Ovakent enerji ve bilimin merkezi olacak
Maviiz Çevre ve Enerji, Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesi Ovakent beldesinde hayvansal ve bitkisel atıkların elektriğe ve CNG'ye çevrileceği Biyogaz ve Kompost Santrali kuruyor. Temeli atılan tesis hakkında bilgi veren proje koordinatörü İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Altınbaş, projeye yaklaşık olarak bir yıl önce başladıklarını söyleyerek, gelişime açık olan proje için ilçede uluslararası bir eğitim organizasyonun yapılacağının müjdesini verdi.
9.998.000 TL bedelli proje kapsamında 40 ton/gün büyükbaş hayvan dışkısı, 40 ton/gün küçükbaş hayvan dışkısı ve 10 ton/gün kesimhane atığı olmak üzere toplam 90 ton/gün hayvansal atık ile birlikte 10 ton/gün Pazar Hal Atığı, 10 ton/gün Patates atığı, 10 ton/gün şeker Pancarı Atığı ve 5 ton/gün Arıtma Çamuru kullanılarak işletilecek.
Tesiste oluşan biyogazın bir kısmı Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş.'den 1MW kurulu gücü için alınmış olan çağrı mektubu kapsamında lisanssız elektrik enerjisi üretimi amaçlı kurulacak santral için kullanılacak. Kalan biyogaz için EPDK'dan alınacak lisans ve kurulacak tesis ile birlikte, sıkıştırılarak CNG elde edilmesi ve satışının yapılması planlanıyor.
Atıktan enerji ve yakıt elde edilecek
Çalışmalara yaklaşık olarak bir yıl önce başladıklarını belirten proje koordinatörü İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Altınbaş gazetemize şu açıklamada bulundu:
“Ovakent Belediye Başkanımız Menderes Öztürk ile Ankara’da buluştuk ve bizi Yozgat’a davet etti. Ocak ayında Yozgat’a geldim. Ardından mütemadiyen ziyaretlerimizi gerçekleştirmeye devam ettik.
Projemizin adı; Ovakent Biyogaz Santrali ve Organik Gübre Üretim Tesisi. Bölge halkından organik atıkları topluyoruz. Bu atıkları işleyerek biyogaz üretiyoruz. Biyogazı da hem saflaştırarak yakıt olarak kullanacağız. Hem de jeneratörleri yakarak elektrik enerjisine dönüştürüp şebekeye vereceğiz.
Diğer taraftan organik atıkların gazını aldıktan sonra oluşan posası da mineral açıdan oldukça zengin olduğu için onu da kompost (Bitki artıklarından yapılan gübre) denilen prosese (süreç) koyacağız. Kompost prosesinden de çok yüksek kalitede bir gübre… Bu gübre de organik gübre olarak isimlendireceğiz. Hatta içerisinde katkı malzemesi olarak organomineral (Organik maddelerle minerallerin belirli oranlarda bir araya gelmesiyle oluşan bitki besin elementi grubudur.) gübre elde etmiş olacağız.
Yani atıktan ısı enerjisi, elektrik enerjisi ve yakıt üreteceğiz. Bunun yanında organik gübre üreteceğiz. Yani atıktan sineğin yağını çıkarır gibi her türlü faydayı sağlayacağız.”
İTÜ kampüs kuracak
Altınbaş, bu projenin yeni ve gelişime açık olduğunu söyleyerek, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin burada kuracağı kampüs hakkında bilgiler verdi. Altınbaş, “Doktoramı bunun üzerine yaptım ve yıllardır üniversitede geliştirdiğimiz prosesler var. Bunun uygulamasını da kısmi olarak hayata geçireceğiz. İlerleyen yıllarda inşallah bu projeyi daha da genişleteceğiz. O yüzden burada bir eğitim kurumu da yapalım dedik. Başkan sağ olsun bizden önce Ovakent Derneği’ni aktif hale getirerek yurdun temelini attı. Bu tesisten daha hızlı gidiyor. Orada uluslararası eğitim programı yapılacak. Buradaki yenilikçi proseslerimiz uluslararası alanda da çok dikkat çekeceği için burada üretilen bu prosesi öğreteceğiz.
Hem eğitim için yabancı hocalar gelecek. Hem de yabancı öğrenciler gelecek. Yani Uluslararası bir eğitim organizasyonu yapılacak. Genellikle bu kamp şeklinde olacak. Bu Avrupa’da 10 günlük kamplar şeklinde olur. Öğrenciler buraya gelip 10 gün boyunca eğitim alacak. Gittiği yerlerde bunu uygulama şansı olacak. Burada vizyon açıcı eğitimler yapmış olacağız.” dedi.
Neden Ovakent?
Altınbaş bu projede Ovakent’in seçilmesinin nedeni olarak ise Ovakent Belediye Başkanı Menderes Öztürk’ü işaret etti. Yatırımın buraya yapılması için Öztürk’ün çok çaba harcadığını söyleyen Altınbaş sözlerini şöyle sonlandırdı, “Bize her türlü imkanları sağladı. ‘Atık teminimi gerekiyor. Ben halk ile konuşup temin ederim.’ dedi. Bu anlamda yolumuzu çok açtı. Bu imkanların sağlanması neticesinde Türkiye’nin merkezi olan bir yerde bu işi yapmak çok uygun olacaktır.”
Haber: Bünyamin Gültekin
Fotoğraf: Ramazan Karakuş