Plastik değil ahşap oyuncak

Akın Oyuncak İşletmecisi Furkan Keser, oyuncak seçerken plastik yerine ahşap ürünlerin tercih edilmesinin çocukların gelişimi ve sağlığı açısından daha faydalı olacağını söyledi.

Günümüzde oyuncaklar giderek daha karmaşık bir yapıda karşımıza çıkmaya başladı. Tıpkı uzmanlar gibi, oyuncak satışı yapan işletme sahipleri de çocukların yaratıcılığını artırmak, ruhsal ve bedensel gelişimine katkıda bulunmak için, oyuncak seçerken plastik yerine ahşap ürünler tercih edilmesi gerektiğini öneriyorlar.
Akın Oyuncak İşletmecisi Furkan Keser, “Müşterilerimize elimizden geldiği kadar ahşap ürünler satmaya çalışıyoruz.” dedi.
Eskiden babalarımızın-dedelerimizin ahşaptan oyuncaklar yaptığını dile getiren Keser, “Maalesef bugün tüketim toplumu olarak hazır yapılan oyuncaklarda çocuğun hevesinin geçmesi 1-2 saat. Bunlar anlık zevkler. Mesela bazı müşterilerimiz ‘Oda dolusu oyuncağı var halen doymuyor’ şeklinde serzenişte bulunuyorlar. Doymazlar. Çünkü çocuk oyuncak için çaba sarf etmiyor. Yani emek harcamadan alınan şey kıymetsiz olur. Rahata alıştırılıyorlar. O yüzden alınan oyuncakların çocuk için her hangi bir cazibesi olmuyor. Ailelere çocukların kendilerine bir şeyler yapmalarını sağlamalarını öneriyorum. Mesela bazı ülkelerde bunu yapıyorlar. 4 yaşındaki çocuğun eline çakı veriyorlar. Çocuk ağacı yontarak kendine bir şey yapıyor. Şu an birçok ülkede Orman Anaokulları kuruldu. Orada 10-15 kişilik gruplar halinde doğa gezisine çıkıyor. Buradaki anaokullarındaki gibi suni oyuncaklarla değil, doğanın içerisinde buldukları her şeyi inceleme imkanı buluyorlar. Hayvanlara dokunuyorlar, ahşaba dokunuyorlar. Ağaçtan bir şey kesip kendisine bir oyuncak yapıyor. Batı ülkeleri çocuklarını doğal ortamlarda yaşatmaya çabalıyor. Biz ise inadına şehirleşmenin girdabında daha suni, beton bloklar arasına çocuklarımızı hapsediyoruz. Böyle olunca da batının 20 sene kadar gerisinde kalıyoruz.” diye konuştu.
Çocuklarımızı oyuncaklara mahkum etmeyelim
Büyük bir kesim ailenin çocuğun eğitimini televizyonlara veya tabletlere bıraktığını ifade eden Furkan Keser bunun büyük bir yanlışlık olduğunu söyledi.
“Çocuğu cezbeden şey; renk ve ışıltılı şeyler.” diyen Keser sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu tarz oyuncaklar çocuğun zihin gelişimi açısından faydalı oluyor. Ama maalesef diğer türlü büyük bir kesim aile de çocuğun eğitimini televizyonlara veya tabletlere bırakıyor. Bu çok ciddi bir toplumsal soruna da yol açacaktır. Şu an mesela yaşanan vaka, küçük çocuklarda ciddi manada tablettir, bilgisayardır, televizyondur; hem görsel hem işitsel olarak çocuğun birçok uyarı noktasına sinyal gönderip çocuğu başka şeyle meşgul etmeyecek araçlarla oyalamaya başlıyorlar. Bireyler kendi işlerini yaparken çocuklara ayak bağı olmamaları için bunu yapıyorlar ama çocuğun ahlakında, gelişiminde oluşturduğu tahribatı maalesef önemsemiyorlar veya düşünemiyorlar. “
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ
 

Bakmadan Geçme