Özel güvenlikti, solucan gübresi üretmeye başladı

Daha önce özel güvenlik olarak çalışan Özvatan'lı Bilal Demir isimli girişimci kendi işini kurmak için köyüne dönerek solucan gübresi üretimi yapmaya başladı.

Özvatanlı Demir ailesi örnek bir başarı öyküsüne imza attı.  Demir; 2013 yılında Özvatan Kermelik Mahallesi'nde 600 m² alanda başladığı solucan gübresi üretim çalışmalarına bugün 2 adet 16 m uzunluğunda sürekli akış sistemi ile başarılı bir şekilde devam ediyor.
Yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren girişimci Bilal Demir, aile işletmesi olan üretim tesisinde 3 ortak olduklarını belirterek, topraklarımızın tekrar hayata döndürülmesi ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla organik solucan gübresi işine girdiklerini söyledi.
 Solucanların beslenmesinde mama olarak büyükbaş hayvan gübresi, çay posası ve evsel atıkları kullandıklarını ve kesinlikle içinde hiçbir kimyasal madde kullanmadıklarının ve günlük olarak sulama yaptıklarının altını çizen Demir, "İşletmemiz iki bölümden oluşuyor. 600 m² büyüklüğündeki birinci bölümde sürekli akış sistemimiz ve yığınlarımız bulunuyor. 300 m² büyüklüğündeki ikinci bölümde ise güneşsiz ortamda kurutma sağlıyoruz. Birinci bölümdeki yığınlardan haftada bir olmak üzere kesikler alarak güneşsiz bir ortamda rüzgarın etkisiyle kuruyan gübrelerden öbekler oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz bu öbekleri öncelikle solucan eleme makinasından geçirerek içerisinde kalan solucanları seçiyoruz ve bu solucanları yeni bir yığının içerisine bırakıyoruz. Eleme işleminden sonra gübre içerisinde büyük kalan parçaları kırma makinasından geçirerek gübremiz son halini alıyor. Tüm bu işlemlerin sonunda gübrelerimizi paketleyerek satışa sunuyoruz." şeklinde konuştu.
1 ayda 15 – 20 ton civarında solucan gübresi üretimi yaptıklarını ve bu gübreleri seracılara, meyvecilere ve çiçekçilere temin ettiklerini anlatan Demir, “Şu anda işletmelerinde 20 ila 30 milyon arasında solucanlarının olduğunu ve Mayıs ayından itibaren 3 milyona yakın solucan satışı gerçekleştiriyoruz” dedi.
En büyük destekçisi eşi
Bilal Demir'in solucan gübresi işinde başarıyı yakalamasının arkasında eşi Tayibe Demir'in desteği bulunuyor. Kayseri il Merkezinde ikamet ederken eşinin isteği üzerine ona destek olmak için köylerine dönerek solucan gübresi işine girdiklerini belirten Tayibe Demir, ürettikleri gübrelerle hem kendi bahçelerinde hem de diğer üreticilerin bahçelerinde yaptıkları denemeler sonucunda verimin ve ürünlerin lezzetinde bir artış olduğunu, ayrıca fidanların kuvvetlenerek renklerinin canlandığını ifade etti.
Kayseri Gündem
 

Bakmadan Geçme