Nitelikli ve organize suçlara geçit yok!

Kayseri'nin başarılı Emniyet Müdürü İbrahim Kulular yaklaşık 2 yıldır şehrimizde asayişin berkemal olması için çalışıp çabalıyor. 'Emsal büyükşehirlerimize göre şehrimiz daha huzurlu' diyen Kulular söyleşimizde suç oranları hakkında şunları söyledi: 'İlimizde nitelikli ve organize suç yok. 4 üniversitemiz ve 60 bin öğrencimizin bulunduğu şehrimizde tek siyasi olay yaşanmadı. Cinayet ve uyuşturucu kullanımı gibi suçlarda -elbette hiç olmasını istemeyiz ama- emsal büyükşehirlere göre çok düşük rakamlardayız. Mesela uyuşturucuda Türkiye ortalaması binde 7 iken bu oran ilimizde binde 2 ile ortalamanın çok altındadır. Uyuşturucu ve diğer suçlarla mücadelede sadece okullarımızın huzuru için görevlendirdiğimiz polis sayısı 450'

SÖYLEŞİ: Rıfat Yörük-Ahmet Bolat

FAİLİ MEÇHULLER ARTIK FAİLİ MEŞHUR:
“Geçmiş yıllardan kalma 6 olayda 11 faili meçhul cinayet vardı. Beşi çoban cinayetiydi. Bunları çözmek devletin namusuydu. Asayiş Şube Müdürlüğümüze bağlı bir cinayet soruşturma birimi kurduk. ‘Tek işiniz bu faili meçhulleri çözmek’ dedik. Nitekim rafa kaldırılan dosyaları yeniden açarak katilleri ve işbirlikçilerini teker teker buldular. Hatta 17 yıl sonra katil olduğu ortaya çıkan biri ‘ben bile unutmuştum. Nasıl buldunuz?’ diyerek şaşkınlığını gizleyemedi. Özellikle seri çoban cinayetleri aydınlanınca aileler çok sevindi ve rahatladı. Çünkü herkesten şüpheleniyorlardı, psikolojileri bozulmuştu. O bölgede gece kimse sokağa çıkamıyordu.”

EN SIKINTILI MÜLTECİLER İRANLILAR: Kulular, Kayseri’de 50.000 civarında Suriyeli, 2500 civarında İranlı ve 1000 civarında Uygur Türkünün mülteci olarak bulunduğunu, Uygur Türklerine devletimizin ve hükümetimizin çok önem verdiğini, devlet lojmanlarına yerleştirilen Uygurların ihtiyaçlarının karşılandığını ve güvenlikleri için özel polis görevlendirildiğini, Suriyeli mültecilerin ise genelde aileleri ile birlikte yaşadığını, şehrimizin kültürüne ve sosyal yaşamına uyum sağlamada en çok sıkıntı yaşayanların İranlı mülteciler olduğunu belirterek “maalesef İranlı mültecilerden bazıları Metaamfetamin isimli uyuşturucu ile ilimizi tanıştırdılar” dedi. Kayseri’nin başarılı ve sevilen Emniyet Müdürü İbrahim Kulular’la makamında bir söyleşi gerçekleştirerek Kayseri’nin öncelikli sorunlarını görüştük.

 Türkiye’nin en huzurlu şehirlerinden birisi olduğumuzu söyleyen Kulular “emsal büyükşehirlerimize göre şehrimizde asayiş berkemal” dedi. Şehrimizde siyasi olay yaşanmadığının altını çizen Kulular, “4 üniversitemiz ve 60 bin öğrencimizin bulunduğu şehrimizde tek siyasi olay vuku bulmadı. Cinaye t ve uyuşturucu kullanımı gibi suçlarda

-elbette hiç olmasını istemeyiz ama- emsal büyükşehirlere göre çok düşük rakamlardayız.  Mesela uyuşturucuda Türkiye ortalaması binde 7 iken bu oran ilimizde binde 2 ile ortalamanın çok altındadır. Uyuşturucu ve diğer suçlarla mücadelede sadece okullarımızın huzuru için görevlendirdiğimiz polis sayısı 450” şeklinde konuştu.

 Katilinin bile unuttuğu cinayet

 Kulular, geçmiş yıllardan kalma 6 olayda 11 faili meçhul cinayeti kurdukları ekiple çözdüklerinin altını çizerek şunları söyledi;

 “Bunlardan beşi çoban cinayetiydi. Bunları çözmek devletin namusuydu. Asayiş Şube Müdürlüğümüze bağlı bir cinayet soruşturma birimi kurduk. ‘Tek işiniz bu faili meçhulleri çözmek’ dedik. Nitekim rafa kaldırılan dosyaları yeniden açarak katilleri ve işbirlikçilerini teker teker buldular. Hatta 17 yıl sonra katil olduğu ortaya çıkan biri ‘ben bile unutmuştum. Nasıl buldunuz?’ diyerek şaşkınlığını gizleyemedi. Özellikle seri çoban cinayetleri aydınlanınca aileler çok sevindi ve rahatladı. Çünkü herkesten şüpheleniyorlardı, psikolojileri bozulmuştu. O bölgede gece kimse sokağa çıkamıyordu.”

