• Haberler
  • Gündem
  • MMO KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA ÖZKAN'DAN 19 EYLÜL AÇIKLAMASI

MMO KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA ÖZKAN'DAN 19 EYLÜL AÇIKLAMASI

MMO Kayseri Şube Başkanı Mustafa Özkan, 19 Eylül Mimar Mühendis ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Özkan, “19 Eylül 1979 günü mühendis, mimar ve şehir plancıları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’nin çağrısıyla ekonomik, demokratik talepleri için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Bu uyarı eylemine, 49 ilde 443 işyerinde mühendis ve mimarların yanı sıra işçi, teknik eleman ve sağlık görevlileri dâhil 100 bini aşkın kamu çalışanı katılmış, teknik eğitim gören öğrenciler de eylemi desteklemişlerdi. TMMOB 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu ve Birlik Yönetim Kurulu kararı uyarınca 19 Eylül, üç yıldan beri, ‘TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’ olarak kutlanmakta ve yeni sorunlarla bütünlenerek mücadele geleneğimiz sürdürülmektedir” dedi.
Özkan, “Aradan geçen 34 yılda mimarlık, mühendislik, şehir plancılığı meslek disiplinlerinin sorunları daha da boyutlanmıştır. Meslek örgütlerimiz ve meslek disiplinlerimiz, kapitalizm ve neoliberal uygulamaların yeni sermaye birikimi sürecine tabi kılınmak istenerek kuşatılmış durumdadır” diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Ekonomik, demokratik, mesleki, sosyal sorunlarımız artmıştır. Bilim, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon, sanayi, tarım, enerji, ulaşım, madenler, ormanlar, tüm doğal kaynaklar, gıda, çevre ve kentleşme politikalarının dinamik gücü olması gereken mühendis, mimar, şehir plancılarının bazı alanlardaki yetkileri uluslararası sermaye kuruluşlarına devredilmiş, bazı alanlar ve yetkiler kısıtlanmış, bazıları ise neredeyse ortadan kaldırılmış, eğitimde önemli dönüşümler yaşanmıştır. Mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerinin ana sektörleri kamusal fayda anlayışından çıkarılıp serbestleştirme, özelleştirme, ticarileştirmenin arpalıkları haline getirilmiş; fason üretime bağlı olarak mühendislik geriletilmiş, esnek ve güvencesiz çalışma koşulları özel sektör ve kamuda yaygınlaştırılmıştır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği, insanca barınma hakkı ve deprem gerçeğinin gerektirdiği yapı denetimi, kent politikaları, enerji, tarım, orman, su kaynakları gibi alanlarda mühendislik, mimarlık, şehir plancılığının mesleki denetim ve bilimsel-teknik kriterleri devre dışı bırakılmakta, Kanun Hükmünde Kararnamelerle, yasa ve yönetmeliklerle ardı ardına yapılan düzenlemeler evrensel bilimsel mesleki gereklilikleri tasfiye etmektedir.
Bilindiği üzere iktidar yakınlarda TMMOB Yasası’nı değiştirmeye, özel teknik müşavirlik şirketleri yoluyla meslek alanlarımız ve örgütlerimizi piyasa işleyişine tabi kılmaya çalışmış, ancak TMMOB’nin yürüttüğü kampanya üzerine geçici bir geri adım atmıştı. Fakat biliyoruz ki, TMMOB, neoliberal dönüşüm programının rant eksenli yeni kurumsallaşması uyarınca hedeftedir. Ayrıca iktidar, birçok kez değiştirdiği İmar Yasası ve Yapı Denetimi Yasası’nda yeni değişiklik hazırlıkları içindedir. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa’nın devamı niteliğindeki bu taslaklar, yapı üretim ve denetim sürecindeki mühendislik-mimarlık projeleri arasındaki bağları bilimsel-teknik gerekliliklerden koparmakta, bu hizmetlerin kamusal niteliğini teknik müşavirlik kuruluşları aracılığıyla büyük-büyümesi istenen sermaye güçleri lehine tasfiyesinde yeni adımlar öngörmektedir.
Bu koşullarda siyasi iktidarın mesleğimize ve örgütümüze yönelik etkisizleştirme çabalarına karşı duruş, 19 Eylül 1979’un tarihselliği ile tam bir uyum içerisindedir.
19 Eylül’ ün tarihsel anlamıyla; "Bilimin ve tekniğin aydınlattığı yolumuzda kararlılıkla, yılmadan ve mücadele ederek, odalarımızı ve mesleğimizi savunacağız."
19 Eylül 2013 Mimar Mühendis ve Şehir plancıları dayanışma günümüz kutlu olsun."

Bakmadan Geçme