Ramazan'da bol bol sıvı tüketin!
Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Alper Yurci, Ramazan döneminde lifli gıdaların tüketilmesi ve bunun yanın da bol sıvı alınmasının önemli olduğuna dikkat çekti.
Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Yurci, Ramazan’da mide ve bağırsak sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
Doç. Dr. Alper Yurci, “Oruç tutarken sağlıklı olmak için beslenme düzeninden ödün vermemek gerekir. Özellikle Ramazan döneminde lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı alınmak, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek, sofraların vazgeçilmez kuralı olmalıdır. İftarda hafif besinler tercih edilmeli, iftar sonrası ara öğünler yapılmalı ve sahurda da ağır yiyeceklerden kaçınmalıdır. Özellikle iftarda; sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan uzak durulmalıdır” dedi.
Toplumun yüzde 20’sinde görülen reflü şikayetleri, beslenme düzeninin değiştiği dönemlerde arttığını kaydeden Yurci, “Reflü hastaları oruç tutmak istiyorlarsa sahuru kesinlikle atlamamalıdır. Sahurda yemek yedikten hemen sonra yatılması da reflü şikayetlerini artırır. Yemeğin, yatma saatinden en az 1 saat önce bitmiş olması gerekir. Reflü hastaları iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlı gıdalardan da kaçınmalıdır. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişiyi rahatsız ediyorsa pide tüketilmemelidir. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da şekerli kompostolar tercih etmelidir. Mide hastalığı olanların ağrı kesicileri bu dönemde bilinçsiz kullanmamalıdır. Çikolata, kahve, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemli yarar sağlar. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve gerektiğinde yatak başının yükseltilmesi de reflü şikayetlerine karşı koruyucu önlemlerdir” ifadelerini kullandı.
Ülser ve gastrit hastalarının yemek miktarına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Yurci, “Gastrit ve ülser hastaları Ramazan öncesi doktorlarına danışarak gerekli koruyucu önlemleri almalıdır. Ramazan süresince sağlıklı beslenme kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Çünkü çok miktarda yemek, hazımsızlığa, karın ağrısına, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu rahatsızlıkları yaşamamak için dengeli beslenmeye, gerekli tüm besin öğelerinden az miktarlarda tüketmeye ve iftar ile sahur arasına yatmadan 2 saat kadar öncesine küçük bir ara öğün sıkıştırmaya dikkat etmek gerekir” şeklinde konuştu.
Bazı hastalıkların oruç tutmaya engel olduğunu belirten Yurci, şunları söyledi:
“Hafif mide şikayetleri olanlar, alacakları küçük önlemler ile oruç tutabilir. Ancak ağır mide rahatsızlıkları olanlar çok dikkatli davranmalıdır. Hastanın, ciddi reflü şikayeti varsa, mide ya da bağırsakların ağır iltihabi bir hastalığı söz konusuysa, aktif ülser hastalığı varsa ya da karaciğerle ilgili önemli bir hastalığı bulunuyorsa oruç tutmaktan kaçınmalıdır.”
Mide sorunları olanlara özel iftar ve sahur menüsü
İftarda 2 küçük hurma, 1 kase çorba,
1 - 2 dilim kepekli ekmek. 15 - 20 dakika sonra, 1 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi ya da balık), ekmek yerine az miktarda kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna, yoğurt, salata, 2 - 3 saat sonra bir porsiyon meyve.
Sahurda ise, 1 parça yağsız peynir, zeytin, 1 adet haşlanmış yumurta ya da omlet, 1 tabak zeytinyağlı sebze, 1 -2 dilim kepekli ekmek, meyve, bol miktarda su.
Kurum Haberi