulan Erciyes Teknopark’ın 5 adet bina ve bir adet teknoloji transfer ofisi ile sanayicilere hizmet ettiğini anımsatan Vali Kamçı,  “Teknoparklarda faaliyette olan 194 Ar-Ge firmamız 711 personeli ile başta Erciyes Üniversitesi olmak üzere üniversitelerimizin teknolojik altyapı ve bilgi birikimlerini sanayicilerimizin hizmetine sunmaktadır. Ar-Ge yatırımları firmaların rekabet gücünü artırarak karlarını ve pazar paylarını yükseltmeleri için büyük önem arz etmektedir. Devletimiz de Ar-Ge ve inovasyon noktasında yatırım yapmak isteyenlerin harcamalarının en az yüzde 40'ını finanse etmek üzere önemli destek sağlamaktadır. 2008'de Ar-Ge faaliyetleri için 2.5 milyon ödenek iken 2016'da bu rakam 7.5 milyara ulaşmıştır. Bu buluşmanın faydalı sonuçlar getireceği inancındayım." diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri stantları gezerek Ar-Ge firmalarının temsilcileri ve iş adamalarıyla görüştü.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ
 
 

Bakmadan Geçme