Ramazan'da beslenme hataları
Uzman Diyetisyeni Bahar Aktan oruç tutarken en sık yapılan hatalar konusunda uyardı. Aktan, 'Öğün saatleri ve açlık süresinin değiştiği bu günlerde unutmamamız gereken en temel ilke sağlıklı ve dengeli beslenme sistemimizden uzaklaşmamak olmalıdır.' dedi.
Ramazan ayı ile birlikte oruç tutan bireylerin porsiyon miktarlarını arttırdığını ve her zamankinden daha yoğun kalori içeriği olan yiyecekler tükettiğinin gözlemlediğini kaydeden Aktan, “Rutin hayatımızdaki beslenme alışkanlıklarımız arasında bulunmasa bile her gün iftardan sonra tüketilen tatlılar kişilerin bu ay içerisinde kilo almasında en önemli nedenler arasında görülüyor. Bunların yanı sıra geleneklerimiz arasında bulunan misafir ziyaretleri ve bu ziyaretlerde sunulan yemeklerin çeşit sayısındaki fazlalık ve porsiyon miktarlarındaki büyüklük diğer bir tehlike unsuru haline geliyor” şeklinde konuştu.
Aktan şöyle devam etti, “Bu yıl gündüz süresinin uzun olduğu yaz aylarına denk gelen Ramazan ayı, oruç tutan kişilerin uzun süre aç ve susuz kalmasına neden oluyor. Daha fazla susamamak ve açlık hissi yaşamak için kişiler daha az aktivite yapıp, günlerini daha çok oturarak veya yatarak geçirme isteği duyuyorlar. Yine akşam geç saatte yapılan iftardan sonra bireylerin spor veya hafif egzersiz yapacakları süre de azalmış oluyor. Hareketsiz geçirilen bu bir ay sonunda azalmış bazal metabolizma hızı ve vücut ağırlığımıza eklenmiş birkaç kilo olarak sonuçlanıyor.
Oruç tutarken yaptığımız en temel hatalar;
- Sahur vaktini yemeyerek geçirmek,
- Sahurda ağır yiyecekler tüketmek,
- İftar ve sahur arasında yeterince su içmemek,
- İftara başlarken zeytin, hurma, salata yerine ana yemekleri tercih etmek,
- İftar yemeğini tek seferde hızlı bir şekilde bitirmek,
- İftarda kızarmış yemekler ve hamur işleri tüketmek,
- İftardan hemen sonra çay ve kahve tüketmek,
- Kızartılmış tatlılar ve hamur tatlıları tüketmek,
- İftardan yatana kadar geçen sürede egzersiz yapmamak,
- Yatmadan kısa bir süre önce midenizi rahatsız edecek ağır yiyecekler yemek.”