"Kayseri geleceğin potansiyel başkenti!"

Kayseri'de Mustafa Eraslan Anadolu Lisesi'nde konuşan Araştırmacı Yazar Bahadıroğlu, şehrimizin az daha Milli Mücadele döneminde başkent olacağını hatırlatarak, 'Kayseri, belki de geleceğin potansiyel başkentidir.' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şubesi ve Mustafa Eraslan Anadolu Lisesi tarafından yürütülmekte olan “Mimar Sinan’ın İzinde Genç Adımlar Projesi” dahilinde kentimize gelen Araştırmacı Yazar Yavuz Bahadıroğlu, ‘Mimarideki Osmanlı Mührü, Mimar Sinan’ adlı konferansa katıldı.

Ünlü Yazar Bahadıroğlu, Mustafa Eraslan Anadolu Lisesi’nde öğrencilere verdiği konferansta önemli mesajlar iletti.

Birçok kentte çeşitli konferanslar verdiğini ve her gittiği yerde ‘Buranın nesi meşhur?’ dediğinde hep yemek isimleri sayıldığını anlatan Bahadıroğlu; “Ben istiyorum ki bir yere gittiğimde ‘Buranın nesi meşhur dediğimde yemek isimleri değil insan isimleri söylensin. Sadece mideyi düşünmekle olmaz. İnsan bu toplumun olmazsa olmazıdır. Hani ne demişler; ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ Sanat Cenabı Hakkın hayrata yansıyan yönünü inşa etmektir. Mimari de, resim de, ebru da, hat da budur. Sanattan Allah’a gidilir.” diye konuştu.

Öğrencilere seslenerek, “Yaşadığınız, nefes aldığınız sürece hayatla irtibat kurmak zorundasınız” diyen Bahadıroğlu; “ Ama hayat öylesine engebeli yollarla gelişiyor, öylesine siyaset konuşuluyor ki baharın geldiğini bile fark etmeden yaşıyoruz. Fark etmezseniz, zikredemezsiniz, zikredemezseniz de şükredemezsiniz. Bunları yapamazsanız insanlığınızın tadına varamazsınız.” şeklinde konuştu.

‘Kayseri eser başkentidir’

Kayseri’nin tarihteki önemine de değinen Bahadıroğlu; “Kayseri önemli bir yer. Az daha Milli Mücadele döneminde başkent oluyordu. Belki de geleceğin potansiyel başkentidir Kayseri. Olmasa da önemli değil. Selçuklu’nun beylik döneminin başkentidir Kayseri. Yani eser başkentidir burası. O kadar bol eser var ki… O yüzden buranın salam sucukla övünmesi bana dokunuyor. Yetişmiş insanlarla övünelim. Bunlarla övünemezsek neden başka insanlar yetiştirelim. Bunu yapamazsak, geriye sucuk, salam, kayısı, şiş kebap kalır.” dedi.

Okul Müdürü Sarı, projenin amacını anlattı
Okul Müdürü İsmail Sarı ise proje hakkında bilgiler vererek, amaçlarının öğrencilere tarih bilincini aşılamak olduğunu söyledi. Proje sayesinde Osmanlı dönemindeki sanat anlayışı ile günümüzdeki sanat anlayışı arasındaki farklılıkları ortaya koyduğunu ifade eden Sarı; “Projemizin 3 ayağı oldu. Bunlardan birincisinde 15 Nisan’da Mimar Sinan’ın eseri olan Kurşunlu Camii’nde sabah namazı sonrası çorba ikramında bulunduk.  İkinci bölümünde ise ünlü yazarımız sayın Yavuz Bahadıroğlu’nu kentimize getirerek gençlerimizle buluşturduk. Son olarak ise pazar günü Mimar Sinan’ın doğduğu yer olan Ağırnas’a bir gezi düzenleyeceğiz.“ dedi.
Okul Müdürü Sarı, ayrıca proje dahilinde 170 öğrenciye Bahadıroğlu’nun ‘Mimar Sinan: Mimarideki Osmanlı Mührü’ adlı kitabının hediye edildiğini söyledi.
Konferansın sonunda günün anısına Bahadıroğlu’na okul yönetimi tarafından 15 Temmuz’u anlatan tablo hediye edildi.
Haber: Ramazan KARAKUŞ
 

Bakmadan Geçme