'Musul Kerkük bizimdir' demekle olmaz
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, ERÜ tarafından düzenlenen konferansta yaptığı konuşmasında, Musul ve Kerkük'ü elimizden neden aldıklarının farkına varmadan 'Oralar bizimdir' demekle hiçbir çalışma içerisinde olunamayacağını kaydetti.
Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) düzenlenen 'Türk dünyasının geleceğinde gençlerin rolü” isimli konferansa konuşmacı olarak katılan Azerbaycan Milletvekili Paşayeva; Türk milletinin güçlü olmasını, Türk Birliği'nin oluşturulmasını herkesin istediğini belirterek, öğrencilere bunun nasıl ve ne şekilde olacağını düşünüp düşünmediklerini sordu.
Paşayeva, "Türk birliğinin, Türk milletinin gücü olsun istiyoruz. Ama bunu kim yapacak? İstiyoruz, olması lazımdı ama bunu kim yapacak dediğimizde 'bunu yapması gereken benim' diyoruz. O yüzden her bir gencimizin kendisine vereceği ikinci refleks olarak diyecek ki 'ben ne yapıyorum' diyebilmeliyiz. 8 saatimizi götürdük uykuya, kalan 16 saatimizin kaçını Türk Milletinin birliğine harcıyoruz? Öz eleştiri olmadan hiçbir insan, hiçbir toplum kalkınamaz. Okumazsanız, bugünkü mücadelenin de ne olduğunu anlamazsınız. Bilmediğim bir şeyi nasıl savunabilirim? Dünya üzerinde karşınıza İngiliz, Fransız, Alman çıktığından ne anlatacaksınız? Karşınızdakileri boş mu sanıyorsunuz? Onlar da dolu geliyor karşınıza. Siz savunduğunuzun doğruluğunu kanıtlayamazsanız onlar doğru söylüyor olacak" ifadelerini kullandı.
Musul ve Kerkük'ün dünya üzerinde ciddi petrol ve doğalgaz rezervi sağladığını ve senaryolarla Türk Milletinin elinden alındığını ifade eden Paşayeva, olayları bilmeden sadece 'Oralar bizimdir' demenin mücadele sayılamayacağını aktardı.
Paşayeva, "Kerkük ve Musul'u bizim elimizden neden aldılar. Farkına varmadan bunun mücadelesi olamaz. Biliyor musunuz İran’ın, Musul’un, Kerkük’ün dünya üzerinde ne kadar petrol ve doğalgaz rezervi var? Kerkük ve Musul’u elimizden neden aldılar? Bunların farkında olmadan mücadele olamaz. 143 milyar metreküp İran’ın petrol rezervi, dünyada 6. sırada. Sadece Musul ve Kerkük bu 143 milyar metreküpün ne kadarını üretiyor? Musul ve Kerkük 55 milyar metreküp üretiyor. Günde Türkiye’nin 300 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılıyor; 3,2 trilyon metreküp ile. Eğer siz hangi argümanları nasıl çektiklerini bilmezseniz bugün orada olup bitenleri anlayıp da ‘Oralar bizimdir, Türk Milletinindir’ demek dışında siz hiçbir çalışmanın içerisinde olamazsınız. Musul ve Kerkük sizin, Osmanlının bir parçasıydı. Sonra öyle bir senaryolar gerçekleşti ki, o senaryolarla elimizden öyle çektiler ki, Ankara Antlaşmasıyla oraları bırakmak zorunda kaldık. Elimizden nasıl çektiklerini bilmez isek bugün 'onlar bizimdi' demekle hiçbir çalışma içerisinde olamazsınız. Bunun altını bilgiyle doldurmak lazım. Sıcak denize inme mücadelesinde biz bu coğrafyanın neresindeyiz? Biz bu coğrafyada ne kadar önemli noktadayız? Bu büyük olayların acısını çekmenin nedeni bu" diye konuştu.
Ganire Paşayeva öğrencilere Türki cumhuriyetlerinin sorunlarını, bulunduğu konum itibari ile dünya üzerindeki önemleri, Hocalı Katliamı'nın nedenleri konularında da bilgilerini aktardı. Paşayeva konferansta öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
İHA