"Taş eriten" sıcak karşısında oruç

Kayseri'de Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yalıtım malzemesi üretilen fabrikada volkanik taşların eritildiği ocak başında çalışan işçiler, ramazan ayında zor şartlarda oruçlarını tutarak evlerine ekmek parası götürebilmenin mücadelesini veriyor.

 Erciyes Dağı'nın eteklerinden çıkartılan bazalt taşı, yaklaşık bin 500 derece sıcaklığa ulaşan ocaklarda eritilerek elyaf haline getiriliyor. Elyaftan oluşan taş yünü, yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor. 

"Kupolo" adı verilen ve taşların eriyerek lav haline geldiği ocağın operatörlüğünü yapan işçilerden evli ve iki çocuk babası Hakan Özbay, yaptığı açıklamada, 7 yıldır taş yününden yalıtım malzemesi üreten fabrikada çalıştığını ve kupolo ocağından sorumlu olduğunu söyledi.

"Zor koşullara rağmen orucumu tutuyorum"

Volkanik taşın eritilebilmesi için ocağın yüksek ısıya ulaşması gerektiğini ifade eden Özbay, şunları kaydetti:

"Eritilen taş, lav halinde kupolo fırınına akıyor ve burada elyaf haline geliyor. İşim gereği sürekli bu fırını kontrol etmem gerekiyor çünkü lav bazı durumlarda tıkanıyor ve akış kesiliyor. Bu durumda elyaf üretimi kesintiye uğruyor. Bu durumda en sondaki paketleme noktasına kadar aksaklık yaşanıyor, hatalı ürün çıkabiliyor. Onun için ben işin temelinde, başında olduğum için aslında benim yapacağım hata tüm banttaki ürünleri etkileyebiliyor. Ocağın başından uzun soluklu ayrılma gibi bir durumum söz konusu olmuyor. Sürekli ateşin karşısında durmak zorundayım. Zor koşullarda çalışmama rağmen ramazanda orucumu tutuyorum. İnşallah Allah kabul eder."

“Serinlemek için güneşe çıkıyoruz”

Fırının başında özellikle ramazan döneminde vardiyalı olarak çalıştıklarını buna rağmen oruç tutarken sıcağa dayanmakta zorlandıklarını anlatan Özbay, şöyle devam etti:

"Bin 500 derece ateşin karşısında en çok susuzluk bizi zorluyor. Her gün iftarı bir sürahi suyla açıyoruz. Açlık veya çalışmak değil susuzluk bizi yoruyor. Serinleyebilmek için dışarıda 40 derecelik sıcağa çıkıyoruz. İnsanlar dışarıda güneşin sıcağından şikayet ederken biz serinleyebilmek için dışarı çıkıyoruz. Bu kadar zor şartlara rağmen Allah sabrını veriyor ve çok şükür orucumuzu aksatmadan tutuyoruz. Sağolsunlar yöneticilerimiz de bize ellerinden geldiğince yardımcı oluyor."

Özbay, ramazan ayından önce ocağın başında çalışırken günlük en az 7-8 litre su tükettiklerini, oruç tutarken su içemedikleri için ciddi anlamda zorlandıklarını buna rağmen oruçlarını tuttuklarını kaydetti.

Mesaiyi geç başlatıp erken bitiriyoruz

Fabrikanın genel müdürü Harun Hasyüncü de emek yoğun bir sektörde hizmet üretmeye çalıştıklarını ve özellikle ramazan ayında işçilerin hem dışarının hem de çalışma ortamlarının sıcaklığı nedeniyle zorlanabildiklerini belirtti.

 

İşçileri ramazan ayında biraz olsun rahatlatabilmek için çeşitli düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Hasyüncü, "İşçilerimiz dayanılması zor bir yerde çalışıyor, bunun farkındayız. Taşlar eridikten sonra lav olarak akıyor. Hem fırının sıcaklığı hem lavın sıcaklığı gerçekten özellikle ramazan ayında oruç tutan işçilerimizi ciddi anlamda zorluyor. İşçilerimizin iş yükünü hafifletebilmek için mesai saatlerinde düzenleme yaptık. Normalden bir saat geç işe başlayıp bir saat erken bırakıyoruz. Ayrıca mesai saati için de de özellikle kupolo ocağında çalışan işçilere daha fazla dinlenme süresi veriyoruz" diye konuştu.

Hasyüncü, doğada bulunan bazalt taşlarını bin 500 derece sıcaklıkta erittiklerini ve eriyen taşın lav haline geldiğini, bu lavdan merkezkaç kuvvetiyle elyaf üretip plakalar haline getirerek inşaat ve sanayi sektöründe kullanılmak üzere yalıtım malzemesi oluşturduklarını sözlerine ekledi.

(AA)

Bakmadan Geçme