'MTTB hep temiz kaldı'

Türkiye'deki sol hareketlerin genellikle teröre bulaştıklarını ve darbeci cuntalarla iç içe olduklarını belirten araştırmacı-yazar Serkan Yorgancılar 'ama Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) her zaman temiz kaldı. Anarşi döneminde bile mensuplarını sokaktan uzak tutarak şiddete bulaştırmadı. Kendi gençliğini bilimle, kültürle, sanatla inşaa etti' dedi.Türkiye'deki sol hareketlerin genellikle teröre bulaştıklarını ve darbeci cuntalarla iç içe olduklarını belirten araştırmacı-yazar Serkan Yorgancılar 'ama Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) her zaman temiz kaldı. Anarşi döneminde bile mensuplarını sokaktan uzak tutarak şiddete bulaştırmadı. Kendi gençliğini bilimle, kültürle, sanatla inşaa etti' dedi.

 Bugün ülkemizi yöneten kadroların çoğunlukla bu harekette yetiştiklerinin altını çizen Yorgancılar “nitekim o kadrolar şimdi devleti yönetiyor, Türkiye’yi yeniden inşa ediyor. Biz bugünkü seviyemize kolayca gelmedik. Bugün önemli bir ülke olduysak, bunda başta MTTB ve Akıncılar olmak üzere o günkü kuşakların teri, gözyaşı, kanı ve mücadelesi var. Onlara şükran borçluyuz” şeklinde konuştu.

Genç MÜSİAD Kayseri Şubesi’nce başlatılan “Cumhuriyet Dönemi Gençlik Hareketleri” programının ilki Ommer Otel’de gerçekleştirildi.  Kalabalık bir davetli topluluğunun ilgiyle izlediği panel öncesinde “Hak Yol İslam Yazacağız” başta olmak üzere MTTB ve Akıncılar kuşağının severek söyledikleri marşlar gençlere dinletildi.
Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekinci, MTTB Genel Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Adayı İsmail Emrah Karayel, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, Genç MÜSİAD Genel Başkanı Yavuz Fettahoğlu, MÜSİAD Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Tevfik Kürtüncü ve gazetemizin imtiyaz sahibi Oğuz Memiş başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katıldığı program Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. 
Açılış konuşmasını Genç MÜSİAD Kayseri Şubesi’nin yeni başkanı Osman Hızal yaptı. Ardından söz alan Genç MÜSİAD Genel Başkanı Yavuz Fettahoğlu üç yıl önce kurulmalarına rağmen kısa sürede 44 yurt içi, 18’de yurt dışı şubede örgütlendiklerini ve 4 bine yakın üyeye ulaştıklarını belirti. Fettahoğlu konuşmasını “bu toprakların değerlerini dünyada temsil ediyoruz” diyerek tamamladı.
“MTTB bizim camianın ilk sivil toplum kuruluşu”
 
Daha sonra konuşan MTTB Genel Başkanı Karayel hareketin tarihçesi ve günümüzde yeniden kuruluş süreci hakkında bilgi verdi. Halen 40 il ve 92 üniversitede teşkilatlandıklarını belirten Karayel “MTTB bizim camianın ilk sivil toplum kuruluşudur. Birçok dernek, vakıf ve siyasi hareketin de temeli burasıdır” dedi. 
Daha sonra panele geçildi. Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Faruk Karaarslan “modern hayatın en önemli sorunu hafızasızlık. Bu durum en çok da gençleri etkiliyor. Bu olumsuzluktan kurtulmak için bize model oluşturacak gençlik hareketlerini iyi analiz etmeli ve hafızasızlıktan kurtulmalıyız. Yeni bir gençlik hareket oluşturulacaksa eski gençlik hareketleri gelenek olarak kabul edilmeli ve iyi irdelenmelidir” diye konuştu. Karaarslan kısa bir giriş yaptıktan sonra sözü araştırmacı-yazar Serkan Yorgancılar’a verdi.
Türkiye’deki sol hareketlerin genellikle teröre bulaştıklarını ve darbeci cuntalarla iç içe olduklarını belirten araştırmacı-yazar Serkan Yorgancılar “ama Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) her zaman temiz kaldı. Anarşi döneminde bile mensuplarını sokaktan uzak tutarak şiddete bulaştırmadı. Kendi gençliğini bilimle, kültürle, sanatla inşaa etti” dedi.
Bugün ülkemizi yöneten kadroların çoğunlukla bu harekette yetiştiklerinin altını çizen Yorgancılar “nitekim o kadrolar şimdi devleti yönetiyor, Türkiye’yi yeniden inşa ediyor. Biz bugünkü seviyemize kolayca gelmedik. Bugün önemli bir ülke olduysak, bunda başta MTTB ve Akıncılar olmak üzere o günkü kuşakların teri, gözyaşı, kanı ve mücadelesi var. Onlara şükran borçluyuz” şeklinde konuştu.
 
Osmanlı’dan devralınan tek öğrenci hareketi
 
1916’da kurulan MTTB’nin Osmanlı’dan devralınan tek öğrenci hareketi olduğunu ancak yazılı tarihinin 1933’de başladığını belirten yazar “1916-33 dönemi hakkında çok az bilgi var.” dedi. MTTB’nin Tek Parti döneminde milliyetçi reflekse sahip olduğunu, İstiklal Marşı’nda ayağa kalkma geleneğini bu hareketin başlattığını, 60 darbesini desteklediğini, bir dönem ‘Ordu-Gençlik el ele’ mitingleri düzenlediğini hatırlayan Yorgancılar, hareketin 70’lerden itibaren bugünkü İslamcı çizgisine kavuşmaya başladığını ve genellikle ‘fetih, Fatih, Ayasofya’ sembollerini kullandığını söyledi. 
 
Akıncılar Hareketi hakkında da bilgi veren Yorgancılar ilk ve son genel başkanının Kayserili merhum Tevfik Rıza Çavuşoğlu olduğunu hatırlattı. 1976’da kurulan kısa ömürlü bir yapı olan Akıncıların 4 genel başkanı olduğunu ve MTTB’den ayrılarak kurulduğunu söyledi. Akıncılar’ın sadece üniversite gençliğini değil toplumun her kesimini kucaklamak için MTTB’den ayrıldığının altını çizen yazar “Moro, Eritre, evrensel İslam şuuru, ümmet bilinci onların sayesinde gelişti” dedi. 
Son bölümde izleyicilerden gelen soruları cevaplayan Yorgancılar bir soru üzerine “yeniden medeniyet inşa edeceksek, yeniden büyük Türkiye’yi kuracaksak altını doldurmalıyız. Sadece Nietsche’yi, Freud’u tanıyan Gazali’yi, İbn-i Haldun’u, Kelile ve Dimne’yi bilmeyenlerle bu zor işi başaramayız” diye konuştu.

Bakmadan Geçme