Sağlık turizmi için sigorta anlaşmaları yapılmalı
Anadolu Sağlık Turizmi Derneği (ASTUDER) Başkanı İlhan Karacalar, sağlık turizmindeki potansiyeli organize etmek ve yurtdışından buraya hasta getirmek istediklerini söyleyerek, Türkiye'nin diğer ülkelerle bir araya gelip, sigortalar arasında mutlaka bir anlaşma imzalaması gerektiğini söyledi.
Kısa adı ASTUDER olan Anadolu Sağlık Turizmi Derneği Başkanı İlhan Karacalar, sağlık turizminin gün geçtikçe büyüyen bir pazar olduğunu söyleyerek, “Birçok ülke bu sektörün farkına vardı ve bütçe açığını bununla kapatıyor. Sektörün pazardaki payı yaklaşık 100 milyar dolar. Burada Türkiye’nin payı çok küçük. Ama son zamanlarda Türkiye’de de bir bilinçlenme var. Mevcut hükümet bu konuda çok ciddi teşvikler veriyor” dedi.
Kayseri Türkiye ortalamasının üzerinde
Cezayir’in sadece kalp ameliyatı için Fransa’ya 2 buçuk milyar Euro para ödediğini aktaran Karacalar, “Bu çok ciddi bir rakam. Birçok ülkede sağlık hizmetleri yetersiz. İnsanlar bu hizmeti daha kaliteli almak için başka ülkelere yöneliyorlar. Amerika’da yaşanan 11 Eylül olayından sonra Batı’da Müslümanlara karşı olumsuz bir tavır gerçekleşti. Ben bile Avrupa veya Amerika’ya giderken tedirgin oluyorum. Bu nedenle Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ülkeleri ve Afrika ülkeleri Türkiye’yi tercih ediyorlar. Yeme, içme ve anlaşma konusunda ciddi kültürel farklılıklar olmadığı için ben de bir Türk Cumhuriyetine veya Müslüman bir ülkeye gittiğimde kendimi daha rahat hissediyorum. Hassasiyeti olan insanlar için yeme içme çok önemli bir konu” İfadelerini kullandı.
Kayseri’nin de altyapı olarak önemli yatırımları olduğunu kaydeden Karacalar, “Birçok branş ve hastane bakımından çevre illerimize göre çok iyi durumdayız. Yatak kapasitesi, doktor sayısı ve altyapı olarak Türkiye ortalamasının üzerindeyiz” şeklinde konuştu.
Direkt ulaşımda sıkıntılarımız var
“Sağlık turizmi dediğimizde bunun içerisine konaklama da giriyor” diyen Karacalar, “Aynı zamanda gelen turist gezmek isterse Kayseri’nin bu manada da ciddi bir potansiyeli var. Bulunduğu konum olarak şehrimizde Kapadokya, Erciyes ve Kozaklı’nın olması gibi büyük bir avantaja sahibiz.
Tedavi için gelen insanlar yöre esnafı ile alışveriş ederek bölgeye bir hareketlilik getiriyor. Bugün hastaneler bölgesine baktığımız zaman birçok yabancı plakalı aracı görebiliyorsunuz. Civar illerden gelen insanlar da çok ciddi katkı sağlıyor. Bugün Kayseri sağlık konusunda Orta Anadolu’da pilot bir bölge.
Bizim hedefimiz Türkiye dışından turist getirmek. Bunun en önemli ayağı ise ulaşım. Kayseri direkt ulaşım noktasında sıkıntılı. Yabancı turistler İstanbul bağlantılı gelebiliyor. Bu da sağlık için gelen turistin pek sevmediği bir şey. İn-bini sevmez bizim yolcularımız” açıklamasında bulundu.
Diğer ülkelerle sigorta anlaşması yapmalıyız
Karacalar diş, göz, estetik, termal, fizik tedavi gibi konularda çok tercih edilen bir ülke olduğumuzu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü, “Yurtdışına resmi rakamlara göre 5 milyon gurbetçimiz var. 5 milyon insanın yurtdışında çeşitli ülkelerde kendi sosyal güvenlik kurumlarını, kendi sigorta şirketlerine orada prim ödüyor. Bunlar Türkiye’de hizmet almak istiyorlar.
Türkiye sağlık hizmetlerinde ucuz. Türkiye Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika ile oturup anlaşma yoluna gitmeli.
Yabancı sigortalar bunu bir şekilde ödüyor. Türkiye’ye ödemeleri yabancı sigortalar için maliyet açısından da daha ekonomik. Çünkü kendi ülkelerinde tedavinin masrafı daha fazla. Ama Türkiye’de ödediği zaman daha düşük bir ödeme yapacak. Türkiye’nin bunu kendine dert edinmeli, bu problemi çözmek için diğer ülkelerle bir araya gelip, sigortalar arasında mutlaka bir anlaşma imzalaması gerekiyor. Yurtdışındaki gurbetçilerimizin sigortaları Türkiye’de ödenmeli. Ama güncel rakamlarla…
Türkiye orada bir hata yapmış süt üzerinden bir anlaşma yapmış. Rakamları güncelleyip bu işi çözerlerse bunların hepsi bizim gönüllümüz olur. 5 milyon gurbetçinin 1’er Avrupalı arkadaşı olsa 5 milyon da Avrupalı demek.”
Haber: Ufuk Çamdal