'MİLLİ OLMAYAN EVRENSEL OLAMAZ'

Tekden Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden, ERREM tarafından Psikoloji ve Kariyer Günleri kapsamında düzenlenen etkinliğe katıldı. Tekden, 'Girişimcilik ve Sinema' konulu konferansta yaptığı konuşmasında  'Milli olmayan evrensel olamaz, Başarı güç değildir, Başarı mezuniyet değildir' dedi. 

İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Koçer, ERREM Müdürü Öğr. Gör. Mustafa Atak ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

“Diriliş tüm ezberleri bozdu”
Konferansın konuşmacısı “Diriliş Ertuğrul” dizisinin yapımcı şirketi Tekden Filmin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Tekden, sinemanın kültürü yansıtan önemli bir faktör olduğunu söyledi.
Tekden, “Beşir Ayvazoğlu’nun bir sözü vardır. ‘Kültür bir milletin şifresidir. O şifreden anlamayan, o milleti çözemez.’ Ertuğrul vasıtasıyla biz demek ki anlamışız. Bizim toplumumuz daha önceleri ‘Dallas’ dizisini ve başka dizileri de seyretti. Ama ‘Diriliş’ dizisi çıkınca hepsi yok oldu. Bir toplumun, bir milletin dirilişi, bu kültürün ihyasıyla mümkündür. Nereye gideceğinizi bilmiyorsanız altınızdaki arabanızın hiçbir kıymeti olmaz. İster uçak,  Mercedes araba olsun gideceğiniz yer belli değilse sizi o araç taşımaz. Hedef koyun, lütfen idealleriniz olsun. İdeallerine göre insanlar değer kazanırlar. İdeal şahsi değildir. İnsanlar adına, milletin adına, inançların adınadır idealler. Bu hedefi belirleyip kendinizi o alanda geliştireceksiniz. Sinema eğitimin en başrolünde bugünlerde. Türkiye artık kendi değerleri ile eğitime başladı ” şeklinde konuştu.


“ABD zencileri 2. sınıf vatandaş görüyor”
Tekden, konuşmasına şu şekilde devam etti. “Milli olmayan bir insan, evrensel olamaz. Tarihte gördüğümüz insanların hepsi öncelikle millidir. Yapacağınız işler de önce bize has olmalı. Türk ahlakını bozan nice şeyler yapıldı. Fakat Diriliş dizisi çıkınca hepsi gölgede kaldı. Neden içimizde hala bizim susamışlığımız var. Diriliş gibi bir dizi yapın; inanın gençler bu millet sizi elinizden öper. Milli olanı yapmazsanız sıradan insanlar olursunuz. Bizlere yıllarca sığır çobanlarının maceralarını seyrettirdiler. ABD’nin iki gücü var. Ben bu iki güç üzerine çalışıyorum. Birincisi beyin göçü, dünyanın bütün beyinlerini topluyorlar. Büyük devlet olmak bundan kaynaklanıyor Amerika’nın birinci gücü bu. İkincisi de kesinlikle Holivud. Yani sizlere Holivud müthiş propaganda yapıyor Amerikan rüyası diye. Kendilerine güzel, lakin orda yaşayan zenciler hala 2. 3. sınıf vatandaş olarak görülüyor. Holivud bütün dünyayı etkisi altına aldı. Neden sinema kültürü dünyada yayılıyor. Neden bu gelişmeler içinde Türk Sineması olmasın? “

“Diriliş ile tarih üniversitemiz oldu”
Dr. Tekden; “Kuveyt nüfus müdürlüğünde isim tescil bürosunun duvarında bir yazı asmışlar. ‘Ertuğrul yok! Kuveyt’te Ertuğrul dizisi en çok izlenen dizi olunca, insanlar çocuklarının ismini Ertuğrul koymak istemiş. Büroda çalışanlar bıkmış, bu yazıyı bunun için duvara asmışlar. Diriliş Ertuğrul etkisi bu kadar tesirli. Sinema kültürü yansıtan önemli bir faktördür. Kültür milletin şifresidir. O şifreden anlamayan o milleti çözemez. Diriliş dizisi çıkınca millete yutturulan yıldız dizilerin hepsi yok oldu. Çünkü Diriliş bir güneş gibi gerçekleriyle doğdu. Şikayet üretmememiz gerekiyor. Şikâyete zamanımız yok. Alternatifleri yapmak zorundayız. Dünya genelinde etkili olmak istiyorsak çok daha hızlı girişim yapmak zorundayız. Diriliş vasıtasıyla tarih üniversitemiz oldu. Kimse kendini küçük görmemeli. Her birimize bir barkod verilmiş. Parmak izlerimiz insanların hepsinin farklıdır. Allah hepimizi bu özellikte yaratmış. Hepimiz bir misyonla geldik dünyaya, hepimiz sorumlulukla mükellefiz. Sizler Müslüman Türk evlatları olarak çok daha sorumluluk içerisindesiniz. Arkadaşlar hepiniz dünyada bekleniyorsunuz. Bir an önce okullarınızı okuyun, kendi insanınıza bir şeyler yapın Allah aşkına!“ diye konuştu. Etkinliğin sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan, Dr. Kemal Tekden’e teşekkür ederek, plaket takdim etti.
Haber-Foto: Tunahan Kaya / Remzi Yıldırım

Bakmadan Geçme