Pancar çiftçisine NBŞ tehdidi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı' ile nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının tamamen kaldırılması gündemde. Bu durum kotalı üretime devam eden pancar çiftçisini bir hayli tedirgin ediyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ‘Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’ hazırladığını duyururken, taslağa göre NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) kotası tamamen kaldırılacak. Pancar çiftçisi kotalı üretime devam ederken nişasta bazlı şeker kotasının kalkması şeker pancarı üreticisini de endişelendiriyor.  Çünkü nişasta bazlı şeker mısırdan elde edildiği için kotasının artırılması şeker pancarından üretilen şekerin ve dolayısıyla şeker pancarı üretiminin azalması anlamına geliyor.
Nişasta bazlı şekerlere uygulanan kotanın tamamen kaldırılmak istenmesinin şeker pancarı üreticilerini sıkıntıya sokacağını ifade eden sektör temsilcileri, tasarının bu haliyle yasalaşması halinde yıllardır kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan pancar üreticisinin ve şeker fabrikalarının sonu olacağının altını çizdiler.
Akay dikkat çekmişti
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay;  daha önce yaptığı açıklamada nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretenlere karşı çiftçinin hakkının topyekun mücadeleyle korunması gerektiğine dikkat çekmişti.
Nişasta bazlı şeker kotaları bazı ülkelerde şu şekilde:
Almanya 56 bin ton, İspanya 53 bin ton, İtalya 32 bin ton, Türkiye 312 bin ton.
Nişasta bazlı şeker (NBŞ) nedir?
Nişasta glikoz moleküllerinden oluşan birleşik bir şeker. Mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde ediliyor. Genellikle sıvı olarak üretiliyor. Nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz da früktoza dönüştürülüyor. Yani mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerde yüksek oranda früktoz yani meyve şekeri var.
Früktoz, tokluk hissi uyandırmıyor. Pancar şekerinin yerini almaya çalışan mısır şurubu insan sağlığına olan etkisi araştırılıyor. Kronik hastalıklara ve kansere yol açtığı ile ilgili araştırmalar mevcut.
Mısır şurubu, şeker pancarından elde edilen şekerden daha tatlı ama daha ucuz ve taşınması daha kolay. Bu da gıda üreticileri için daha düşük maliyet ve daha yüksek kâr anlamına geliyor. Mısır şurubunun içinde yüzde 90’lara varan früktoz (meyve şekeri) bulunuyor. Şeker pancarından elde edilen sakkaroz (çay şekeri) ise yarı yarıya früktoz ve glikoz içeriyor. Sakkaroz: 100 birim, glikoz 74 birim, früktoz ise 173 birim tatlılığa sahip.

NBŞ’nin sağlığa zararları

Tokluk hissi vermeyen, kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şekerin bilinen ve tartışmasız kabul edilen en önemli etkisi, beyinde tokluk hissini uyarmıyor olması. Tıp otoriteleri, fruktozlu gıda ürünlerinin şişmanlatıcı etkisi üzerinde hemfikir. Bağımsız bilim adamları, früktozun obeziteye ve metabolik sendroma yol açtığını ileri sürüyor.
Glikoz, vücudun tüm hücrelerinde kullanılırken früktoz sadece karaciğer için gerekli ve bu miktar 15 gram kadar. Fazlası, ürik asit düzeyini yükseltiyor, obezliğe, karaciğerde ve  diğer iç organlarda yağlanmaya ve devamında pankreas kanseri, kalp hastalıklarına, diş çürümesi, depresyon, böbrek, gut, tansiyon, migren, varis gibi hastalıklara yol açıyor. Yağlanma sonucu oluşan metabolik sendromla; siroz, karaciğer kanseri, karaciğer rezeksiyonu (karaciğerin bir kısmının ameliyatla alınması) ve transplantasyonu gereken hasta sayısı da gitgide artıyor. Taşsız safra kesesi iltihabı, akut pankreatit tablolarında da artış var.
Kayseri Gündem
 
 
 

Bakmadan Geçme