Lisanssız yazılım emek hırsızlığı

Günümüz de pahalı olmaları sebebiyle tercih edilmeyen orjinal yazılımlar malesef yerini lisanssız yazılım kullanımına bırakıyor. Bu durum haksız rekabet oluşumuna ve piyasanın olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Ayrıca emek hırsızlığı olarak kamu vicdanını da rahatsız ediyor.

Lisanssız yazılım kullanımı hukuki açıdan tespitinin uzmanlık gerektiren teknik bir konu olduğunu söyleyen Avukat Furkan Kayaaltı, " lisanssız yazılımı kullanan firmanın tespit edilmesinden sonra arama kararı alınabilmesi için delil sunulmalı. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca arama kararı verilebilmesi için de makul şüphenin olması gerekmektedir. Biz hukukçular da delil sunarak şüpheli firmalar hakkında Arama Kararı almakta ve kolluk aracılığıyla şüpheli firma bünyesinde tespit işlemi gerçekleştirmekteyiz" dedi.

Yazılımları korsan olarak kullanmak, kazançlı ve zekice gibi görünse de. Madalyonun arka yüzünün hiç de öyle olmadığını belirten Furkan Kayaaltı,  "Eğer yapılan aramalar sonucunda lisanssız yazılım tespit edilir ve savcılık makamı da suçun oluştuğu kanaatine varırsa yetkililer hakkında dava açılır ve yargılama başlar. Yargılama sonrasında ise eğer suç işlendiği kanaatine varılırsa ilgililer ceza alır. Ceza davası bitiminde ise yazılım firması yetkililer hakkında tazminat davası açabilir" ifadelerini kullandı.

Uzlaşma Mümkün

Lisanssız yazılım kullanımı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71. Madde kapsamında şikayete bağlı bir suçtur.  Bu nedenle şikayetçi yazılım firmaları şikayetlerinden vazgeçme hakkına sahip olduğunu söyleyen Kayaaltı "Yazılım firmalarının şikayetlerinden vazgeçmeleri halinde Savcılık Makamı dosyanın takipsizliğine karar verir ve lisansız yazılım kullanan firma aleyhine yapılan tüm işlemler hiç yapılmamış sayılır. Tabii ki yazılım firmaları, şikayetlerinden vazgeçmek için şüpheli firma ile uzlaşma görüşmeleri gerçekleştirecek ve taleplerinin karşılanmasını dileyecektir. Bu süreç uzlaşma olarak isimlendirilmektedir" dedi.

Bir çok yazılım firması korsan yazılımın önüne geçmek için ihbar sistemi kullandığını vurgulayan  Kayaaltı, Adil rekabet şartlarının sağlanabilmesi için korsana hayır demenin herkesin görevi olduğunu belirtti. Kayaaltı, korsan kullanımı ile ilgili İhbarların http://korsanahayir.dx.am  adresinden yapılabileceğini söyledi.

Kayseri Gündem

Yorumlar 9
selin 09 Haziran 2017 13:05

Kesinlikle yoluna taş koyarlar tehdit vs.. bizim ülkemizde emeğe hak ettiği değer verilmiyor.

Serkan Oğuzoğlu 02 Temmuz 2016 02:31

Kayseri'de bu işlerle ilgilenen bilgisi olan bir avukat görmemiştim. Tebrik ederim. Umarım gerekli desteģi görürsünüz, Köstek olmazlar.

Mehmet 25 Haziran 2016 16:54

Korsan kullanıldığı için Türk bir yazılım üretilmiyor.

Özkan 24 Haziran 2016 01:00

Mükemmel bir nokta ve yine Av. Furkan bey :) teşekkürler avukat bey

Çağrı 23 Haziran 2016 20:59

Emek hırsızlığının arttığı bu zamanlarda, harcanan emeğin, alın terinin korunması mahkemelerimizde ve böyle işini iyi yapan avukatlarımızın elinde.

Enes 23 Haziran 2016 20:58

Lisansız yazılım gerekli önemi görmeyen konulardan biridir. Bununla alakalı bu bilgilendirme çok gerekli ve faydalı olmuş. Gazeteye Furkan Beyin engin bilgileriyle bizi ihya ettiği için teşekkür ederim. ☺☺

Fahritan HEPOZEN 23 Haziran 2016 20:58

Kesinlikle Furkan Bey'e katılıyorum. Küçük menfaatler için büyük emekler göz ardı edilmemeli. Hırsızlığın boyutu yoktur ve cezasız kalmamalıdir.

Şamil 23 Haziran 2016 20:57

Korsan kullanimina karşı bir hareket gerekiyordu. Tebrikler avukat bey, sonuna kadar destekliyoruz.

Vatandaş 23 Haziran 2016 20:52

Bilgiler çok iyi gerçekten teşekkür ederiz. Sizin gibi toplumu bilinçlendiren avukatlara ihtiyaç var. Korsana hayır!

Bakmadan Geçme