Ofisiniz psikolojinizi bozmasın!

Memorial Kayseri Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, ofislerdeki ısı, ışık, genişlik gibi değerlerin çalışma ortamını destekler nitelikte olmamasının çalışanları depresyona sürükleyebileceğini söyledi.

 İş verimi ve kalitesini artırmak için bina yapılarının çalışma ortamlarını destekler nitelikte olması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, “Çalıştığımız yerin yeterli genişlikte olmaması, ışığın eksikliği, gürültülü ortam ve ısının vücut ölçülerine uygun olmaması kişilerde depresyon başta olmak üzere psikolojik rahatsızlıkları ortaya çıkarıyor” dedi.

Yapılan bilimsel çalışmaların bir kişi için yeterli çalışma alanının 8 ile 12 metrekare arasında olması gerektiğini gösterdiğini kaydeden Karayağız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama bunun iş yerlerinde uygulanmadığını görüyoruz. Işık olarak ise, beyaz ışığın insanları canlandırdığı yönünde bir algı var. Ancak insanların üzerine gelen yoğun beyaz ışık, ilk başta kişiyi canlandırsa da, sonraki süreçte enerjisini tüketmekte ve temposunu düşürmekte. O nedenle kişiye direk yansımayan ve tavandan yansıtılan, aynı zamanda gün ışığına yakın aydınlatmayı öneriyoruz. Oda sıcaklığının ise 20 ile 24 derece arasında olması gerektiğini ifade ediyoruz.”
İşverenlerin iş verimini artırmak için söz konusu hususlara dikkat etmelerini öneren Karayağız, kendilerinde işlerden zevk alamama, hayata karşı ilgi ve zevk kaybı görülen çalışanların söz konusu belirtilerin iki haftadan uzun sürmesi halinde bir uzmana başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA

Bakmadan Geçme