PLASTİK ÜRETİMİNDE AVRUPA'DA İKİNCİYİZ

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Kayseri'de sektör temsilcileri ile bir araya geldi.  Programda konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, 'Plastik üretiminde dünyada 4.'üncüyüz. Avrupa'da Almanya'dan sonra ikinciyiz' dedi.

Kayserili plastikçilerle iftar yemeğinde buluşan PAGEV, sektörün Kayseri’deki gelişimi, sorunları ve çözüm stratejilerini ele aldı.
 

“Günah keçisi ilan edildik”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Kayseri Plastik İşletmecileri Derneği (KAYPİDER) Başkanı Yusuf Özkan, Kayseri’de plastik sektöründe yaklaşık 4 bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını söyleyerek, “Sorunlarımızı tek elden dile getirmek için KAYPİDER’i kurduk. Olumsuz şartlara rağmen bir araya geliyoruz. Bir şeyler yapmak için gayret ediyoruz. Bir günah keçisi ilan edilen sektörümüzün sorunlarını ve sesimiz duyurmaya çalışıyoruz. Plastik her yerde olmasına rağmen hayati olmayan bir ürün olarak görülmesi bizi rahatsız ediyor. Ne kadar olumlu olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bunu daha aktif bir şekilde duyurmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
 

İlk plastik hamam tası
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ise sağlıkta en çok kullanılan maddenin plastik olduğuna değinerek, “Plastik sağlığın her tarafında. Eğer sağlıksızsa insanın vücuduna konulur mu diye doktorlara soruyorum” dedi.
Dünyada 1850 Türkiye’de ise 1950’li yıllarda plastik sektörüne başlandığını kaydeden Eroğlu, “Türkiye’de 1950’de plastik sektörüne ilk önce İstanbul’da Musevi vatandaşlar başlıyor ve ilk plastik üretim hamam tasıdır.
Türkiye’de 9 milyon ton plastik üretiliyor. Plastik üretiminde dünyada 4.’ncüyüz. Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinciyiz. İkincilik bize az geliyor. Birinci olmalıyız.” İfadelerini kullandı.
 
Sektördeki problemlere de değinen Eroğlu, “Katma değer ürünler üretmekte sıkıntı yaşıyoruz. Bu manada karlarımız düşüyor. Makinalarımızın yüzde 80’ni ithal yüzde 20’si yerli. Yüzde 92 hammaddeyi dışarıdan alıyoruz. Bu sorunların önüne geçmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.
 
Haber: Bünyamin Gültekin
Fotoğraf: Tunahan Kaya
 

Bakmadan Geçme