Pastırma ve sucukta gurbetçi bereketi

Yaz tatili için Kayseri ve çevre illere gelen gurbetçiler, kentte pastırma-sucuk satışı yapan esnafın yüzünü güldürdü. Temmuzda memleketlerine gelen gurbetçiler, kentin tanınmış lezzetleri pastırma ve sucuğu hem bulundukları sürede tüketiyor hem de yurt dışına götürüyor.

 Kayserili gurbetçilerin yanı sıra Sivas, Niğde, Nevşehir, Kırşehir gibi çevre illerin de gurbetçi vatandaşları, sucuk-pastırma almak için kente geliyor.

Yüzde 60 artış yaşandı

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, yaptığı açıklamada, gurbetçilerin bir ay önce gelmeye başladıklarını, eylülde dönüş yolculuğuna çıkacaklarını söyledi.

Yaz aylarında pastırma ve sucuğun fazla tüketilmediğine dikkat çeken Ünlü, "Gurbetçi vatandaşlarımız sayesinde şu an pastırma ve sucuk satışında yüzde 60 artış var. Hem burada yemek için hem de giderken yanlarında götürmek için pastırma ve sucuk alıyorlar. Et ve et mamullerinin Avrupa'ya girişi yasak. Bu nedenle çok kısıtlı da olsa götürüyorlar. Gurbetçilerimizin piyasada oluşturduğu hareketlilik, esnafı memnun ediyor. Sadece pastırma, sucuk piyasasında değil, kentin genelinde gurbetçilerin getirdiği bir bereket söz konusu." diye konuştu.

Ünlü, pastırma ve sucuk fiyatlarına mayıs ayından  bu yana zam yapılmadığını, pastırmanın kilogramının ortalama 70, sırt, bonfile pastırmanın 90-100, yüzde 100 dana eti sucuğun ise 45 liradan satıldığını kaydetti.

Esnafın yüzü güldü

Abdullah Akçakoyunlu isimli esnaf  farklı ülkelerden memleketlerine tatile gelen vatandaşların pastırma-sucuğa gösterdikleri ilgiden çok memnun olduklarını dile getirdi.

Çevre illerden gelen gurbetçilerin de Kayseri'nin lezzetlerine ilgi gösterdiğini ifade eden Akçakoyunlu, "Sadece Kayserili değil, Sivaslı, Niğdeli, Kırşehirli gurbetçi de dükkanlarımızı dolduruyor. Yazın zaten sadece gurbetçilere pastırma satabiliyoruz. Eskiye kıyasla ilgide bir azalma var çünkü Almanya'daki nesil, üçüncü nesil. Dedeleri, babaları yazın geldiklerinde daha çok pastırma, sucuk alıp götürürlerdi ama yine de ilgiden memnunuz. Atalarımız 'Kursak, kavurgasını arar' demiş. Küçüklüklerinden beri bildikleri tat, pastırma ve sucuk. Bu nedenle unutamıyorlar." şeklinde konuştu.

Gurbetçilerde, esnafta hasret kalmıştı

Gurbetçilerin gelmesiyle işlerinin açıldığını aktaran Mehmet Palamutoğlu ise gurbetçinin hasret kaldığı pastırma, sucuğa kavuştuğunu belirtti.

Palamutoğlu, 3 ay boyunca gurbetçiler sayesinde satışlarda hareketlilik olduğunu ifade ederek, yurt dışına girişi yasak olmasa vatandaşların daha fazla pastırma-sucuk götürmek istediğine dikkati çekti.

 

 

39 yıldır Viyana'da yaşayan Ergün Uğur, yaz tatili için memleketi Kayseri'ye geldiğini, giderken de pastırma, sucuk götürdüklerini belirtti. Uçakla Avusturya'ya döneceğini anlatan Uğur, "Yakalanırsak eğer bunları atacaklar biliyoruz ama yine de risk alıp götürüyoruz. Viyana'daki komşularım sipariş verdi, özellikle onlara götürüyorum." ifadelerini kullandı.

Fransa'da doğup büyüyen Hakan Akdağ da her yıl yaz tatili için memleketine geldiğini, giderken de vazgeçemedikleri lezzetleri yanlarında yurt dışına taşıdıklarını kaydetti. Akdağ, girişi yasak olduğu için aldıkları pastırma, sucukları esnafın hazırladığı lokum ve tatlı kutularına koyduklarını, bu şekilde götürmeye çalıştıklarını dile getirdi.

 AA

Bakmadan Geçme