Obezite kansere davetiye çıkarıyor
Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, obezitenin, kanser başta olmak üzere, kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığını söyledi.
Vücuttaki yağ oranının kas ve diğer bileşenlere oranla artması ve hakim hale gelmesiyle oluşan duruma ‘obezite’ denildiğini ifade eden Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, “Obezite sadece klinik bir hastalık olmaktan ziyade yandaş hastalıklara zemin hazırladığı için de bizim için önemli. Özellikle bağırsak, meme, pankreas, mide kanseri gibi kanserler, bunun yanında hipertansiyon, hiperklosterolomi, kalp damar hastalıkları ve diyabete yatkınlık açısından da obezite klinik olarak önem arz etmekte.” dedi.
Erişkin bir bireyde vücut kitle indeksinin erkeklerde yüzde 20, kadınlarda ise yüzde 15 civarında olması gerektiğini belirten Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, bu oranın artması ile obezitenin ortaya çıktığını söyledi. Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, obezite hesaplamasının nasıl yapılacağına dair şunları söyledi.
“Vücudumuzun ağırlığını ölçüyoruz daha sonra boyumuzu metre cinsinden ölçüyoruz. Vücut ağırlığımızı boyumuzun metre cinsinden karesine böldüğümüz zaman belli bir rakam elde ediyoruz ve bunun bu skala içerisindeki yerine bakarak obez olup olmadığımızı anlıyoruz. Mesela diyelim ki 70 kiloyuz ve boyumuzda 1.80 civarında 70’i 1.8’in karesine böldüğümüz zaman elde ettiğimiz rakam vücut kitle endeksi. Bu rakamlarda eğer 18,5 ve altındaysa kendimizi zayıf olarak nitelendiriyoruz. 18,5 ila 25 arasındaysa normal kilo olarak değerlendiriyoruz. Bu oran 25 ila 30 arasındaysa hafif şişman, 30 üzerindeyse obez olarak değerlendiriyoruz. Obezinde yine sınırları var 40’ın üzerine çıktıysa artık morbid obez dediğimiz, hastalık derecesine gelmiş şişmanlık anlamına geliyor.”
Yanlış ve düzensiz beslenme obezite nedeni
Obezitenin günümüzdeki en önemli nedeninin yanlış ve düzensiz beslenme olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, “Bilinçsiz abur cubur tarzı ya da fastfood tarzı gıdalarla beslenme, hareketsiz ya da sedanter hayat obezitenin önemli nedenlerinden. Bunu engellemek için küçük yürüyüşler, asansör yerine merdiven tercih etmek, her yere arabayla değil de bazı yerlere yürüyerek gidebilmek, vaktimiz oluyorsa sosyal imkanlarımız varsa gün içerisinde spor yapmaya çalışmak obezitenin önüne geçmemizde yeterli olacak.” diye konuştu.
Eklem rahatsızlıklarına da yol açıyor
Obezlerde özgüven kaybının da görüldüğünü kaydeden Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ayrıca eklem rahatsızlıklarına da davetiye çıkaran hastalığın tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Obezite de birinci aşamada tavsiye ettiğimiz spor ve diyetle bunun önüne geçebilmek. Eğer bu cerrahi olarak da obezitenin önüne geçme şansımız var artık. Günümüzde son derece popüler ameliyatlarla obezitenin önüne geçebiliyoruz. Bu ameliyatlardan en sık yapılanı en çok tercih edileni tüp mide ameliyatı. Mide hacmini küçülterek kişinin hem az beslenmesine yol açabiliyoruz hem de midenin üst tarafından salgılanan ve iştahı kontrol edenghrelin ve leptin hormonlarının vücuttaki seviyelerini azaltabiliyoruz. Obezite cerrahisinde bypass operasyonları, gastrik bypasslar, tüp midenin dışında balon mideye yerleştirilmesi, mideye bant konulması gibi işlemlerde var ama kalıcı sonuçlar açısından gastrik bypass ve tüp mide daha etkili yöntemler. Bu ameliyatları olduktan sonra da hastaların beslenme düzenini ayarlayarak bir diyetisyen kontrolünde süratli bir şekilde kilo vermelerini sağlamak mümkün.”
Kurumsal Haber