Pınarbaşı'nda şampiyon atlar yetişiyor

Pınarbaşı İlçesi Panlı Mahallesi'nde ilimiz ve Türkiye atçılığına Safkan İngiliz ve Arap atları yetiştiriliyor.

Coğrafik konumu nedeniyle at yetiştiriciliğine elverişli olan Panlı Mahallesi'nde Nevzat Seyok’a ait harada yarış şampiyonları yetiştiriliyor. Bu şampiyonlardan birisi Pan Rıver.  2008 yılında yapılan Gazi Koşusu'nda şampiyonluğu elde eden Pan Rıver aynı zamanda Uluslararası arenada da boy gösterdi.  2010'da Dubai World Cup festivalinde yarışan ilk ve birinciliği kazanan ilk Türk atı olan Pan Rıver, 2007'de Çaldıran, 2008'de Sait Akson, 2008'de Büyük Taarruz, 2009'da İsmet İnönü, 2010'da Cumhurbaşkanlığı ve daha birçok büyük yarışlarda şampiyonluğu kimselere kaptırmadı. 2011 yılında Gazi Koşusu ikinciliğini, 2012 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Şampiyonluğunu kazanan Hanbeş isimli at da yine Pınarbaşı İlçemiz Panlı Mahallesi'ndeki bu haradan çıktı.
İlimizde at yetiştiriciliği kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Çalışmalar çerçevesinde atların doğumundan hemen sonra kan alınarak DNA analizleri yapılıyor. Analiz sonuçlarına göre anne baba doğrulamasının ardından mikroçip uygulaması ve eşkal tayini yapılıyor. Son olarak tayların tescil işlemlerinin ardından soy kütüğüne kayıtları yapılıyor.
Ayrıca İl Müdürlüğü çalışmaları kapsamında damızlık olarak kullanılacak olan atların kontrolleri yapılarak damızlık belgeleri veriliyor. Damızlık atların yıllık vizeleri de kan kontrolleri yapılarak gerçekleştiriliyor. Yurtdışına aşım ve yarışa gidecek atların ihracat ve ithalat işlemleri de yapılıyor.
İl Müdürlüğü tarafından atların sağlıklarının korunması amacıyla da koruyucu aşılamaları her ay sürekli olarak yapılıyor.
Kayseri Gündem   ​​
 

Bakmadan Geçme