• Haberler
  • Öğrencileri 'İslamoğlu Hocayı' anlattı

Öğrencileri 'İslamoğlu Hocayı' anlattı

Kayserimizin ve ülkemizin önemli manevi dinamiklerinden, ilim ve hikmet ehli Ahmet İslamoğlu Hocamız geçen hafta salı günü dünyaya veda etti, Çarşamba günü Develi'de toprağa verildi. Bizler de Hocamızın uzun süre öğrenciliğini yapan Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Abdullah Benli ve Eba Zerr Camii İmam Hatibi Yusuf Sarptaş Hocalarımıza, Ahmet İslamoğlu Hocamızı sorduk. Bu özel röportaj için kıymetli hocalarımıza teşekkür ederim.

Ömer Faruk Özcan: Ahmet İslamoğlu hocamızla ne zaman tanıştınız?
Abdullah Benli: 1976 yılında İmam Hatip Okulu ikinci sınıfta iken tanıştım
Yusuf Sarptaş: 1985 Yılında hocamız Tomarza’nın Kelin köyüne yağmur duası için gelmişti. Bütün çocukları kanadının altına aldı ve yağmur duası yaptı onu hayranlıkla izledim bütün çocuklar gibi.
Ömer Faruk Özcan: Hocamızla irtibatınız nasıl devam etti?
Abdullah Benli: Develi’de okuduğum süre içerisinde hocamızın sohbetlerinden istifade ettim, toplamda 6 defa dahi sohbetlerini kaçırdığım olmamıştır. Daha sonraki dönemlerde de hocamızla irtibatımız kesilmedi ve O’nun o güzel hayatından istifade ettim.
Yusuf Sarptaş: Hocamızın pazar günleri ikindi namazından sonra yaptığı sohbetlere katılmaya başladım ve hep irtibatta kalmaya çalıştım. Daha sonra doksanlı yılların ortasında 15 yıl Develi’de imam olarak görev yaptım. Bu zamanda hocamızla daha sık görüşme ve sohbetlerinden, halinden istifade etme imkanı buldum.
Ömer Faruk Özcan: Hocamızın sohbetleri nasıldı?
Abdullah Benli: Hocamız sohbet ederken dizlerimizin üzerine oturur onun o manevi nasihatlerinden istifade ederdim. Sohbetlerde çok not aldım hatta bir anımı paylaşmak isterim. İmamlık yaptığım dönemde İmam Gazali'nin ihyasından sohbetler yapardım. Bir defasında camide nasihat dinleyecek neredeyse kimse yoktu. Ezan saati yaklaşınca geldiler kısa da olsa bir sohbet yapmam gerekti. Hocamızın anlattığı benimde not aldığım sayfalara ulaştım. İmanı zehirleyen 40 maddeyi anlattım, şunu anladım ki hocamızı dinlerken notları dahi ezberlemiştim. Hocamızın nasihatleriyle hayatımızı şekillendirmeye gayret ettik.
Yusuf Sarptaş: Hocamız sohbetlerinde özellikle imani konulardan bahsederken Ehli Sünnet inancının öneminden bahseder ve bu çizgiye sadık kalmamızı dile getirirdi. Sünnet ve adap konularını sık sık hatırlatırdı.
Ömer Faruk Özcan: Hocamızın üstadları ve muhabbet beslediği alimler kimlerdi?
Yakup Sarptaş: Sami efendi ve Hacı Hasan efendi hazretlerini üstad kabul eder, onlara sultanım diyerek hitap ederdi. Tahir Büyükkörükçü ve Zeki Soyak Hocalarımıza büyük muhabbet beslerdi.
 
