Meslek Liselerine telafi eğitimi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), genel lise mezunları ile kalfa ve ustalara yönelik telafi eğitimi programı düzenleyerek, bu programı bitirenlere 'meslek lisesi diploması' verme hazırlığının çalışmaları tamamlandı. Hazırlık aşamasında ilgili kanun maddelerinde öğrenci lehine değişikliğe gidildi.

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği uyarınca kalfa, usta ve genel lise mezunlarının meslek lisesi diploması alabilmesi için telafi eğitimi programları yürütülecek. 
       Telafi eğitim programları, MEB’e bağlı mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında düzenlenecek.   Telafi eğitimine devam ederek bitirenlere “meslek alanı diploması” verilecek. Bu kişiler meslek lisesinden mezun olmuş sayılacakları için, meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş uygulamasından yararlanabilecekler. Telafi eğitimi yapılacak kurumlar ile bu kurumlarda açılacak programlar, milli eğitim müdürlüklerince belirlenecek ve duyurulacak. 

      Kayseri İl müdürlüğü konu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Müdürlük açıklamasında, “4702 Sayılı Kanunun 19. maddesi ile 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 35. maddesinde yapılan değişiklikle genel Düz lise ile ilköğretim mezunu kalfa ve ustaların borçlu olduğu derslerden dolayı belge alamayan telafi eğitimine devam ederek başarılı olmaları halinde bitirdikleri alana ait meslek lisesi diploması almalarına olanak sağlanacaktır.
ilgili kanun maddesinde  Telafi eğitimine devam etmek isteyen adaylar tercih sırasına göre devam etmek istedikleri meslek alan/dalını gösteren bir dilekçe ile telafi eğitiminin yapılacağı okul müdürlüğüne 29 Ağustos 23 Eylül 2016 tarihleri arasında başvuracaklardır.
Her bir programın eğitimine başlanabilmesi için ilgili programlara kayıt yaptıran öğrenci sayısının en az 12 olması zorunludur. Yapılan başvuru 12’den az olması halinde, o alanlarda yapılacak telafi eğitimi, İl Değerlendirme ve Yerleştirme Komisyonu tarafından değerlendirme neticesinde birleştirilerek sınıf oluşturulacak duruma gelir ise uygun bir okulda Telafi Eğitimi uygulamasına imkân sağlanacaktır.
Telafi eğitimine kayıt yaptıracaklardan; diploma veya öğrenim belgesinin onaylı birer örneği, yeterli sayıda fotoğraf, pul ve zarf ile ikamet ve askerlik durum belgesi, kalfa ve ustalar için ayrıca alan/dalda çalışma süresini gösteren belgeler istenecektir” denildi.
 
Telafi Eğitimi yapılacak okullara ait listeye kurum internet sitesinden ulaşılabilecek.
Kurumsal Haber
 
 

Bakmadan Geçme