Okulda sağlığı koruma tüyoları
Okulların açılması ve kış aylarının yaklaşması ile artan grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar aileleri tedirgin ediyor. Çocuklarınızın sağlıklı, verimli ve başarılı bir okul dönemi geçirebilmesi için diş, göz, işitme, fiziksel gelişim gibi genel sağlık kontrollerinin takibi de büyük önem taşıyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, soğuk havanın yol açtığı rahatsızlıklardan korunma ve sağlıklı bir okul dönemi için dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.
Okul dönemiyle birlikte çocukların kalabalık alanları kullanım oranları artıyor. Bu noktada çocukları hastalıklardan korumak ve okul devamlılığını sağlamak için birtakım önlemler alınması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, “İlk olarak çocuğumuza el yıkamayı öğretmemiz gerekiyor. Özellikle tuvaletten sonra ellerin gerektiği gibi yıkanmaması, okulda çocuklar arasında yapılan silgi ve kalem gibi eşyaların alışverişinde bile mikrop transferine neden oluyor. Dolayısıyla düzenli el yıkama alışkanlığının edinilmesi, enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde oldukça basit bir yöntem” diyor.
İstirahat etmeli
Enfeksiyonlardan korunmak için çocukların hasta kişilerden uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor: “Hasta ile temas edildiyse, sonrasında eller mutlaka yıkanmalı. Grip enfeksiyonu kapılmışsa, çocuk evde istirahat etmeli, hastalık tamamen geçene kadar okula gönderilmemeli, bol sıvı verilmeli ve özellikle kronik hastalığı olan çocuklarda grip aşısı yaptırılmalı.”
Uyku ve yemek saatleri düzenlenmeli
Çocukların gelişimini ve derslerindeki başarılarını etkileyen diğer iki önemli faktör; dengeli beslenme ve düzenli uyku alışkanlığı. Bu alışkanlıklar, hem sağlıklı büyüme ve gelişme hem de okulda dikkat ve konsantrasyonu sağlama açısından çok büyük önem taşıyor. Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, okul döneminde uyku ve beslenme şekilleriyle ilgili de bilgi veriyor: ”Genel hayatımızda ve okul döneminde dengeli beslenme, özellikle sabah kahvaltısı çocukların güne enerjik başlamasına yardımcı oluyor. Ayrıca çocuklarımızın beslenme çantalarına koyacağımız besinlerin de vitamin ve mineral yönünden zengin olmasına dikkat edilmeli.”
Yatak saati geçe kalmamalı
Düzenli uyku faktörünün de okulda başarı ve verimliğe katkı sağladığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, çocukların yatma saatinin 21.00-22.00’yi geçmemesini ve en az 9 saatlik uyku almalarını öneriyor. Bu kriterler ve okul başlama saati göz önünde bulundurularak yapılacak olan ev ödevleri, yemek, oyun ve aktivasyon saatlerinin planlanması düzenli uyku alışkanlığı kazanma sürecini kolaylaştırabiliyor. (Kurumsal haber)