Peynirde AB'yi yakaladık!

Yetkililer tarafından Türkiye'de kişi başı peynir tüketiminde Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerine yaklaştığı belirtilerek, son yıllarda yapılan yenilikçi peynir çeşitlerinin, tüketimi arttırdığı kaydedildi.

Türkiye kişi başı peynir tüketiminde AB ülkelerini yakaladı. Ulusal Süt Konseyi'nin verilerine göre Türkiye'de kişi başı peynir tüketiminin 16.5 kilogram olduğu tahmin ediliyor. Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkede kişi başı peynir tüketim miktarı 17.01 kg. iken ABD'de ise bu rakam 15.07 kilogram. Birçok göstergede Avrupa ülkelerinin gerisinde kalan Türkiye, peynir tüketiminde ise Avrupa'ya yaklaştı.
 
Neden peynir?
 
Peynir enerji değeri yüksek, protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besin. Sindirimi sütten daha kolay olan peynirin yağ oranı ise çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Ph seviyesini kontrol edebildiğinden diş için iyi bir koruyucudur. Peynir aynı zamanda iyi bir fosfor kaynağıdır. Bir yetişkinin günde ortalama 800 mg. fosfor alması gerekiyor ve bu anlamda 100 g taze peynir tüketimi ile günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 30-40'ı, fosfor ihtiyacının da yüzde 12-20'si karşılanabiliyor.
 
Kayseri Gündem
 
 

Bakmadan Geçme