'MESLEĞİMİZİN SAYGINLIĞI AZALTILIYOR'
TMMOB Kayseri Şube Başkanı Ersin Fener, mühendis, mimar ve şehir plancıları gibi odalarına bağlı mesleklerin güçsüzleştirildiği, saygınlığının azaltıldığı, başarılı gençlerin rağbet gösteremediği ve her önüne gelene mühendislik unvanı verildiği bir hal aldığını söyledi.
TMMOB Kayseri İl Koordinasyon Kurulu ‘2014 Türkiye’sinde Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Problemi ve Çözüm Önerileri’ paneli düzenledi. Panele TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB Peyzaj Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan ve birçok STK ile Oda temsilcileri katıldı. Panelein açılışında konuşan TMMOB Kayseri Şubesi Başkanı Ersin Fener, mühendis, mimar ve şehir plancıları gibi odalarına bağlı mesleklerin güçsüzleştirildiği ve saygınlığının yitirildiğini söyledi.
Fener; “1954 yılında kurulan ve kurulduğunda 10 oda ve yaklaşık 8 bin üyesi bulunan birliğimiz, geçen 60 yıl içerisinde 24 oda ve yaklaşık olarak 450 bin üyeye ulaşmıştır. Tüzel kişiliği bulunan birliğimiz anayasanın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurulu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Birliğimiz ülke genelinde çalışmalarını 24 oda ve bu odalara bağlı 213 şube ve 55 il ilçe koordinasyon kurulu ile yürütülmektedir” diyerek; “Birliğimiz geçtiğimiz 60 sene içerisinde giderek büyümüş, mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda ülkedeki mühendisleri, Şehir Plancılarını ve Mimarları başarılı bir şekilde temsil etmiştir” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz 5 sene içerisinde birliklerinin ve birliklerine bağlı oda ve üyelerinin olumsuz etkileyen birçok gelişme yaşandığını kaydeden sözlerine şöyle devam etti; “Yaşanan gelişmelerin büyük çoğunluğu yasal düzenlemeler kapsamında yayınlanan kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerden kaynaklanmıştır. Hizmet verdiği sektörden bağımsız, olumsuz şartlarda çalışan, verdiği hizmetin karşılığını alamayan, hakları kısıtlanmış, gelecek kaygısı çeken ve sesini duyuramayan bir mühendis, mimar ve şehir plancıları topluluğu oluşmuştur. Büyük umutlarla öğrenci olarak girdiği mühendislik, mimarlık ve şehri plancılığı fakültelerinde yükseköğretim kurumunun plansız, programsız ve ülke ihtiyaçlarını gözetmeden açtığı fakültelerinin birçoğundan yetersiz eğitim ile mezun olarak muhtemel gelecekten işsiz veya hakkettiği şartlarda çalışamayacak genç meslektaşlarımız vardır. Devletin açtığı kadroya umut bağlayıp ve bunun için sınava giren 100 binlerce meslektaşımız vardır. Mesleğimizin güçsüzleştirildiği, saygınlığının azaltıldığı başarılı gençlerin rağbet gösteremediği her önüne gelene mühendislik unvanı verildiği meslek odalarına ve meslektaşlarımıza kulak tıkamış ve bu olumsuz durumun çözme eğilimde olmayan bilakis durumdan memnun siyasilerin ve yöneticilerinin olduğu Türkiye gerçeği vardır. Halbuki büyüyen ve güçlenen ülkelerde büyüme teknik elemanlarına verilen destekle paralel olurken ülkemizdeki bu gerçek bizleri ziyadesiyle üzmektedir. Problemleri dillendirmek çözüm gerektirmektedir.”
Konuşmanın ardından 2 oturum şeklinde gerçekleşen panelin ilk oturumuna geçildi. İlk oturumda Peyzaj Mimarları Odası, Makine Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Sunumlarını yapıldı. Panelin ikinci oturumunda ise Şehir Plancıları ve İnşaat Mühendisleri Odası sunumlarını gerçekleştirdi.
Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin