Pınarbaşı'da 'Astronot yiyeceği' üretilecek
Kayseri Pınarbaşı'ya bağlı Hilmiye Mahallesi çiftçileri ilçede bugüne kadar pek görülmeyen bir bitki türü olan Kinoa ekimi yaptılar.
Pınarbaşılı çiftçiler Oğuz Berk ve Mehmet Emin Genel, Güney Amerika'daki And Dağları'nda yetişen ve “Astronot yiyeceği” diye tabir edilen Kiona’yı deneme amaçlı toprakla buluşturdular.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Çerkes diasporasının önemli isimlerinden Oğuz Berk, alışılmamış ekim ile ilgili sosyal medya hesabından esprili bir açıklama yaparak şu ifadelere ver verdi:
“Göle yoğurt çalsan olur mu? Biz biraz daha mantıklı bir şey yaptık. Uzunyayla'da alternatif bir gelir kaynağı olarak ‘Astronot yiyeceği’ denilen Kinoa yetişir mi diye, 10 dekar Pınarbaşı Hilmiye'ye (Rakım 1650 metre) deneme ekimi yaptık. Biraz geç bir ekim oldu ama, bu yıl eksiklerimizi, yanlışlarımızı göreceğiz.”
Tahıl değil ama tahıl gibi görünüyor
Kinoa, tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan Güney Amerika'daki And Dağları'nda yetişen bir bitki. Asırlar öncesi bölgenin yerli halkı İnka uygarlığının en önemli besin kaynağı olan bu mütevazı bitki, besin değeri keşfedilince son yıllarda çok popüler oldu. NASA uzaya gönderilen astronotların beslenmesinde kinoa kullanmış, Birleşmiş Milletler 2013 yılını "Kinoa Yılı" ilan etmişti.
Kinoa görünümü ve tadı tahıla benzeyen ıspanakgiller familyasına ait bir çeşit otsu bitki. Etli ve besleyici yaprakları vardır, salkım salkım çiçekler açar ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşürler. Yenilen kısmı da bu kurutulmuş boncuk görünümlü minik tohumlardır.
Alternatif ürün olarak düşünülüyor
Dünyayı besleyen 2 temel tahıl türü pirinç ve buğdaydır. Bunlar beslenmede vücudun temel protein ihtiyacını karşılamaktadır. Pirinç bol miktarda suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Küresel ısınmaya bağlı olarak buğday ve pirinç rekoltesindeki düşüş son yıllarda alternatif bitkiler arayışını gündeme getirmiştir. Dünyadaki olası bir tahıl sıkıntısında gübre ve su problemi olmayan, pirinçten iki kat daha fazla protein içeren ve her türlü toprağa uyum sağlayabilen kinoa alternatif ürün olarak düşünülmektedir.
Haber: Ramazan KARAKUŞ