MAKAS EDEBİYATI
Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan berber dükknında kitap ve hayvan sevgisi aşılamak için türlü yöntemler geliştiren kuaför Hüseyin Ceylan, traş sırası bekleyen müşterilerinin kitap okumasını sağlıyor. Berber Ceylan'ın bu uygulaması civardaki esnaf ve halkın ilgisini çekiyor.
Mesleğe girişiyle farkındalık oluşturan bir uygulama sunmayı planladığını ifade eden Ceylan, çıraklık döneminden beri çeşitli insanlarla sohbet etme imkânı bulduğunu vurgulayarak; ‘‘Öğretmen, işçi, emekli her kesimden insandan biraz bilgi alıyordum. Bu da benim için büyük bir kazançtı. İş hayatımda da bu birikimleri iş talebini artırmak için kullandım’’ dedi.
Çeşitli meslek dallarında faaliyet gösterdikten sonra yeniden asıl işi berberliğe döndüğünü ifade eden Ceylan; ‘‘Birçok meslekle haşır neşir oldum ancak aradığım tadı yine kendi mesleğim olan berberlikte buldum’’ diyerek mesleğine olan aşkını dile getirdi. Kendi iş yerini açtıktan sonra da boş vakitlerini değerlendirmek için hayvan beslemeye ve kitap okumaya başlayan kuaför, bu ilgisini çocuklara da aşılamak için traşa gelen çocuklara okudukları kitabı hediye ediyor.
“Müşteriler kitap okuyor”
Çocukluk döneminden beri okuma hevesini yitirmediğini söyleyen Ceylan, şöyle konuştu; “Müşterilerin bekleme süresini verimli kılmak için onlara kısa hikâyelerin olduğu kitaplar vererek sıkılmalarını önlüyoruz. Kitapları sahaflardan elde ediyorum. Okuduğum kitaplardan da seçkiler yapıp, buraya getirdiğim oluyor. Böylece nasıl ki, esnaf olarak çeşit çeşit insan tanıyorsak, müşterilerimin de bu şekilde farklı pencerelere ve insanlara bakmasını sağlamayı amaçlıyorum.”
Bu uygulamanın yanı sıra iş yerinde beslediği kuşlar ile hayvanlara olan sevgisini gösteren Ceylan ‘‘ Şehir hayatı her şeyiyle sizi kuşatıyor. Karmaşık bir ruhu var şehir hayatının. Biraz olsun rahatlamak, düşüncelerinizi dinginleştirmek istiyorsunuz. Kuşların sesi beni çocukluğumda yaşadığım köy hayatına sürüklüyor. Burada en çok özlediğim şey köydeki evim hayatım oluyor” diyerek sözlerini şu şekilde devam ettirdi;
“Hayvanlarla uğraşmak insanı psikolojik yönden rahatlatıyor. Buraya gelen küçük çocuklara da ıraştan önce kuşlara yem, su filan verdiriyoruz. Bu şekilde traştan korkan çocukların da stresini azaltmış oluyoruz. Diğer yandan çok kısıtlı zaman aralıklarında da olsa, insanlar kitap ve hayvan sevgisi ile vakit geçiriyorlar. Temennim bu vakitlerin kalıcı tesir oluşturmasıdır.’’
“Kütüphane kuracağım”
Artık masa üzerine konulan kitapların yeterli olmadığını ve işyerinde küçük bir kütüphane kurmayı da planladığını aktaran Ceylan; iş yerinin dört katlı olduğunu ve bunun sadece bir katını kullandığını belirtti. Aklındaki düzenleme için ise; “Üst katı bekleme salonu ve kütüphane olarak düzenlemeyi hedefliyorum. Bu anlamda kitap bağışları olursa beklerim. Devam eden süreçte eğer başarılı olursam, ilkokul ve lise düzeyinde insanlarla kitap takası yapmayı ve kitap alışkanlığını yaygın kılmaya çalışacağım” dedi.
“Kızan da var, takdir eden de”
Müşterilerine kitap okutan berber olarak dikkat çeken Ceylan, zaman zaman takdir edildiğini, zaman zaman da eleştiriler aldığını söyledi. Genel anlamda olumlu tepkiler aldığının altını çizen Ceylan, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“İlk zamanlar kitap okuma isteğimizi garipseyenler oldu. Hatta kızıp, karşı çıkanlar da oldu. Fakat genellikle sevgi ile karşılandı. Artık sadece televizyon sesi, berber sohbeti dışında farklı şeyler olduğu için gelen daimi müşterilerim de var.”
“Farklı pencereler açmak güzel bir duygu”
Projesinin insanlar üzerinde yaptığı olumlu etkiyi gördükçe daha fazlası için kendisinde güç bulduğunun altını çizen Ceylan; “İnsanlara farklı pencereler, hayatlar sunabilmek oldukça güzel bir duygu. Bunu devam ettirmek, geliştirmek istiyorum. Ne kadar başarılı olurum, bilmemem. Fakat devam edeceğim” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Haber Foto; M. Furkan Şahin/ Remzi Yıldırım