- Haberler
- Kültür Sanat
- Osmanlı düşünce geleneği gün yüzüne çıkıyor
Osmanlı düşünce geleneği gün yüzüne çıkıyor
Osmanlı düşünce geleneği, XVI. yy.'da yaşamış büyük bilgin Taşköprülüzde külliyatının ilk defa yayımıyla ve hakkında düzenlenecek sempozyumla gün yüzüne çıkıyor.
İlmî Etüdler Derneği (İLEM), İlim Sanat Tarih ve edebiyat Vakfı (İSTEV) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin desteğiyle, üç yıl boyunca otuzu aşkın ilim adamının çalışmalarıyla gerçekleştirilen Taşköprülüzade Projesi uluslararası bir sempozyumla taçlandırılacak. Ayrıca Sempozyum esnasında, çoğu ilk defa gün yüzüne çıkartılarak 21 ciltlik Taşköprülüzâde külliyatının ilk eserleri de okuyucularla buluşacak.
18-20 Kasım 2016 tarihlerinde, İlmi Etüdler Derneği (İLEM), İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İlim Sanat Tarih ve Edebiyat Vakfı (İSTEV) ve Türk Tarih Kurumu (TTK) tarafından düzenlenecek olan Uluslararası Taşköprülüzâde Sempozyumu kapsamında, 16. yüzyılda yaşamış ve Osmanlı düşünce geleneğinin en önemli birkaç isminden biri olan Ebu’l-Hayr Isâmuddîn Ahmed Taşköprülüzâde ve eserleri ulusal ve uluslararası bilim camiasına tanıtılıp, İslam felsefe-bilim geleneğine katkıları tartışılacak.
Taşköprülüzâde’nin siyaset, kelam, felsefe, matematik, astronomi, fıkıh, dil, tasavvuf, tefsir, ilimler tasnifi, tarih vb. konulardaki yüzü aşkın eserinin gün yüzüne çıkartılarak, Türkçeye tercüme edildiği proje kapsamında gerçekleşecek olan sempozyumla Taşköprülüzâde’nin yayıma hazırlanan eserler üzerinden 16.’y.y. Osmanlı düşünce hayatına ışık tutulacak.
(Kurumsal haber)