Referandumda 36 madde oylanacak

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi" konulu programda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, parlamenter sistemin krallıklarda geliştiğini söyledi.

Programın açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yaptı. Özhaseki, halk oylamasına ilişkin "Vatanını seven, yükselmesini isteyen, Allah için güçlü olmasını isteyen herkesin oyunu kullanmaya gitmesini ve bu konuda adeta bir seferlik ilan etmesini istirham ediyoruz" dedi.
Özhaseki’nin konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı. Bugün dünya üzerindeki tüm krallıkların sisteminin parlamenter sistem olduğuna dikkati çeken Karatepe, "Başka türlü sistem çalışmaz. Bir kral var. O halde seçimle gelen, parlamentodan çıkan da bir hükümet var. İngiltere, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsveç, Norveç, İspanya, Japonya bunların hepsi parlamenter sistemle yönetiliyor. Çünkü krallıkları var." dedi.
Karatepe, parlamenter sistemin Türkiye'de uygulandığı iki dönem olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Zannedildiği gibi 1876'da parlamentonun açıldığı günden bu tarafa parlamenter sistem yok. Çok kısa dönem. Abdülhamid tahttan indiriliyor ve anayasa değiştiriliyor 1909'da, Sultan Reşad iş başına geliyor. İşte o değişiklikle parlamenter sisteme geçiliyor. Sultan Reşad tıpkı İngiliz kraliçesi gibi çok sembolik, yetkisiz, pasif bir hükümdar oluyor, parlamento güçleniyor, hükümet çıkarıyor ve ittihatçılar yönetimi ele alıyor. Osmanlı döneminde sadece Sultan Reşad dönemidir Vahdettin'e kadar, 4 sene, 5 sene. Parlamenter sistemimiz bu kadar. Bir diğeri de 1961 anayasası. 1961'den 1980'e kadar. Yani Türkiye'nin tarihinde toplam parlamenter sistem 25 senedir. 'Şu kadar parlamenter sistemimiz var' diyorlar. Yanlış bir bilgi. Bir ülkenin parlamentosunun olması farklıdır, hükümet sisteminin parlamenter sistem olması farklıdır."
"Maddelerin 15’ini değişmesini, 21’inin kalkmasını oyluyoruz"
Karatepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'te halk tarafından seçildiğini anımsatarak, "Birinci adım güçlü cumhurbaşkanlığı. İkinci adım bu cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi. Bu iki özellik de başkanlık sisteminin özelliğidir. Türkiye esasen başkanlık sistemine göre çok önemli bir mesafe kat etmiştir. Bu iki adım atıldıktan sonra biz bu sisteme ne söyleyebiliriz. Bu sistem bir tarafta halkın seçtiği cumhurbaşkanı, çok fazla yetkileri var. Bir tarafta halkın seçtiği parlamentodan güven almış, fiilen bütün yürütmenin sahibi ve yetkilisi, aynı zamanda sorumlusu başbakan ve kabine. Dikkat edin. İkisi de güçlü. Parlamenter sistemde böyle bir şey olmaz." diye konuştu.
"Hiç kimse bugün Türkiye'de parlamenter sistem falan olduğunu söylemesin" diyen Karatepe, "Basbayağı bildiğiniz başkanlık sistemi vardır. Başbakan da çoğu yerde Külliyede yapılan bakanlar kurulu toplantısında bakan konumundadır. Yani basbayağı, bildiğiniz başkanlık sistemi bu." ifadelerini kullandı.
Anayasanın bugüne kadar yapılan değişikliklerle adeta "yamalı bohça" gibi olduğunu belirten Karatepe, şunları kaydetti:
"Anayasa değişikliği 18 madde değildir, değişiklik 15 maddedir. Anayasanın bugünkü sistemden başkanlık sistemine geçmek için 15 maddesi değişti. Geri kalan 3 madde ise uyum maddeleridir. 16. madde değişen kavramları, 17. madde yürürlükten kalkan hükümleri, 18. madde de bu anayasa halk oylamasında kabul edilirse, hangi hükümlerinin, nasıl yürürlüğe gireceğini anlatıyor. Yani 15 madde değişti. Bundan sonra ne olacak? Mevcut sistemden başkanlık sistemine geçtiğimizde 18 maddeyi değiştirdik, 21 madde de hükümsüz hale geldi. Yani öyle bir sistem geliyor ki 36 maddeyle işletilen bugün ki sistemi başkanlık sistemine dönüştürdüğümüzde 15 maddeyle idare ediyoruz. Ne kadar pratik, ne kadar az bürokratik, ne kadar az vesayetçi, ne kadar az yol gerekiyor. Kısa yol yapıyor, pratik. Anayasanın 21 maddesi de hükümsüz hale geliyor. Bu çok önemli. Bunu bilmiyor insanlar. Peki o zaman neyi oyluyoruz? 15 maddenin değişmesini, 21 maddenin de yürürlükten kalkmasını oyluyoruz. Haberiniz olsun 36 maddedir."
Programa, AK Parti Kayseri milletvekilleri İsmail Emrah Karayel, Sami Dedeoğlu, İsmail Tamer ve Hülya Nergiz ile AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, belediye başkanları, partililer ve vatandaşlar katıldı.
AA
 

Bakmadan Geçme