Olgunlaşma Enstitüsü Gesi'yi işledi

Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü bir yıllık çalışmalarını sergiledi. 'Gesi Bağları' temalı resim sergisi ve tiyatro oyunu sergilenen etkinlikte yörenin kültürel sosyal konuları ele alındı. Enstitünün çalışması Gesi Bağları türküsüyle isminin duyuran yörenin bilinmeyen ve ön plana çıkmayan sosyal ve kültürel yaşamını gün yüzüne çıkardı.

Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü, Gesi Mahallesinin kültürel ve sosyal yaşamını ele alan bir resim sergisi ve tiyatro oyunu gerçekleştirdi. Bir yıl boyunca enstitüde eğitim gören kursiyerler tarafından yapılan yöreyi anlatan resimler davetlilerden tarafından beğenildi. Profesyonel çalışmaları aratmayan çizimlerde Gesi Mahallesinin mahalle kültürü, mimarisi, günlük yaşam, geçim kaynakları ele alındı. Ayrıca kurum içinde açılan tiyatro kursuna katılan öğrenciler kaleme aldıkları “Gesi Bağları Türküsünü” anlatan senaryoyu sahnelediler.  Sergide ayrıca Gesi evleri çizimli el işlemesi davetlilere gösterildi.
Gesi Bağları anlatıldı
Her yıl tarihi ve kültürel olarak bir tanıtım yaptıklarını belirten Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Özlem Dayıoğlu, “Kursiyerlerimiz ile birlikte hazırladığımız bir yıllık çalışmamızı sergiledik. Bu yıl Gesi Bağları temasını işledik. Yörede yaşanan kültürel ve sosyal yaşam ve geçim kaynaklarını ele aldık. Program kapsamında, pazarlama, araştırma, tasarım, giyim, nakış, grafik ve resim, seramik ve cam teknolojisi ile çocuk gelişimi bölümlerindeki öğrenciler, kursiyerler ve çalışanların hazırladığı ürünlerden meydana gelen eserler sergiledik” dedi.
Resimlerle nostalji
Olgunlaşma Enstitüsü resim bölümü kursiyerlerinin dönem boyunca yaptıkları çizimleri sergide beğeni topladı. Uzman eğitmenler eşliğinde yapılan çizimler profesyonel ressamların tablolarını aratmadı. Kursiyerler resimlerde, Gesi Mahallesinin kültürel yaşamını, geçim kaynaklarından biri olan gilaburu, üzüm ve hayvancılığını işledi. Yöredeki mimari yapı ve halkın yaşam biçimlerini çizen amatör ressamlar sergiyi gezenlere nostalji yaşattı. Çalışmalarda, Gesi Bağları Türküsüyle ismi ülke genelinde bilinen yörenin daha önce çok fazla anlatılmayan sosyal yaşamı ve kültürü davetliler tarafından görüldü.
Defile gibi tiyatro
Sergi sonrasında enstitüde eğitim alan kursiyerler tarafından “Gesi Bağları” temalı tiyatro gösterisi sergilendi. Senaryosu kursiyerler ve eğitici öğretmenler tarafından kaleme alınan eserde Gesi Bağları Türküsünün hikayesi ve yörenin sosyal yaşamı sahnelendi. Ayrıca gösteri, bir defileye sahne oldu. Kurumun kursiyerleri tarafından işlenen ve dikilen kıyafetler oyuncular tarafından sahnede giyildi. El işleme motifleri ve yörenin kültürünü anlatan renkleriyle dikilen elbiseler oyun esnasında oyuncular tarafından giyilerek seyircilere gösterildi. Gesi’de geçmiş dönemde yaşayan iki gencin aşk hikayesinin anlatan tiyatro gösterisinde, Kayseri şivesi ve gelin alma, düğün gibi temalar işlendi. Geçmiş döneme ait sevdalar, geçim sıkıntısı ve yaşam şartlarıyla gelen hayatın zorlukları oyuncuların yetenekleriyle seyirciye anlatılmaya çalışıldı. Duygusal anların yaşandığı tiyatro gösterisi seyirciler tarafından uzun süre alkışlandı.       
Haber ve Foto : Ahmet Bolat
 

Bakmadan Geçme