'Mumcu'yu da FETÖ öldürmüş olabilir'

CHP Kayseri Kadın Kolları Başkanı Şehriban Peker 'Uğur Mumcu'yu da FETÖ öldürmüş olabilir' dedi. Peker, darbe girişimi gecesi yaşadıklarını ve duygularını Kayseri Gündem'e anlattı.

Darbe kalkışması gecesini anlatan CHP Kayseri Kadın Kolları Başkanı Şehriban Peker, ilk saatlerinde olayı nasıl haber aldığını ve neler yaptığını Kayseri Gündem’e değerlendirdi. Peker’in evinde çocuklarıyla olan diyaloğu, yeni kuşağın edindiği deneyimi gözler önüne serdi. İki çocuk annesi Peker, hayatlarında ilk kez ülkelerinde darbe olayını yaşayan 30 ve 21 yaşlarındaki çocuklarının darbe girişimi gecesinde “Anne darbe böyle mi oluyor?” diyerek verdikleri tepkiyi aktardı.
Darbe değil, kaos girişimi
CHP Kayseri Kadın Kolları Başkanı Şehriban Peker, darbe kalkışmasının gecesini ve duygularını gazetemize şöyle anlattı;
“O gece İstanbul’dan bir arkadaşımdan “abla galiba darbe oluyor bilgin olsun” diye bir mesaj geldi. Mutfaktan salona gelerek hemen televizyonu açtım. Çocuklar evdeydi. Anladım ki bir şeyler oluyor, ülke karman çorman. Çocuklar “anne bu darbe mi?” diye sordular. “Neler oluyor ülkemizde” “Ülkemizin geleceği ne olacak” diye sorular sormaya devam ettiler. Daha önceki darbeleri yaşları itibariyle okullarda, ve tanıklarla öğrendikleri için paniğe kapılarak kaygılarını dile getirdiler. Ülkem ve ailemde panik havası vardı. Olaya hemen el atmam gerekiyordu. Kendimi toparladım ve “Hayır darbe böyle olmaz, çünkü ben daha önce bu ülkedeki darbeleri gördüm. Ülkenin üzerinde büyük bir kaos ve ülkeyi karıştırmak isteyen güçler var. Endişelenmeyin” dedim.
Sonra ezanlar okunmaya başladı. İlk defa bir darbe olayında ezan ve sala okunuyordu. 12 Eylül darbesini yaşadığım için ezan okunduğunu görmedim. Duygulandık haliyle... Acaba bilmediğimiz farklı şeyler mi var diye düşündüm. Çocuklarım için, ülkem için endişe duydum. 
Darbenin her türlüsüne karşıyız
Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak zaten önceden beri nereden gelirse gelsin darbelere karşıyız. Elbette böyle bir gücün de dini kullanarak, masum duygularımıza alet ederek ülkemize darbe yapmasına da hepimiz yürekten karşıyız. Ama o günü hala çözemedik sabaha kadar oturduk. Türkiye Cumhuriyeti Atatürk ilke ve devrimlerinin, Türk ordusu da Atatürk’ün ordusu olarak mücadele vermek zorundadır ve darbe nerden gelirse gelsin karşıyız. Bu karşı tavrımızı Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu ve biz partililer Taksim’de yapılan mitingde de gösterdik. Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, teröre karşı gelmek, darbelere karşı gelmek, hükümetin bekası için tüm partililer birleştik. Bu amaçla mutluyuz, Cumhurbaşkanı, AKP’liler eleştirmeyi sadece biz demeyi bıraktı. En azından Atatürk’ün demokrasi ve cumhuriyetten yana olan Türkiye’sine sahip çıkmayı inşallah doğru yolda öğrenecek.
Bu olay yakınlaşmaya da vesile oldu 
Evet, tüm partililer ve aynı zamanda halkın da birleşmesine, yakınlaşmasına sebep oldu. Umarım bu krizi AKP hükümeti ötekileştirmeden sadece anı kurtarmak için değil de samimi olarak davranarak ülkenin menfaatleri ve çıkarları uğruna değerlendirir diye düşünüyorum.
Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak yıllarca FETÖ örgütünün ülkeye, demokrasiye zarar verdiğini her zaman her yerde söyledik ama dikkate alınmadık. Biliyorsunuz rahmetli Uğur Mumcu 1993’te katledildi. Katledilişinin esas ana sebebi de buydu. Cemaatleri yazıyordu, ülkeye getirecekleri tehlikeleri yazıyordu, 40 yıl sonra bu çocukların özel eğitimler alarak hâkim, savcı, general olarak en iyi rütbelere gelerek ülkeye darbe yapacaklarını yazıyordu. Uğur Mumcu’yu bu yüzden katlettiler. O gün başka şeyler söylendi ama bugün hepimiz daha iyi öğrendik ki bunu FETÖ örgütü yapmış olabilir.
CHP yaşadığımız bu tehditleri her zaman her fırsatta dile getirdi. Ama dikkate alınmadık, üzgünüz ülke bu hale geldi. Evlatlarımızın geleceği tehlike altında, endişe ve kaygı içindeyiz, umarım bu vesile ile tüm partililer bir araya gelerek Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkarız.” 
Haber/Fotoğraf: Tuğba Köksal-Seda Fırın

Bakmadan Geçme