Ömer Faruk Özcan: Ahmet İslamoğlu hocamızın insanlar üzerindeki etkisi nasıldı?
Abdullah Benli: Hocamızın sohbetine gelenler çok büyük bir manevi etki ile oradan ayrılırlardı. O'nunla namaz kılmak çok farklıydı. Bize namazı O öğretti, namazı hakkıyla kılmayı öğretti. Hocamızın hayatında ibadet bir numaraydı. Hocamız söylediklerini yapar ve hayatında İslami olarak önemsemediği hiçbir amel yoktu. Hocamızı bir kez gören ve dinleyen O’nu tekrar dinlemek isterdi.
Yakup Sarptaş: Hocamız yumuşak bir şekilde yürekten yüreğe Konuşurdu. Dinleyenler farklı bir hale bürünürdü.
Ömer Faruk Özcan: Hocamızı sürekli ziyarete gelenler oluyordu. Özel muhabbet ortamları nasıldı?
Yakup Sarptaş: Kayseri'nin, Nevşehir'in, Yozgat'ın ilçelerinden ve tabii ki Ankara'dan İstanbul'a kadar bütün büyükşehirlerden hocamızı ziyarete gelenler olur zaman zaman ikindi sohbetlerine katılırlar bazen de özel sohbet ayarlanırdı. Ahmet İslamoğlu hocamız özellikle gençlerin gelmesinden ziyadesiyle memnun olurdu.
Abdullah Benli: Hocamız insanların dertleriyle ilgilenir ve çok sevecen bir kişiliği vardı. Özel sohbetlerde güleç ve mütebbessim hali daha da net ortaya çıkardı. Her gelen ile tanışır ismini beğenmediğini ismini değiştirirdi. Hatta bir defasında gelen bir misafirin ismini değiştirdi ve kulağına ezanı ben okudum. Misafirleri evde ağırlarken onları hocamız titizlikle yerleştirirdi. Hafızları ve ilim erbabının başköşeye oturtur, ondan sonra insanlara yaşlarına göre muamele de bulunurdu. İkram yapılırken hep sağ taraftan ikram ettirir,  çaya şekeri Allah tektir teki sever düsturuyla bir veya üç tane attırırdı. Çayı da Kabe'yi tavaf ediyormuş gibi sağdan sola doğru karıştırmalarını isterdi.
Ömer Faruk Özcan: Ahmet İslamoğlu Hocamız çok kitap yazan değil ama çok kitabın yazacağı bir hayatı yaşadı. Hocamızı diğer alimlerden farklı kılan özellikler nelerdi?
Abdullah Benli: Ben verileri kitaplarda okuyunca hep geçmişte yaşadılar zannederdim. Ahmet Hocamızı tanıdıktan sonra onun hayatını görünce gerçek bir veliyle de yaşamış oldum. Bir de hocamız için farz, vacip, sünnet ayrımı yoktu. O her ibadeti farz gibi algılar, gayri müekked sünnetleri terk etmeyi taviz sayardı.
Yusuf Sarptaş: Hocamızı görenler Allah ve Rasulünü hatırlardı. Edebi pratik haliyle öğrenirlerdi.
Ömer Faruk Özcan: Ahmet hocamız yakın zamanda üniversite de bir sohbet yapmıştı Katılım ve manevi ortam nasıldı?
Abdullah Benli: Hocamız gittiği topluluklara güzel bir şekilde hitap ederdi, Bizler de ilahiyat gençlerimizin bir alimi, bir Allah dostunu görsünler arzu ettik. Yine bir muharrem gününde hocamızı ilahiyat fakültesine davet ettik, ilahiyatın konferans salonu ayarlanmıştı. Ama ben yolda aradım eğer müsaitse Sabancı Kültür Merkezi'nin ayarlanması iyi olur dedim. (İlahiyat salonu 400 kişiyi anca alır, Sabancı ise 1000 kişiyi ağırlar). Yolculukta bana o zaman fakültemizin Dekan Yardımcısı şimdi il müftümüz Şahin Güven hocamız da refakat etti. Onun da katkılarıyla Sabancı Kültür Merkezi ayarlandı fakat o salonda yetmedi. Ayakta olan insan sayısı çok çok fazlaydı. Hocamız Şeker hastası olmasına rağmen
Muharrem ayında dahi orucunu tutuyordu. Gençler ve bizler hocamızdan çok müstefid olduk. İnsanlar okuyor yazıyor ama maalesef günümüzde hadisi şerifler hiçe sayılıyor. Kuran'ı Kerim'i kendi kafasına göre ilmi olmadığı halde yorumlayan birtakım insanlar türedi. Sürekli kitaplar yazıyorlar ve insanlar okudukları kitaplardan hiç mi hiç istifade etmiyor maneviyatlarına bir katkı sağlamıyor bu kitaplar. Ahmet hocamız gibi Muhterem zatları ziyaret edince, ya da dinleyince sadece yüzlerine dahi baksak kazanıyoruz. Alim görmek ilim ve irfan görmektir.
 
Ömer Faruk Özcan: Yani yazılan ama yaşanmayan kitapların yerine, yazılmayan ama yaşanan kitapları - alimleri okumak gerekir desek olur mu?
Abdullah Benli: Tam isabet olur.
Ömer Faruk Özcan: Hocamıza neden asker hoca denildi?
Abdullah Benli: Hocamız askerliğini Van Erciş'te yaptı. Şartların zor olduğu o dönemde hocamız orada namazları kıldırdı cuma hutbeleri okudu. İnsanlar üzerinde çok güzel bir etki bıraktı. Daha sonra arkasından orada askerlik yapanlar Ahmet İslamoğlu Efendiyi asker hoca diye andılar.
Ömer Faruk Özcan: Güzel yaşayan hocamızın son anları nasıldı?
Yusuf Sarptaş: Ahmet hocamız uzun süredir hastanede tedavi görüyordu. Son gününde bize de yanında olmamız nasip oldu. Saat 11’de yanına gittiğimizde daha önceden okumaya başladığım hatmi şerifi orada bitirdim. Fecir suresinin son ayetlerini okurken hocamız parmağımı sıktı ve son ayetleri üç defa tekrarladım. Daha sonra hocamız la ilahe illallah dedi ve lafzatullah zikrimi tekrarlayarak Allah Allah Allah diyerek ruhunu teslim etti güzel yaşadı güzel vefat etti.
Ömer Faruk Özcan: Son sözleriniz…
Abdullah Benli: Peygamberlerin Alimler ve şehitlerin Allah'ın izniyle yaşadığını düşünüyorum. Çünkü kendileri ahirete göçmüş olsalar da eserleri talebeleri ve evlatları çalışıyor ve yaşıyorlar. Hocamıza Allah'tan rahmet diliyor, alimin ölümü alemin ölümü gibidir diyorum. Sizlere de teşekkür ediyorum.
Yakup Sarptaş: Bu röportaj için de teşekkür ediyor, hocamıza Allah tan rahmet diliyorum.
Ömer Faruk Özcan: Bizler de hayatı, soyadı gibi İslam olan hocamıza Allahtan rahmet, Sevenlerine sabrı cemil niyaz ediyoruz.  Allah ondan razı olsun cennetiyle cemaliyle müşerref eylesin. Amin.
Söyleşi: Ömer Faruk Özcan
İletişim: [email protected]
 
 

Bakmadan Geçme