Niğde İl Özel İdaresi'nden Türkiye'ye örnek projeler
Niğde İl Özel İdaresi eğitimden sağlığa, alt yapıdan sosyal donatıya, kültürden turizme kadar birçok alanda verdiği hizmetler ve gerçekleştirdiği ilkler ile Türkiye'de örnek gösteriliyor.
Gerçekleştiği projeler ile Türkiye’nin ilklerini Niğde’ye taşıyan il özel idaresi projeleri ile ilgili İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin gazetemize açıklamalarda bulundu.
“Güneş enerjisinde bir ilk başarıldı”
Niğde Merkez Köylerine Hizmet Götürme Birliği ve Niğde İl Özel idaresi kurdukları güneş panelleri ve kurulu güç miktarıyla birlikte ülkemizdeki tüm özel idareler ve birlikler içerisinde 1.sırada yer alıyor.
Fotovoltaik paneller ile ilgili olarak İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin “Ahiler Kalkınma Ajansı destekleriyle yer altından su temin eden tüm köylerimize güneş enerji sistemi kurduk. İçme suyunu temin eden elektrik pompalarını tamamen güneş enerjisiyle elde ediyoruz. Şu anda kurulu güç olarak Türkiye’deki tek özel idareyiz. Yine Ahiler Kalkınma Ajansıyla birlikte güneş enerjisi panelleri çalışmalarını devam ettiriyoruz.” dedi.
Bu proje kapsamında önce 24 köye daha sonra olarak 18 köye daha panel kurularak toplamda 42 köyün su ve elektrik ihtiyacı fotovoltaik güneş panelleri ile karşılandı.
Mahmut Peşin “İl Özel İdaremiz Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiştir. Ülkemiz ve Niğde’de ilk olan projemiz yenilenebilir enerji kaynaklarına örnektir.” ifadesini kullandı.
En büyük soğuk hava deposu Niğde’ye
Öte yandan Niğde-Kayseri karayolunun Aktaş Mevkiinde il özel idaresine ait 131 bin metrekarelik alanda yeraltına kurulacak olan “Kayadan Oyma Soğuk Hava Depo Projesi” kapsamında 48 bin ton mekanik iklimlendirme tesisi kurulması halinde 100 bin ton ürün depolanabilecek.
Mahmut Peşin “Proje kapsamında 16 yeraltı oyma deposu ortaya konumlanacak, içlerinde 22 adet loca bulunacak ve bir depoda 3 bin ton ürün depolanabilecek. Türkiye’nin en büyük yeraltı depolama tesisi olacak. Zira ülkemizde aynı anda 48 bin ton ürünü depolayabilecek başka yer altı deposu yok.” diye konuştu.
Deponun Aktaş köyü ve otoban çıkışında olmasından dolayı çevre illere de hizmet verdiğini aktaran Peşin, yörede yetiştirilen patatesin yanı sıra Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen narenciye ürünlerini de depolamayı hedeflediklerini belirtti.
Projenin gidişatıyla ilgili olarak Peşin şu ayrıntıları verdi:
“Yeraltı oyma depoları için biz yerde kaya jeolojik etüt raporları yaptık. Buna göre Değirmenli kasabamız hariç altı yer uygun çıktı. Ama onun haricinde şu an beş yerde yapımına devam ediliyor. Biz her bir locayı patates üreticilerimize kullandıracağız. Bizde yükleme-boşaltma maliyeti çok az. En önemlisi de iklimlendirmeyle yani ısıtma ve soğutmayla ilgili herhangi bir enerji maliyeti yüklenmediği için çok verimli ve depolama maliyetini sıfıra indirgeyen bir destek ile hem çiftçimizi teşvik etmiş hem de desteklemiş oluyoruz. Bu on altı deponun iki adedi bitmek üzere… Birisi Ovacık’ta bulunan Yeşil Ova köyü, Aktaş’ta bulunan ayrı bir parselde Edikli-Orhanlı arasında, Höyük mahallemizde ve Konaklı ilçesinde uygun yerlerimiz var. Tabi buradaki uygun çıkan arazilerin büyüklüğüne göre oraya yapacağımız depoların ebatları tonları, kapasiteleri belli olacak.”
Eğitim öğretime büyük destek
Bu arada Niğde ilinde yükseköğrenim öğrencilerinin barınma sorunları bir yılda 4.000 yatak kapasitesi ile çözüldü. Devletin cebinden bir kuruş çıkmadan Niğde iline ve üniversitesine kazandırılan proje ile ilgili olarak Mahmut Peşin şu bilgileri verdi:
“Gerçekleştirdiğimiz diğer proje ise yüksek öğrenim yurtları oldu. Meclisimizin kat karşılığı modeli ile dört bin kişilik toplamda yetmiş sekiz metre kare kapalı alan ile yaklaşık yüz yirmi milyon gibi değerli bir yatırımı devletin cebinden bir kuruş çıkarmadan ilimize ve Niğde Üniversitesi’ne kazandırdık. Yurtlarımızın projelendirilmesi, ihaleye çıkarılması, inşaatına başlanıp teslim edilmesi toplamda bir yıl sürdü. Bu Türkiye’de ilk bir uygulamaydı. Nitekim Gençlik Spor Bakanlığı bu uygulamayı Türkiye’deki tüm diğer özel idarelere şu anda örnek olarak gösteriyor.”
Niğde dağcılıkta zirveye oynuyor
Niğde ili Çamardı ilçesinde yer alan Aladağlar dağcılar için vazgeçilmez bir alan. Çamardı ilçesi Demirkazık bölgesinde açılacak dağcılık okulu ile Niğde İl Özel idare yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeyi planlıyor.
Dağcılık okulu projesi ile ilgili olarak Mahmut Peşin şu bilgileri verdi:
“Çamardı ilçemiz Demirkazık bölgesinde Türkiye’de bir ilk olarak Dağcılık okulunu açmayı planlıyoruz. Dağcılık Federasyonu ile imzaladığımız sözleşme ile belki de dünyada ilkler arasına girebilecek bir okulu Niğde ile buluşturuyoruz. Demirkazık bölgesi dağ tırmanışlarında, zirve yapmada Türkiye’de ve dünyada sayılı dağlardan birisi olarak yer alıyor. Bu bölgede dünyada sayılı dağcılık okullarından birisinin bulunması ilimizin kültür ve turizm gelirini arttıracak.”
Çiftehan gururumuz olacak
Niğde İl Özel İdaresi tarafından jeotermal kaynakları ve doğal zenginliği ile bir turizm merkezi olan Çiftehan kasabasında günübirlik ve jeotermal tesis projesi hayata geçiriliyor.
Ahiler Kalkınma Ajansı ve Özel İdare tarafından yürütülen proje ile ilgili olarak Peşin şunları kaydetti:
“Çiftehan kasabamıza jeotermal kaynaklı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi inşaatını tamamladık. Bu Türkiye’de ilklerden olacak bir proje. Projemiz sayesinde ilimize çok büyük bir gelir sağlayacağız. Bölgede ayrıca günübirlik tesisler ve devre mülk ihalelerimiz var. 5 Şubat 1934’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk Niğde’ye geldiğinde Çiftehan’ı ziyaret etmiş ve bölgenin imar edilmesi ve halkın burada sağlık kazanması yönünde talimat vermiş. Seksen dört yıl sonra bizim bu talimatı gerçekleştiriyor olmamız bizim için büyük bir gururdur.”
Haber: Seda Fırın (Stajyer muhabir)