Mesleki teknik okullarda eğitimin niteliği arttırılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleki ve teknik okulların niteliğini artırmaya yönelik çalışmalarına sanayi sektörünün katkılarından sonra bir destek de Çek Cumhuriyeti'nden ve Slovakya'dan 30'a yakın müdüre Türkiye'de ev sahipliği yapan Projinal Eğitim Danışmanlık Firması'ndan geldi.
Meslek liselerinin en büyük sorunlarından olan sanayiden ve işverenden kopuk yapılarını sona erdirmek amacıyla 81 ilin İl Milli Eğitim Müdürleri sanayicilerle sürekli irtibat halinde olacak, hangi alanda ne kadar ara elemana ihtiyaç duyulduğu konusundaki verileri toplayacak ve kontenjanları buna göre belirleyecekler. Böylece mesleki ve teknik okullarda bölümler, bulundukları illerin sanayisinin ihtiyacına göre belirlenecek. Milli Eğitim Bakanlığının bu çalışmalarına Organize Sanayi Bölgeleri Yönetimlerinden de destek gecikmedi ve Organize Sanayi Bölgeleri kendi içlerinde meslek liseleri yapmaya başladılar ve 2014-2015 eğitim öğretim yılında bazı okulların inşaatları tamamlanarak eğitim öğretime açıldı.
Globalleşen dünya, adeta sınırların kalkmasına neden olmuş, ticari ilişkileri geliştirmiş, mal, hizmet ve iş gücünün sınırlar ötesi hareketini hızlandırmıştır. Bu gelişmeler, üretim faaliyeti içerisinde yer alan sanayi sektörü temsilcilerini; dünyadaki yeniliklerden haberdar, yabancı dil bilen ve müşteri beklentilerine cevap verebilecek nitelikte ara elamanı istihdam etmeye zorlamaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarla iş piyasası ile iç içe geçmeye başlayan dolayısı ile sanayi kesiminin beklentisini bilen meslek liseleri yöneticileri mezun olan öğrencilerinin istihdam edilebilirliğini artırmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla öğrencilerine yurt dışında staj imkanı sunmaya başladılar. Öğrencilerine Avrupa Birliği ülkelerinde staj yaptırmak isteyen okulların kaynak sorununa Erasmus Plus programı yetişti ve okullarımızın derdine derman olmaya başladı.