MİKROCERRAHİ MÜJDESİ!

Kayseri büyük bir ayıptan kurtuluyor! İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, şu an özel bir hastanede mikrocerrahi (uzuv kopma cerrahisi) yapıldığını, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise iki doktorun yarıdan fazla kopuklara müdahale ettiğini belirtti. Benli, 'Tescil alındığında tam kopuklar dhil hiçbir hastamızı artık il dışına göndermeyeceğiz' dedi.

Göreve geldiği dönemde kendisini en üzen konunun Kayseri’de mikrocerrahinin yapılamaması olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, “işe ilk başladığımız dönemlerde kolu kopan bir hastayı il dışına göndermek zorunda kalmıştık. Bu bizi çok üzmüştü. Hatta ulusal medyada haber oldu. Ama artık özel bir hastanemiz mikrocerrahi tescili aldı. Eğitim ve Araştırma Hastanemizde de iki doktor arkadaşımız için tescil başvurusu başlattık. Bu işlem tamamlandığında mikrocerrahi yapacaklar. Üniversite hastanemizde de bir tane mikrocerrahi hocamız mevcut ama uygulama yapamıyordu. Onunla ilgili de uygulamaya geçilmesi için çalışmalar yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Yarı kopuklara müdahale ediliyor”
Ali Ramazan Benli, “Mikrocerrahinin, yani uzuv kopma cerrahisinin belirli kuralları var. Kuralların tescil edilmesi gerekiyor. Tescil edildikten sonra bu minvalde çalışmalar gerçekleştiriliyor. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iki doktorumuz ekip olarak çalışıyor. Şu an itibariyle tam kopuklara değil ama yarıdan fazla kopuklara müdahale ediyoruz. İnşallah tescil alındığında tam kopuklar dahil hiçbir hastamızı artık il dışına göndermeyeceğiz” dedi.

Mikrocerrahi nedir?
Çıplak  gözle  zor  görülebilen  çok  küçük yapıların  özel ameliyat  mikroskobunun büyütücü etkisinden   faydalanarak  ve  çok   ince aletler kullanarak   ameliyat   edilmesine  mikrocerrahi denilmektedir.  Bu teknik  sayesinde  çıplak gözle zor görülebilen  iğne ve  iplikler  kullanarak çapı 1mm den daha  küçük  damar ve sinirler  ameliyat edilebilirler. Böylece kopan el, kol, ayak, bacak gibi organlar  yerine  takılabilmekte  ve çok ince sinir liflerinin onarılması ile yerine takılan uzvun hissetmesi ve yeniden hareket etmesi sağlanabilmektedir. Ayrıca mikrocerrahi teknik sayesinde serbest doku nakilleri yapılabilmektedir. Böylece dokular damar ve sinirleri ile birlikte nakledildiğinden canlılıklarını ve fonksiyonlarını korumakta ve mükemmel sonuçlar alınabilmektedir.

Haber: Tuba Köksal
 

Bakmadan Geçme