Nefes kesen restorasyon!
Sahabiye Medresesi'nin restorasyonu sırasında yapılan amatörce hatalar pes dedirtiyor. Özellikle Akabe Kitabevi'nde daha önce bulunan pencerenin yapılmaması nedeniyle sıcaklıktan oluşan nem içeride nefes almayı zorlaştırıyor.
Sağlığımızı tehdit ediyor
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Sahabiye Medresesi’nde çalışmalar sırasında yapılan hatalar ve özensizlikler pes dedirtiyor. Özelikle Akabe Kitabevi’nde daha önce bulunan kapının aslına uygun bir şekilde pencere olarak değiştirilmesi gerekilen yer, tamamen kapatılarak başka bir skandala imza atılmış durumda… Kitabevinin hava alması için tek açık olan bu yerinde restorasyon çalışmaları yapan firma tarafından kapatılması, kitabevini rutubete teslim etmiş durumda… Özellikle tavanın betondan yapılmış olması da içerideki sıcaklığı ve rutubetin daha fazla artmasına neden oluyor. Kitabevini ziyarete gelenler içerde nefes almakta zorlandıklarını söylerken, Akabe Kitabevi’nin sahibi Esat Ayata ise: “Rahatsız oluyor, içerde çok fazla duramıyoruz. Bu durum sağlığımızı da tehdit ediyor” açıklamasında bulundu.
Pencere yapılması gerekirken tamamen kapatılan kısım ise dışarıdan adeta tuğla ile örülmüş gibi duruyor. Restorasyon çalışmasına uygun olmayan bir şekilde yapılan bu yer bembeyaz görüntüsü ile estetik olmaktan çok kaba bir çalışmayı yansıtıyor.
Ecdadın bir bildiği var deyip taşlara dokunmadılar
Yapılan bir diğer trajikomik olay ise daha önce pencerenin alt kısmında bulunan taşların işyeri sahiplerinin uyarılarına rağmen asıl yerlerine konulmak yerine oldukları yerde bırakılmaları… Akabe Kitabevi’nin sahibi Ayata, taşların pencerenin altından söküldüğünü söylemelerine rağmen buna inanmak yerine “Bu taşları buraya ecdat koymuş, bir bildikleri var da buraya koymuşlar” diyerek geçiştirdiklerini anlattı. Restorasyonda çalışan işçiler tarafından bilgi sahibi olmadan uydurulan bu bahane yüzünden Ayata, ciddi bir sıkıntı yaşayarak işyerini bu tarihi taşlara göre dizayn etmek zorunda kalıyor.
750 yıllık tarih, oturak oldu
Yine restorasyon sırasında dışarıya çıkarılan ve içeriye tekrar alınmayan medresenin orijinal taşları da dışarıda oturak olarak kullanılıyor. 1267 yılında inşaa edilen Sahabiye Medresesi’nin bir parçası olan bu ecdat yadigarı taşlar yaklaşık 750 yaşında…
Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin