ÖZHASEKİ'DEN ERDOĞAN'A KENTSEL DÖNÜŞÜM SUNUMU

AK Parti 117. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı AK Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, toplantıda Bakanlığının şehircilik çalışmalarıyla ilgili iki ayrı sunum gerçekleştirdi.

Sunumlardan ilki "Terörden Zarar Gören Bölgelerde Yürütülen Çalışmalar" başlıklı rapor oldu. Raporda, terör örgütünün evleri yıktığı, çukurlar kazarak güvenlik güçlerine saldırdığı ve terör eylemlerinde bulunduğu Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Merkez, Cizre, Silopi ve İdil ilçeleri, Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde yapılan alt yapı ve üst yapı çalışmaları hakkında bilgiler yer aldı.

25 bin konut bitme aşamasına geldi
Bu bölgelerde, 43 bin 42'si az hasarlı, 26 bin 786'sı ağır hasarlı ve yıkık olmak üzere yaklaşık 70 bin konut ve işyerinin zarar gördüğü belirtilen raporda, terör operasyonlarının sona ermesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında bugüne kadar az hasarlı binaların onarımı, ağır hasarlı binaların yıkımı, eşya zararlarının tazmini, altyapı ve yeni konutların yapımı için yaklaşık 2 milyar 600 milyon TL tutarında harcama yapıldığı, bu bölgelerde 25 bin konutun bitme aşamasına geldiği bilgisine yer verildi. Evi hasar gören tüm vatandaşlara da hasar bedellerinin yüzde 12'si eşya yardımı olarak ödeniyor.
Bölgede yapılan konutlar hak sahiplerine teslim edilmeye başlanırken tescilli yapıların yer aldığı Diyarbakır'ın Sur içi bölgesi hariç diğer tüm konutların yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Sokak sağlıklaştırma çalışmaları, tarihi eserlerin restorasyonu, geleneksel mimari özelliklerinin yansıtıldığı evlerin yapımı tüm hızıyla sürüyor.
Kayyum olarak atanan belediye başkanlarının ilçelerinde yaptığı çalışmalara yer verilen raporda, sunulan belediyecilik hizmetleriyle sözü edilen bölgelerin çehresinin nasıl değiştiği de örnekleriyle anlatıldı.
Bölgede kalıcı çözümün anahtarı olarak maddi zararların karşılanmasının yanında sosyal kalkınmanın da önemine işaret edildi. Bu çerçevede bölgede yeni eğitim kurumları yapılması, spor merkezlerinin açılması, kadın ve aile merkezleri kurulması ve ibadet merkezleri açılması planlanıyor.

Yılda 500 bin konut dönüştürülecek
Bakan Özhaseki'nin sunum yaptığı ikinci konu Türkiye genelinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları oldu. Ülkemiz topraklarının yüzde 66'sının 1. ve 2. Deprem bölgelerinde yer aldığı tespiti yapılarak 1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminden 1999 Gölcük depremine kadar Kuzey Anadolu Fay Hattında 7 şiddetinin üzerinde 7 depremin meydana geldiği ve bu fay birikimlerinin İstanbul'a ulaşma ihtimaline dikkat çekildi.
7 veya üzeri şiddette bir depremde İstanbul'daki yapıların yaklaşık yüzde 10 ile 16'sının yani 600 bin yapınınkullanılamayacak derecede hasar göreceğine vurgu yapıldı.
Ülke genelinde kentsel dönüşüm için sağlanacak finans desteklerine de yer verilen raporda, bina bazlı dönüşümlerde müteahhit veya vatandaşa kredi desteği sağlanması, alan bazlı dönüşümlerde belediyelerin teşvik edilmesi ve TOKİ, KİPTAŞ ve Emlak Konut gibi kurumların yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da İLBANK aracılığıyla tıkanan projelerde çözüm ortağı olarak devreye girmesinin sağlanması seçeneklerine yer verildi.
Sağlanacak finans desteği ile Türkiye'de yılda 500 Bin konutun yenilenerek 15 yılda 7 buçuk milyon konutun depremlere dayanıklı hale getirilmesinin hedeflendiğine işaret edildi.
Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümde hedef büyüttüklerini belirterek, "Yılda 500 bin konutu yenileyerek, depremlere hazır Türkiye'yi inşa ediyoruz. Bu dönüşüm sayesinde ülkemizde 150 Milyar TL ekonomik değer sağlanacak. İstihdam artacak, inşaat sektörü canlanacak." dedi.
Özhaseki, terörden zarar gören Diyarbakır Sur'da, Şırnak Merkezde, Cizre, Silopi ve İdil'de, Mardin Nusaybin'de ve Hakkari Yüksekova'da binlerce konut inşa ediyoruz. Altyapısı ve üstyapısıyla, manevi iklimiyle, medeniyetimize yakışır kimlikli şehirlerimizle "2023 Türkiyesi"ne emin adımlarla yürüyoruz." İfadelerini kullandı.
Kurum Haberi

Bakmadan Geçme