Eğitim-Bir-Sen Kayseri Şube Başkanı Aydın Kalkan, "2015-2016 eğitim-öğretim yılı yaklaşık 17 milyonu aşkın öğrencinin ve 986 bin öğretmenin sınıflarla buluşmasıyla başlıyor. Toplu sözleşme kazanımlarının pozitif etkisiyle başlayan bu yılın Milli Eğitim Bakanlığı'nda geleceğe ilişkin sorumluluklarının konuşulduğu, şura kararlarının uygulandığı, müfredatın öze dönüşe imkan ve fırsat verdiği bir eğitim-öğretim yılı olmasını diliyoruz" dedi.
Kalkan, "Karma eğitim mecburiyeti kaldırılmalıdır. 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu'nda yer alan 'Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır' ibaresi değiştirilmeli, karma eğitim dayatması yerine demokratik, veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılmalıdır" ifadesinde bulunarak, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Müfredat temelden değiştirilmelidir. 4+4+4 eğitim sistemiyle istenen sonuçların elde edilebilmesi, insanımızın sahip olduğu ahlaki ve toplumsal değerlerin müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında öncelikle göz önüne alınması elzemdir. İnsan davranışlarını belirleme ve insan karakterini şekillendirme noktasında oynadığı çok önemli rol nedeniyle toplumun sahip olduğu değerlerin yeni nesle aktarılması belirli bir düzen, iç tutarlılık ve bir sistem dahilinde verilmesi gerekmektedir.
Cuma namazı vaktini içine alan öğle tatili düzenlemesi hemen yapılmalıdır. Toplu sözleşme kazanımları içerisinde inanç ve vicdan hürriyeti kapsamında kamu çalışanlarına ibadetlerini daha rahat yapabilmeleri için imkan sağlayacak bu düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı'nın konunun önemine binaen göstereceği hassasiyetle ocak ayı beklemeden çözülmelidir. Sayın Bakan Nabi Avcı'nın 3 yıllık sigortalılık şartında gösterdiği özveriyi bu konuda da göstererek eğitim çalışanlarının okulların açılmasıyla birlikte rahatça Cuma namazını kılabilmelerini sağlayacak bir adım atmasını bekliyoruz.
Ek ders esaslarındaki eşitsizlik giderilerek ders ücretleri artırılmalıdır. 2006 yılında köklü bir değişikliğe uğrayan ek ders esasları, dokuz yıla yakın bir süredir uygulanmakta ve değiştiği günden beri bazı adaletsizlikler devam etmektedir. Sendika olarak hazırlayıp bakanlığa sunduğumuz taslak dikkate alınmalı, gerekli mevzuat değişiklikleri bir an önce yapılmalıdır. Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik okul türlerine göre yöneticilere verilen izahı mümkün olmayan ek ders ücreti farklılıkları çözüme kavuşturulmalıdır.
Yönetici görevlendirme yönetmeliği tadil edilmelidir. Yönetici görevlendirme yönetmeliğine açılan dava sonrasında Danıştay'ın vermiş olduğu yürütmenin durdurulması kararı ile bazı mahkemelerin yönetici adayı değerlendirme ve görevlendirme süreçlerinde vermiş oldukları karar neticesi, yönetici görevlendirme uygulaması somut sonuçları görülüp nesnel ve objektif bir değerlendirme yapılmadan akamete uğratılmıştır. Bu kapsamda mahkeme kararları da dikkate alınmak suretiyle yönetici görevlendirme yönetmeliği yeniden ele alınmalı. Bu doğrultuda genel yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen'in de görüşünün alınması hem yönetmeliğin eğitimciler arasında benimsenmesini, sahiplenmesini sağlayacak, hem de hukuken sağlam bir metin ortaya çıkarılmış olacaktır."