Naşit Eslik Srebrenitsa şehitlerini andı

Kayseri Bosna Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Naşit Eslik, Srebrenitsa Katliamının üzerinden 21 yıl geçmiş olmasına rağmen, Müslümanlar olarak hala aynı acıları hissettiklerini dile getirerek, Srebrenitsa'yı katliam olarak tanımayan Birleşmiş Milletler'i kınadı.

 Kayseri Bosna Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Naşit Eslik, acı olayın yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamasında Müslümanların bir daha böyle zulümlere maruz kalmamasını temenni etti.  

Dernek binasında yaptığı açıklamada katliamının üzerinden onca yıl geçmesine rağmen, Müslümanlar olarak hala aynı acıları hissettiklerini söyleyen ve Srebrenitsa’yı katliam olarak tanımayan Birleşmiş Milletleri kınayan Başkan Eşlik, “1992- 1995 yıllarında eski Yugoslavya’da başlayan savaşta Srebrenitsa denilen şehirde bir gecede 8 bin 372 Boşnak,  Sırplar tarafından şehit edilmiştir. Sebebi ise Müslüman olmaları. Boşnaklar Akü fabrikasındaki bir hangara sığdırılmış ve BM emrinde olan Hollanda askerlerine teslim edilmiştir. Sırplar burada Hollandalı askerleri içkiye davet ederek, oradan uzaklaştırmışlar. Bu arada Sırplar içeridekileri yaylım ateşine tutarak içerideki 8 bin 372 kişi katledilmiş, cenazeleri ise iş makinaları ile dışarı atılmıştı. Bizzat kendim gittim gördüm o manzarayı. Dünyanın gözü önünde içler acısı bu katliam işleniyor, kimsenin sesi çıkmıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne “Soykırım” olarak başvurulmasına rağmen “Ret” cevabı alınmıştır. Bu soykırım değil de nedir? Dünya bu soykırımı görmüyor mu? İnşallah Müslüman alemi bir daha böyle bir olay yaşamaz. BM’in liderlerini, o gün ki bu insanlık suçunu işleyenleri kınıyorum. Bana göre adalet yerini bulmamıştır.  Çünkü Sırp Generale ufak bir ceza verilerek bu iş ört bas edilmiştir” şeklinde konuştu.

Srebrenitsa katliamında neler yaşanmıştı?

Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Bosna Sırp ordusunun dışında katliama ‘Akrepler’ olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememiştir. Srebrenitsa katliamı II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'da hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.

Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme