'SAÇMALIYOR'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin 'Kayseri'nin de aralarında olduğu 3-4 kentte bazı fabrikalar zehir saçıyor. Bir an önce kapatılmalı' şeklindeki açıklamalarına 'Bütün kentlerdeki iklimi, havayı 24 saat esaslı olarak takip ediyoruz. O yüzden Ɖ-4 tane kentte fabrikalar zehir saçıyor' gibi saçma sapan sözler söylemeye kimsenin hakkı yok. Bildiği bir şey varsa bize söylesin' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin iddialarına Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı'na katılmak üzere geldiği Kayseri’de cevap verdi.

Saçma sapan açıklama yapmaya hakkı yok”
“İddiaları doğruysa tabi ki de takip ederiz.” diyen Bakan Özhaseki, “ Türkiye’de şehircilikle ön plana çıkıyoruz ama çevre hususunda yapmış olduğumuz çalışmalar biraz geride kaldığı için gözükmüyor. Bir taraftan sahillerimiz, koylarımızın, sit alanlarımızın korunmasıyla ilgili uğraş veriyoruz. Bir taraftan dışarıya atılan atıkların çevreye tehdit oluşturmaması için adeta savaş veriyoruz. Bütün kentlerdeki iklimi, havayı 24 saat esaslı olarak takip ediyoruz. Zehirli atık dışarıya atan bacaların hepsinde 7/24 izleme var. Bütün bunları bir fiil Bakanlık olarak takip ediyoruz. O yüzden ‘3-4 tane kentte fabrikalar zehir saçıyor’ gibi saçma sapan sözler söylemeye kimsenin hakkı yok. Eğer bildiği bir şey varsa bunu bize söylesin bizde Bakanlık olarak takip edelim. Sonra kendisine döneriz ve “Bakanlık bilememiş aferin sana. Teşekkür ederiz” deriz. Böyle bir söylemle, ya da popülist bir politika ile gündeme gelmenin bir manası yok. “ şeklinde konuştu.

“Çinkom kapatılmalı”
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, aralarında Kayseri’den Çinkom’un da bulunduğu geri kazanım tesislerinin çevre felaketine ve insanların ölümüne yol açabileceğini iddia ederek, “Bir an önce kapatılmalı” demişti.

Başkan Rafet Vergili, geçtiğimiz günlerde Kayseri’nin de dahil olduğu bazı illerin ‘Çevre Felaketi ile karşı karşıya’ olduğunu açıklamıştı. Başkan Vergili bu açıklamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir heyetin görüşme talebinde bulunduğunu, görüşmenin gerçekleşmediğini söylemiş, bu duruma sebep olan tesisler ile ilgili dava açacaklarını belirtmişti.

Başkan Vergili Kayseri, Karabük, İskenderun ve İzmir Aliağ’da bulunan geri kazanım tesislerinin çevreyi kirleterek insan hayatını tehlikeye soktuğunu vurgulayarak  “Tamamen çelikhane tozlarından elde edilen çinko olarak gözüküyor. Bakanlığın bir an önce bu tesisleri Avrupa standartlarına uygun hale getirilene kadar Kayseri’deki ve diğer illerdeki fabrikaları kapatmalı. Ekilen alanlar Kayseri’deki fabrikaların bulunduğu o bölgede fazladır. Bitki dokusunda sık sık birden bire kuruyan ağaçlar ortaya çıkıyor. Tehlikenin ne denli büyük olduğunu buradan da anlayabiliriz.  Bu fabrika bir an önce kapatılmalıdır.  Kayseri uzun yıllardan beri söz konusu fabrika için standartlara uygunluğu ile ilgili uyduruk belgeler verildi. Yetkililer elini vicdanına koymalı. ‘Ben atıl olan fabrikayı aldım, hayata geçirerek ekonomiye kazandırdım’ gibi söylemler var. Bu doğru değildir. Fabrika standartlara uygun olarak açılmalıydı. Amerika’da 60 yıl sonra ağır metaller nedeniyle bir kasabanın tamamen kanser olduğu örnekleri var. Bunu unutmamak lazım. “ şeklinde açıklama yapmıştı.
Haber: Ramazan KARAKUŞ
 

Bakmadan Geçme