MHP karıştı

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP'nin olağanüstü kongreye gitmesine karar verdi. Mahkemenin atadığı 3 kişilik kayyum MHP'yi kongreye götürecek. Mahkeme kayyum başkanlığına Bahçeli'nin görevden aldığı isimleri getirdi. MHP ise kararı Yargıtay'a taşıyacak. Genel Başkan adaylarından Meral Akşener kararın ardından ilk yorumunu Twitter hesabına "Adalet mülkün temelidir" diye yazdı.

Kayyum kararı hakkında açıklamalarda bulunan Devlet Bahçeli "Nereden etkilendikleri belli olmayan kişilere MHP'yi teslim edemeyiz. Yargı yolunu kullanacağız. Hiç kimse bizden olağanüstü kongre beklemesin. Onlar mahkeme hakkını kullandı, şimdi biz kullanacağız. Böyle bir karar alternatif olarak aklımızdan geçiyor” dedi.
            MHP'de muhalifler olağanüstü kurultay talebiyle açtıkları davayı kazandı. Kararı alkışlarla karşılayan muhaliflerin ‘Ülkücü hareket engellenemez’ sloganlarına diğer taraf ise ‘Hareketin lideri, Devlet Bahçeli’ sloganlarıyla karşılık verdi. İki taraf arasında gerginlik yaşandı. Kararın ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Yücel Kum, “MHP 1969’dan beri süregelen bir gelenektir. Ankara 12.Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından bugün hukuka uygun olmadığını düşündüğümüz bir tesis edilmiştir. Bu karara karşı kapsamlı bir açıklama MHP Genel Merkezi tarafından yapılacaktır. Karar kesin değildir. Yargıtay yolu açıktır. Kesinleşmeden icra edilmesi mümkün değildir. Bugüne kadar süregelen yargı uygulamalarına da bütünüyle aykırı olduğunu düşünüyoruz. Temyiz hakkımızı da kullanacağız” diye konuştu.

Kayyum başkanı muhaliflerden

                Kayyum için atanan isimler arasında MHP lideri Bahçeli’nin genel kurul isteyen teşkilatları parti tüzüğüne aykırı disiplin dışı hareketlerinden dolayı görevden aldığı isimler yer aldı. Mahkeme, muhaliflerin istediği gibi Aksaray eski İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in çağrı heyeti "asil üyesi", MYK Yedek Üyesi Turan Yaldır'ı ise "yedek üye" olarak atadı. 

            Dava sonrası açıklama yapan muhaliflerden Sinan Oğan'ın Avukatı Kürşat Ergün, “Yaklaşık 3 aydır süren olağanüstü kongre taleplerine ilişkin hukuki durum bugün itibariyle sonuçlanmıştır. Burada bizim dava dilekçemizde beyan etmiş olduğumuz hususların tamamı mahkeme tarafından kabul edildi. MHP’nin Olağanüstü Genel Kurulu’nun toplanması için bizim dilekçemizde yer alan 3 tane çağrı heyeti üyesi görevlendirildi. Bu noktadan sonra bizler gerekçeli kararı alır almaz MHP olağanüstü kongresinin toplanması için gerekli süreci başlatacağız. Bu noktadan sonra olağanüstü kongreyi yapabilmek adına tüm iş ve işlemleri yürütme yetkisi çağrı heyetine verildi. Ancak şöyle bir yanlış durum anlaşılmasın, buradaki görevlendirme sadece olağanüstü kongre sürecinin yürütülmesine ilişkindir. Bunun dışında MHP Genel Merkezi görevdedir, genel Merkez Yönetimi görevdedir. Ancak olağanüstü kongreye ilişkin herhangi bir işlem tesis etme yetkisi tamamen ortadan kalkmıştır. Bizim çağrı heyeti olarak bildirdiğimiz isimler bu süreci yönlendirecektir”

Kongre takvimi
Bundan sonra işlenecek takvimle ilgili açıklama yapan Ergün, “Genel Merkez Yargıtay yoluna gidebilir. Bu açıdan kanuni durum söz konusudur. Ancak Genel Merkezin Yargıtay aşamasına gidecek olması bizim işlem niteliğimizi ortadan kaldırmaz. Biz gerekçeli kararı alır almaz, bu zannediyorum bugün veya Pazartesi günü. Bu kararı alır almaz bu kongre sürecini başlatıyoruz. Bu süreç başladıktan itibaren 1-1,5 ay itibariyle sonuçlanması beklenen bir süreçtir. Çağrı heyetindeki isimler Mehmet Bilgiç, Ali Sağır, Ayhan Erel görevlendirilmiştir. Bu görevlendirilen kişiler partimizin üst kurul delegeleridir. Öz ve öz ülkücü hareketin, milliyetçi hareketin evlatlarıdır. Bu noktadan sonra herkes müsterih olsun” ifadelerini kullandı.
Dava sonrası çıkışta taraflar arasında yaşanan gerginlikle ilgili Ergün, “Burada taraf yok. Burada tek taraf var. Bu tarafta ülkücü hareketin bizzat kendisidir. Şu anda hangi noktada olursa olsun arkadaşlarımız var. Ülküdaşlık hukuku çerçevesinde biriz, beraberiz, bütünüz ve hep birlikte tek yumruk olarak kongre sürecine gideceğiz” dedi.
Öte yandan 1 Kasım seçiminde MHP’deki oy kaybı üzerine; Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan gibi isimler genel başkan adaylıklarını açıklayarak, seçimli olağanüstü kurultay yapılabilmesi için tüzük kurultayı toplanması talep etmişti. Bunun için delegelerden toplanan 543 imza, MHP Genel Merkezi’ne sunulmuştu. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurultayın 18 Nisan 2018’de toplanacağını açıklamıştı. Muhalif isimler, konuyu 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne taşımış, 3 kişilik çağrı heyetinin toplamasını ve kurultaya gidilmesini talep etmişti.

Akşener'den ilk yorum

Başkan adaylarından Meral Akşener de Twitter aracığıyla açıklama yaptı.
Adaleti temsil eden, elinde terazi ve kılıç tutan gözleri bağlı kadın fotoğrafı kullanan Meral Akşener, büyük harflerle "Adalet mülkün temelidir" diye yazdı.

 

Aradığınız MHP’ye ulaşılamıyor

Mahkemenin MHP genel kurulu için aldığı karar ülke çapında yankı uyandırdı. MHP kurmayları Bahçeli ile konuyu değerlendirmek ve karar karşısında alınması gereken stratejik konuları görüşmek üzere Ankara’daki parti genel merkez binasına toplandı. Kayseri il Başkanı Baki Ersoy telefonlarına cevap vermezken, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’nun telefonu ise gün boyunca kapalı kaldı. MHP Kayseri teşkilatı ve milletvekili Halaçoğlu, parti geleceğini önemli etkide değiştirecek karar karşısında sessiz kalarak partililerini ve kamuoyunu bilgilendirmek için yetersiz kaldı.

Kayseri Gündem

Bakmadan Geçme