• Haberler
  • Ekonomi
  • KTO üyeleri TÜBİTAK desteklerine ilişkin bilgilendirildi

KTO üyeleri TÜBİTAK desteklerine ilişkin bilgilendirildi

TÜBİTAK Destek Programlarına ilişkin Proje Yazımı bilgilendirme toplantısı Kayseri Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi. M. Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Başkan Yardımcısı Celal Hasnalçacı, TÜBİTAK Eğitim, Tanıtım ve Program Değerlendirme (TEYDEB) Müdürü Ercan Orhan ve Oda üyeleri katıldı.

Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan KTO Başkanı Hiçyılmaz, Türkiye’nin ve Kayseri’nin gelişmesinin hızla sağlanabilmesi için TÜBİTAK başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların sağladığı desteklerin iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Hiçyılmaz, “Kayseri insanının 11 bin dolar civarında olan milli geliri düzeyinin, 2023 yılında 25 bin dolar hedefine ulaşmasını sağlamak anlamında her türlü eğitim, destek programı tanıtımlarına büyük önem veriyoruz ve ev sahipliği yaparak üyelerimizi bilgilendiriyoruz. TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi olmam dolayısıyla, Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen bu toplantımızı özellikle önemsiyorum. TÜBİTAK gibi büyük bir kurumun, ülkemizin kalkınması yolundaki çabalarını da takdirle karşılıyorum. TÜBİTAK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Arif ERGİN başta olmak üzere, Bilim Kurulu Üyelerine ve tüm çalışanlarına, gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
İşletmelerimizin üretimlerinin teknoloji yoğun olarak üretilmesinde, ihracat ve satış yaparken rekabetçi olma özelliklerinin artırılmasında çok büyük fayda olduğunu belirten Hiçyılmaz, “Kayseri bir liman şehri değil. Liman şehri olmamasından dolayı ürettiğimiz ürünleri yurtdışına ihracatında rekabet edebilme şansımızın, limana yakın olan illere göre daha az olduğunu belirtmem gerekir. Türkiye’deki iller arasındaki yarışta bizim diğer illerle rekabet edebilmemizin yolu için bir defa navlun desteğinin verilmesi gerekir. Bunu çeşitli platformlarda dile getiriyorum. Ancak, biz Kayseri’den ihracat yaparken çok daha fazla kar edebilmek için yüksek teknolojili ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Teknoloji yoğun olarak ürettiğimiz ürünlerin, deniz yolu kara yolu ile taşınan ürünler yerine hava yolu ile taşınabilir ürünlerin, üretilmesine öncelik verilmesi gerekir. Çünkü biz, Kayseri’den hava yolu ile taşınabilen ürünler üretebilirsek, en azından navlun bakımından rekabet edebiliriz, rekabetçilikte öne geçebiliriz” ifadelerini kullandı.
Hiçyılmaz, “AR-GE’ye ayrılan payın binde 7 ile yüzde 1 arasında değiştiği Türkiye’de, bu oranın öncelikli olarak yüzde 5’ler seviyesine çıkarılması gereklidir. TÜBİTAK ve benzeri kurumların proje destekleri ile ilgili yürüttüğü çalışmalar ve bu tür eğitimler sayesinde; Ülkemiz cari açığının en önemli sebeplerinden olan ara malları ithalatı yerine, yerli üretiminin artırılmasına yönelik olarak projeler hazırlanabilir ve destekler sağlanabilir. İşletmelerimizin bilgi alt yapısı sağlamlaşabilir, AR-GE ve inovasyona dayanan ve katma değeri yüksek üretim için yapılacak yatırımların önü zamanla açılabilir. İşletmelerin dış ticaret kabiliyetlerinin ve rekabet gücünün artması için projeler oluşturulabilir ve örnekleri çoğaltılabilecek birçok konuda gelişme sağlanabilir” diye konuştu.
Başkan Hiçyılmaz’ın konuşmasının ardından TÜBİTAK Eğitim, Tanıtım ve Program Değerlendirme (TEYDEB) Müdürü Ercan Orhan tarafından Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ve KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında; bilgilendirme yapıldı.

Bakmadan Geçme