Obezite kireçlenmeyi hızlandırıyor

Uzmanlar obezitenin beraberinde getirdiği hastalıklar ve bedensel rahatsızlar konusunda uyarıyor. Fazla kilolar en çok da eklem bölgelerine yaptığı ağırlıklar nedeniyle kireçlenmeye yol açıyor. Aşırı kilonun vücutta kireçlenmeyi tetiklediğini, kas ve yumuşak dokuda yapısal değişikliklere neden olduğunu, topuk, ayak bileği, diz, kalça ve bel bölgesinde sürekli ağrılara yol açtığını ifade eden Erciyes Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çalış, herkesin ilerleyen yaşlarda mutlaka vücudunda kireçlenmeyi göreceğini, ancak aşırı kiloların bu durumu erken yaşlara aldığı söyledi.

 Tembel yaşam obez yapar

Obezitenin çağımızın halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Özellikle gelişmiş ülkelerde günlük yaşam aktivitelerinin kısıtlanması, yiyecek alışkanlıklarının çok değişmesi, hareketsiz ve tembel yaşama alışma, beraberinde obezite sorununu ortaya çıkarır. Teknolojik gelişimler insanların hareketlerini kısıtlıyor, tembelliğe itiyor. Eskiden hep insan gücüyle çalışılıyordu. İnsanlar hep hareketliydiler, ne kadarda yeseler eritiyorlardı. Yağ dokusu bir şekilde vücutta depolanmıyor, harcanıyordu. Sanayi toplumu haline geçmemiz, teknolojinin artması tembel bir yaşama alıştırdı. Hazır yiyeceklerin ve ağır yağlı, Akdeniz türü beslenme dediğimiz, ucuz yağlardan, sebze-meyveden uzak olmak obeziteye yol açıyor.” dedi.

Herkes kireçlenmeye maruz kalacak

Kireçleme hastalığının bir yaşlılık süreci olduğunu dile getiren Çalış,” Her insan mutlaka belli derecede ilerleyen yaşlarda kireçlemeye maruz kalacaktır. Ama obezite vücudun kireçlenmesini süresini erkene alıyor. Erken yaşlarda da kireçlenme ile karşılaşabilecek duruma geliyoruz. Kireçlenme deformasyonun daha erken olmasına neden oluyor.

Kireçlenmenin eklemlerde yaygın şekilde görülen bir hastalık olduğuna değinen Mustafa Çalış, “Kireçlenme en yaygın eklem hastalığıdır. 50 yaş üzerinde her iki kişiden birinde kireçlenme oluyor. Bunları engellemek mümkün değil. Bu bir yaşlılık sürecidir. Kireçlenme eklemin deformasyon sürecidir. Ancak, kireçlenmeyi dikkatli yaşam ile yavaşlatmak mümkündür. Rahatsızlığın şiddetinin daha az olduğu bir şekilde geçmesi sağlanabilir. Ancak fazla kilo olduğu sürece kireçlenmeyi azalmak veya yavaşlatmak zordur” şeklinde konuştu.

En çok kalça, el ve dizi vuruyor

Eklemlere uygulanan yük ile rahatsızlığın aynı oranda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Çalış, “Eklemlere ne kadar çok yük binerse  kireçlenme olasılığı da artıyor. Aşırı yük kireçlenme yapıyor. Kireçlenme en çok, kalça, el ve diz eklemlerinde görülüyor. Kilo kaybı olursa eklemlere binen yükün azaldığı, kireçlenmenin de yavaşlayacağı gözlenecektir. Ekleme ne kadar çok yük binerse o kadar erken kireçlenme oluyor” dedi.

Kireçlenmeden korunmanın yolları

Kireçlenme rahatsızlığından korunmanın ve ağrı şiddetinin en aza indirmenin mümkün olduğunu belirten Çalış, ”Kireçlenmeden korunmanın yolları vardır. En önemlisi kilo vermektir. Obez hastaların beş kilo vermesi , belki de vücutta oluşması muhtemel kireçlenmenin beş yıl gecikmesi anlamına gelebilir. Daha az deforme olması demektir. Kireçlenmeden korunmak için ilk önce kilo vermemiz gerekir. Ekleme binen yükü azaltmamız gerekir. Çeşitli ilaçlarla kireçlenmenin oluşturduğu ağrıyı gidermek mümkündür. Bu yetmiyor. Egzersiz ve bazı sporların önemi var. Yüzme en güzel spor. Hem kireçlenmenin azaltılması hem de obezite için en güzel spor yüzmedir” diye konuştu.

Aşırı hareketlilik de kireçleme yapabiliyor

Kireçlenmenin eklemlere binen aşırı yükün haricinde sebepleri olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Bazı meslek guruplarında bazı eklemler daha fazla deforme oluyor. Fiziksel deformasyon kireçlenmeyi hızlandırıyor. Vibratör operatörleri özellikle bu tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Bu meslek gurubunda dirseklere binen aşırı yük ile deformasyon görülüyor. Kireçlenmenin hızlanmasına neden oluyor. Diğer meslek guruplarında da bir şekilde ekleme karşı yükü artıracak hareketlerde bulunursa, kireçlenme daha çabuk ve sık karşılaşılıyor” dedi.

Kadınlarda daha sık rastlanır

Pro. Dr. Mustafa Çalış açıklamasını şöyle tamamladı:

”Kadınlarda kireçlenme riski erkeklere göre 2,6 kat daha fazla görülüyor. İleri yaşlarda daha hızlı yapısal hasar oluşuyor. Kimyasal belirteç leptin düzeyi kireçlenmeyle yakından ilişkilidir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla leptin salgısı vardır. Bu yüzden kadınlarda erkeklere göre daha çabuk kireçlenme oluyor. 50’li yaşlarda menopoz süreci deformasyonu daha da artırdığı için kireçlenmeyi hızlandırıyor.”

 

Haber ve fotoğraf : Ahmet Bolat

Bakmadan Geçme