Ortopedik Ayakkabı Sağlıklı Ayakta Düztabanlık Nedeni
Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, 'Ailelerin, sağlıklı ayak yapısına sahip olan çocuğu için mutlaka ortopedik ayakkabı alma ısrarı gereksiz hatta bazen zararlı olabilir. Sağlıklı...
Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, "Ailelerin, sağlıklı ayak yapısına sahip olan çocuğu için mutlaka ortopedik ayakkabı alma ısrarı gereksiz hatta bazen zararlı olabilir. Sağlıklı ayak gelişiminde ayakların olabildiğince rahat bırakılması önemlidir" dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, "Ortopedik olduğu iddia edilen sert, esnek olmayan ve gereksiz kısıtlayıcı özellikteki ayakkabılar çocuklarda düztabanlık gelişimine ya da bebeklikten itibaren var olan ve belki de ileri yaşta düzelecek olan sorunun kalıcı hale gelmesine yol açabilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına ayakkabı seçerken uyması gereken kural; sağlıklı ayak için normal, ortopedik sorunu olan ayak için ise ortopedik ayakkabıdır" diyerek şu bilgileri verdi:
"Sağlıklı ayak gelişimi için çocukların doğuştan itibaren takibi çok önemlidir. Ailelerin özellikle hassasiyetle üzerinde durduğu konulardan biri, çocuklarına mutlaka ortopedik ayakkabı giydirmektir. Oysa ortopedik ayakkabı, yalnızca ortopedik sorunu olan ayaklar için idealdir ve bilinçli, iyi seçilmiş olması gerekmektedir. Yani ayakta herhangi bir sorun yoksa ortopedik ayakkabıya gerek yoktur. Ortopedik ayakkabı denildiğinde, ayağın anatomik yapısına uygun ayakkabılar kastedilmektedir. Ancak ayaktaki ortopedik sorunlar tek tip değildir ve bilinçsiz olarak kullanılan ortopedik ayakkabılar ayağı cendere içinde tuttuğu için ayak gelişimi sağlığı olumsuz etkilenmektedir.
Çocuklar için en sağlıklı ayakkabı patik
Çocuklarda ayak gelişimi için ailelerin ortopedik ayakkabı ısrarı nedeniyle olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle özellikle çocuklarda patik gibi yumuşak ayakkabılar tercih edilmesi ayak sağlığı açısından daha uygundur. Her çocuğun mutlaka giyme zorunluluğu inanışı yanlıştır. Çocuk ayağı için en sağlıklı olan ayakkabı, kıvrıldığında topuk kısmı ile burnu değecek kadar yumuşak olanlarıdır. Erişkinler için ise ayağın hareketlerini en az şekilde kısıtlayacak, ayağın ortopedik yapısını bozmayacak ama onu dış etkenlerden koruyacak kadar kalınlığı olan esnek ayakkabılar tercih edilmelidir.
Gereksiz ortopedik ayakkabı ayağı tembelleştirir
Ortopedik ayakkabıların çoğu, ayağın kıvrımlarını pasif olarak yani alttan yükseltir (ark takviyesi) ve bir yerde ayağın motor gelişimini geciktirir. Ayağın sağlıklı olarak görevini yapabilmesi için kaslarının çalışması gerekir ve bunu da ortopedik ayakkabı engelleyebilir. Bu durum, ileride olmayacaksa bile bazı problemlerin ortaya çıkmasına yol açabilir, kişi zorlanarak problemli bir ayağa sahip olabilir. Bunun en önemli nedeni ortopedik ayakkabının ayak tabanındaki çukurları doldurması ve ayağın motor gelişimi bir yerde geciktirmesidir. Çünkü ayağın çalışması gereken bazı kasları çalışamaz hale gelir ve onun görevini ayakkabı yapmış olur. Ayak bu nedenle tembelleşir.
Düztabanlık gelişebilir
Türk toplumunda %20-25 gibi düztabanlık sorunu bulunmaktadır. Bunların da çok büyük bir çoğunluğu esnek düztabanlıktır. Yani bir hastalık değildir ve bunun çocukluk yaşındaki oranı %90’dır. Diğer bir değişle çocukların 590’ı düztaban olarak doğar. Hem motor gelişiminin tamamlanmaması hem de yağ dokunun fazla olması nedeniyle ayaktaki görüntü bu şekildedir. Gerekli olmadığı durumlarda ortopedik ayakkabı kullanarak ayak kaslarının gelişimine engel olunduğunda, çocuklarda düztabanlığın kalıcı hale gelme olasılığı daha da artar. Kısaca ortopedik ayakkabı, ayakta gerçek bir ortopedik sorun varsa doktor tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır. Fizyolojik, geçici durumlar için ayakkabıdan daha çok, egzersiz gibi yöntemler tercih edilmelidir."