 Kulular’ın serzenişi

 Emniyet Müdürü Kulular’ın bu noktada bir serzenişi var:

 “Başka ülkelerde basit bir cinayet çözülse belgeselleri yapılıyor ama bizde olağanüstü başarılar bile duyurulmuyor, layıkıyla ödüllendirilemiyor. Nitekim bu başarılı ekibimizi yeterince ödüllendiremedik. Çünkü mevzuata göre çok sembolik rakamlar verebiliyoruz. Oysa bu tür durumlarda şehrin ileri gelenleri devreye girebilir.”

 Hırsızlığı bitireceğiz ama…

Hırsızlık konusundaki sorumuzu da cevaplayan Kulular “Biz Kayseri’de hırsızlığı bitireceğiz. Nitekim vakalarda yakalama oranımız yüzde 45. Ancak yakalananların tutuklama oranı ise sadece yüzde 4. Bu durumda elimiz kolumuz bağlanıyor. Hırsızlığı meslek edinmiş kişilerle etkin ve caydırıcı bir şekilde mücadele etmemize rağmen, dışarıda oldukları için bu konuda caydırıcı olunamamaktadır. Nitekim meşhur bir organize suç örgütü lideri bile üç ay içinde çıktı” dedi.

 “Trafik bir kültürdür”

Emniyet Müdürümüzün Kayseri’de trafiğin yoğunlaşması konusundaki görüşleri ise şöyle;

 “Türkiye birden zenginleşti ve araç sayısı çok arttı. Bir hanede sadece beyler değil artık hanımlar ve çocuklarda önceki dönemlere göre çok daha fazla ehliyet aldıkları için evlrede 2-3 araç birden olabiliyor. Bu da trafik yoğunluğun haliyle büyük ölçüde artırmaktadır.

Kayseri’de Köprülü Kavşak inşaatı da trafiği olumsuz etkiliyor. İnşallah biran önce biter. Ancak büyükşehirlerde yaşıyorsak zaman zaman trafiğine de katlanacağız.

 Unutulmasın ki,  trafik bir kültürdür. Centilmenlik, saygı gerektirir. Ama maalesef bizde rekabet, yarışma duygusu içinde trafiğe çıkılıyor, bu yüzden trafikte kavga oranı daha yüksek.

Biz de trafiği rahatlatmak için olağanüstü gayret gösteriyoruz. Denetimlerde çok iyiyiz. Özellikle radarla yaptığımız hız denetimine vatandaşlarımızdan zaman zaman şikayetler gelse de sürücü ve yayaların can güvenliği, maddi manevi kayıpların önüne geçebilmek için denetim yapılması şart. ”

 Mülteciler

Kulular, Kayseri’de 50.000 civarında Suriyeli, 2500 civarında İranlı ve 1000 civarında Uygur Türkünün mülteci olarak bulunduğunu, Uygur Türklerine devletimizin ve hükümetimizin çok önem verdiğini, devlet lojmanlarına yerleştirilen Uygurların ihtiyaçlarının karşılandığını ve güvenlikleri için özel polis görevlendirildiğini, Suriyeli mültecilerin ise genelde aileleri ile birlikte yaşadığını, şehrimizin kültürüne ve sosyal yaşamına uyum sağlamada en çok sıkıntı yaşayanların İranlı mülteciler olduğunu belirterek “maalesef İranlı mültecilerden bazıları Metaamfetamin isimli uyuşturucu ile ilimizi tanıştırdılar” dedi.

 Paralel ile mücadeleye devam

 Kayseri Emniyet Müdürü İbrahim Kulular son olarak sorduğumuz Paralel Yapı ile mücadele konusunu da şöyle cevaplandırdı.

“Bu yapı yıllarca devletin gücünü kullandı. Bürokrasi, yargı, emniyet, eğitim ve STK’lar olmak üzere her tarafı sarmışlardı. Biz, Türkiye Cumhuriyeti kanunları dışında her türlü gizli örgüte karşıyız. Kayseri’de de bu yapı ile mücadelemiz devletimizin kararlığı doğrultusunda devam etmektedir. Geldiğimizden beri onlarla mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz.”

 ÖZGEÇMİŞİ

 1964 yılında Nevşehir’li bir ailenin çocuğu olarak Ankara’da doğdu.  İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1988 yılında Polis Akademisi’ni bitirip Komiser Yardımcısı olarak göreve başladı. Gazi Üniversitesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanında yüksek lisans yaptı. İngiltere’de İngilizce dil eğitimi aldı. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda mesleki kurs görerek, sertifikalar aldı. Sırasıyla; İdari Mali İşler Dairesi Başkanlığı, Başbakanlık Koruma Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü, EGM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Hukuk Müşavirliği, Malatya PMYO, Polis Başmüfettişliği, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlıklarında görev yaptı. Son olarak EGM Koruma Dairesi Başkanlığı görevini yürütmekteyken 13/05/2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan müşterek kararnameyle Kayseri İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Görev yaptığı yerlerde gösterdiği başarılar sebebiyle çok sayıda takdir, teşekkür ve taltiflerle ödüllendirildi. Kulular, evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Bakmadan Geçme