Nursaçan 'Tansiyonun düşürülmesini bekliyoruz'

Başkan Nursaçan, Suriye sınırında hava sahamızı ihlal eden SU-24 tipi Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra gerilen Türk-Rus ilişkileri sonrasında herkesin belli bir olgunlukta davranıp tansiyonun düşürülmesi, durumun kısa zamanda normale çekilmesi gerektiğini söyledi.

“Birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek istiyoruz”

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, düzenlediği basın toplantısı ile Rusya temaslarını değerlendirdi. Nursaçan yaptığı değerlendirmede, “Bölge müdürlüğümüzün öncülüğünde ekonomi bakanlığı destekli 22-26 Kasım 2015 tarihlerinde Moskova’da düzenlenen MEBEL 2015 Mobilya fuarına iştirak edilmiştir. Yatırım, üretim ve ihracat ve istihdamın artırılmasına yönelik olarak başta mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız olmak üzere diğer sektörlerdeki firmaların pazar payının artırılması, fırsat ve işbirliği imkanlarını artırılması, sektörün rekabet gücünün artırılması bakımında fuarların oldukça önemli bir kapı olduğu ayrıca malumlarıdır.

                KOSB olarak aramızdaki birlik beraberlik ve dayanışma ruhunun daha da güçlendirilmesi maksadıyla Moskova’da düzenlenen ve önemli gördüğümüz bu fuara Vali Yardımcımız sayın Mehmet Emin Avcı başta olmak üzere resmi ve sivil kurum ve kuruluşlarımızın yetkilileri ve siz değerli basın mensupları arkadaşlarımızın bir kısmının da yakından takip etme ve değerlendirme imkanı bulmuş, organizasyonla alakalı yerel ve ulusal basınımıza günlük haberler geçilmiştir. Heyetimize gösterdikleri destek için tüm katılımcılara KOSB yönetimi olarak ayrıca teşekkür ederim” dedi.

“Katılım beklenenin üzerinde gerçekleşti

Fuara bölgemizden 39 firmadan 51 sanayicinin iştirak ettiğini kaydeden Nursaçan, “Bu katılım beklenenin üzerinde gerçekleşmiştir. İlimizden doğrudan kalkan özel bir uçakla Moskova’ya intikal edilmiş. Bu uygulama işadamlarımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Fuar sırasında işadamlarımız muhataplarıyla yüz yüze görüşme imkanı bulmuş, fuar içerisinde yer alan Türkiye’de bulunan diğer firmalar ziyaret edilmiştir. Ayrıca yabancı firmalara ait stantlar da ziyaret edilerek ürünlerinin yakından görme ve değerlendirme imkanı bulunmuştur. Bu ve benzeri organizasyonlarla sektörel kümelenme, endüstriyel tasarım, ARGE ve İnovasyon gibi önemli ve hayati olarak gördüğümüz konulara bir bütünlük içerisinde yer verilmesinin elzem olduğu da anlaşılmaktadır.

                Ziyaretimizi sırasında sanayicilerimizin ürünlerini teşhir amacıyla Moskova’da bazı iş merkezleri ziyaret edilmiş, yetkilileri ile detaylı ön görüşmeler yapılmış ve işbirliğinin devamı konusunda karşılıklı mutabakata varılmıştır. Bu konuda Kayseri OSB merkezinde oluşturulacak teknik ekip sayesinde önümüzdeki süreçte daha kapsamlı, fizibiliteye dayalı bir çalışma yapılması mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Rusya ile ticari ilişkilerimiz hakkettiği yerde değil”

Moskova’da bulunan süre içerisinde gerçekleşen bazı ziyaret ve görüşmelere de değinen Nursaçan, sözlerine şöyle deva metti, “Moskova Büyükelçimiz Sayın Ümit Yardım makamında ziyaret edilmiş, iki ülke arasında ticari ve sanayi ilişkilerin ne şekilde olacağına yönelik ayrıntılı bir değerlendirme yapılmıştır. Yine bu ziyaret sonrasında Türk-Rus İşadamları Birliği ziyare edilmiş, birlik başkanı ile yapılan ayrıntılı görüşmeler sonrasında ülkemiz için önemli bir Pazar olarak görülen Rusya ile ticari ilişkilerin hak ettiği noktada olmadığı, beklenen seviyeye ulaşılması için karşılıklı ziyaret ve değerlendirmelerin devamının yarar sağlayacağı, birlik olarak ilimiz sanayicisinin daha etkin bir şekilde girebilmesi için gerekli bilgi ve deneyim desteğinin tarafımıza sağlanacağı açıkça ve samimi bir şekilde heyetimize iletilmiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılımıyla ibadete açılan 111 yıllık tarihi Moskova Merkez Cami de ziyaret edilmiştir.”

“Tansiyonun düşürülmesini bekliyoruz”

Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi bir Rus savaş uçağının, Türk F-16’ları tarafından düşürülmesi hadisesi ile ilgili de bir değerlendirmede bulunan Başkan Nursaçan, “24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağ mevkiinde Türk hava sahasını ihlal eden ve milliyeti bilinmeyen bir uçağın 5 dakika içerisinde defalarca ikaz edilmesine rağmen Türk hava sahasını ihlal ettiği kamuoyunun malumudur. Söz konusu uçağın angajman kuralları çerçevesinde bölgede hava devriye görevinde bulunan 3 adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur. Kamuoyuna iletilen bilgilerde bahse konu olan uçağın Türk hava sahamız ihlalinin nasıl gerçekleştiği konusunda resmi makamlarımız gerekli izahatı yapmışlardır. Hükümetimiz, egemenliğimizi, güvenliğimizi ve sınırlarımızı korumaya kararlı olduğunu, vatandaşlarını ve sınırlarını uluslararası hukuktan doğan haklarını koruması konusunda tereddüt etmeyeceğini açık ve net bir şekilde kamuoyuna duyurmuş bulunmaktadır. İki ülke arasında uzun yıllara dayanan siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik birlikteliklerin de bulunduğu hepinizin ayrıca malumudur. Bu olaydan sonra herkesin belli bir olgunlukta davranıp tansiyonun düşürülmesi, durumun kısa zamanda normale çekilmesi en önemli beklentimizdir" açıklamasında bulundu.

Haber: Bünyamin Gültekin

 

Bakmadan Geçme