Şehrimizde bir süredir etkili olan sıcak ve güneşli hava hafta sonu etkisini kaybederek yerini daha serin bir havaya bırakacak. Pastırma ve sucukların kuruması için en uygun hava dilimi olduğundan halk arasında “pastırma yazı” olarak da bilinen sıcak hava dalgası hafta sonundan itibaren değişecek. Bir süredir 18-19 derece civarında seyreden sıcaklıklar Pazar gününden itibaren 13 C’ye düşerek mevsim normallerine dönecek. Bu durum en çok güzel havayı fırsat bilerek parkları ve piknik alanlarını dolduran Kayserilileri üzecek. Kayseri Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre ‘Pastırma yazı’ 7 Kasım Cumartesi gününe kadar 17-18 derece civarında seyredecek.
Pastırma yazı yahut sıcakları
Pastırma sıcakları diye isimlendirilen mevsimsel sıcaklık değişikliği genellikle sonbahar aylarında görülmektedir. Yılın Ekim ayı sonu ile Kasım başlangıcında görülen ve birkaç gün ile bir hafta arasında değişebilen sıcaklıklara verilen isimdir. Sonbahar ve kış mevsimi içinde bir kaç kez değişik zamanlarda görülebilir.
HABER YORUM/Mustafa AKIŞ
Gıda sektörünü ilgilendiren haber (!)
Bu özel haberimizi güzel karelerle süslemek için görevlendirdiğimiz stajyerimiz Metin Yiğit’e isteğimizi uzun uzun anlattıktan sonra şu cevabı aldık: “Tamam abi ben Pastırmacılar Çarşısı’na gidiyorum.” Biz gülmekten kırılırken bir arkadaşımız da meslektaşımız Selda Polat’ın “Pastırma Yazı” ilgili başından geçen şu anekdotu aktardı:
“Eras Medya Grubu bünyesinde bulunan Erciyes Televizyonu, ana haber spikeri Selda Polat pastırma yazı ile ilgili bir haber yapmak için kolları sıvamış. Birkaç inceleme ve araştırmadan sonra sıra Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nü arayıp bazı bilgileri almaya gelmiş.
İşte size Selda Polat ile Meteoroloji Bölge Müdürü M. K. arasındaki diyalog...
- Efendim iyi günler! Ben Erciyes Televizyonu’ndan Selda Polat. Bir haber yapıyorum da, bilgi almak için sizi aradım.
- Buyurun hanımefendi! Bizi ilgilendiren bir konuysa elbette seve seve yardımcı oluruz. Konu neydi?
- Efendim, Pastırma Yazı ile ilgili bir haber yapıyoruz. Bu pastırma yazında sıcaklar neden artar. Neden pastırma yazı denilmiş?
- Hayır bizi ilgilendiren bir konu değil ki bu, daha ziyade gıda sektörünü ilgilendirir.”